מצלמות השביל של החברה להגנת הטבע נעלמות לאחרונה בזו אחר זו - והחשודים המיידיים אינם בני אדם. ברחובות גילה צוות סקר כי אחת המצלמות נלעסה ונעלמה, ועל פי העקבות בשטח, האשם הוא צבוע מפוספס. יחד עם המצלמה נעלם גם כרטיס הזיכרון וכל התיעוד שנאסף בה. בצפון הארץ כבר נרשמו שלושה מקרים דומים.
צבוע אוכל מצלמת שביל בגליל
(צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע)


בימים אלה עורכת החברה להגנת הטבע סקר טבע עירוני עבור עיריית רחובות, במימון המשרד להגנת הסביבה. מטרת הסקר היא למפות את התשתיות הטבעיות בעיר, כדי לסייע בתכנון בר-קיימא ובשימור, טיפוח והנגשת הטבע העירוני.
לפני כמה ימים הגיע יצחק כהן, סוקר בכיר ביחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, לאתר בשולי רחובות כדי לבדוק שלוש מצלמות שביל שהוצבו במקום לתיעוד יונקים גדולים. אחת המצלמות נמצאה שבורה, בעוד שגופה וכרטיס הזיכרון שלה נעלמו. יחד איתם אבד גם כל החומר שתיעדה.
הצבוע שאכל מצלמה בגליל
הצבוע שאכל מצלמה בגליל
הצבוע שאכל מצלמה בגליל
(צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע)
בדיקת השטח העלתה כי לא מדובר בגניבה או במעשה ונדליזם. סמוך למקום נמצאו עקבות של צבוע מפוספס, שככל הנראה גילה עניין במצלמה - ולעס אותה עד שהשמיד אותה לחלוטין.
בגליל העליון, לעומת זאת, מצלמות אחרות הצליחו לתעד את ה"אשם". לירון שפירא, רכז שמירת הטבע של החברה להגנת הטבע במחוז צפון, סיפר כי בשבוע שעבר טרף צבוע אחת ממצלמות השביל, לאחר שמקרה דומה אירע כמה שבועות קודם לכן. מקרה נוסף תועד לפני כחודשיים בעמק יזרעאל.
צבוע סקרן שתועד במצלמת שביל באזור רחובות
צבוע סקרן שתועד במצלמת שביל באזור רחובות
צבוע סקרן שתועד במצלמת שביל באזור רחובות
(צילום: לירון שפירא, החברה להגנת הטבע)
"מסתבר שזו התנהגות מוכרת", אמר שפירא. "צבועים נוטים להיות סקרנים יותר מיונקים אחרים, אם כי לא כל הפרטים מתנהגים כך. כנראה שיש צבועים סקרנים במיוחד".
יעל זילברשטיין-ברזידה, מנהלת יחידת סקרי הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע, הוסיפה גם היא כי מדובר בתופעה מוכרת. "צבועים מפוספסים הם אוכלי-כול, ובשנים האחרונות אנחנו רואים שהם מתקרבים יותר ויותר לשולי הערים, בין היתר משום שהם מזהים אותן כמקור זמין למזון. אוכלוסיות הצבועים סביב ערים כמו רחובות, ראשון לציון, מודיעין, ירושלים ובאר שבע נמצאות במגמת גידול. זו סוגיה שתדרוש היערכות של הרשויות, בעיקר בכל הנוגע לטיפול באשפה ובשימוש בפחי אשפה חסיני נבירה".