בתגובה לצו התיחום שניתן למאחז אביתר שבשומרון, הוגשה השגה על הצו על-ידי התושבים באמצעות עורכי דינם לאלוף הפיקוד תמיר ידעי. בהשגה ציינו עורכי הדין ד"ר חגי ויניצקי וערן בן ארי את הכשלים המהותיים בצו התיחום, והסיבות החוקיות בגינן יש לבטלו. בין השאר צירפו פענוח תרשים בהיקף של 155 דונם, המוכיח כי האדמה הנה אדמת סקר (בהליך הסדרה) ולא פרטית. התצלומים מוכיחים כי הקרקע לא עובדה ב-10 השנים האחרונות ולכן לא יכולה להיות עליה תביעה כלשהי. עוד הם מציינים במכתבם כי על-פי פסיקת בית המשפט העליון, "כאשר מדובר בבינוי על אדמת סקר שיש כוונה של דרג מדיני להסדיר את הבינוי - אין לאכוף את צו התיחום".
מפענוח תצלומי האוויר שהגישו המתנחלים נראה כי עד לשנות ה-80' השטח היה מעובד באופן מסויים עד להצבת בסיס של צה"ל במקום. המתנחלים מסבירים כי למרות שהייתה אפשרות לפלסטינים לעבד את השטח, הם לא עשו זאת כפי שעולה מתצלומי אוויר מ-2004 ומ-2011.
3 צפייה בגלריה
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2004
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2004
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2004
3 צפייה בגלריה
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2011
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2011
תצלום אווירי של המאחז אביתר מ 2011
בהשגה נכתב כי "מאחר שמדובר באדמות שישנן ראיות כבדות משקל שהן אדמות סקר וישנה מדיניות ברורה שהוצהרה על-ידי משרד ראש הממשלה שיש כוונה לבחון את הסדרת היישוב (בכך הם מתייחסים למכתב משרד ראש הממשלה לשעבר נתניהו למשרד הביטחון בנושא זה מ-9 ביוני - אב"ק) - אין לאכוף את צו התיחום".
בנוסף, העותרים נסמכים על המכתב של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו לשר הביטחון בני גנץ שבו ציין כי ישנו נוהג לקבל אישור ראש ממשלה לצו תיחום - וזה לא ניתן: "ביום 9 ביוני 2021", נכתב בהשגה, "נשלח מכתב ממשרד ראש הממשלה אל משרד הביטחון בעניין צו התיחום, ובמכתב זה נכתב כי הוצאת צו מסוג זה טעונה אישור של ראש הממשלה, כפי שהיה נהוג גם בעבר, והצו הוצא ללא אישורו".
אשר על כן אומרים העותרים: "מדובר בפגם מהותי בהליך קבלת ההחלטה ואשר על כן יש לבטל את הצו עד לקיום דיונים עם כלל הגורמים הרלוונטיים וקבלת האישורים מן הדרגים הנדרשים, ובכלל זאת מראש הממשלה".
3 צפייה בגלריה
מאחז אביתר
מאחז אביתר
מאחז אביתר
(צילום: עמית שאבי)
בנוסף טוענים אנשי אביתר כי נעשתה במקרה זה אכיפה בררנית מובהקת. הם מציגים ראיות לכך שבשטחי יהודה ושומרון פי 10 יותר מאחזים פלסטיניים ממאחזים ישראלים בשטחי C (74 מאחזים ישראליים מול 800 מאחזים פלסטיניים) וכי עד היום הוצאו 15 צווי תיחום כנגד מאחזים ישראלים, אולם רק שניים מהם - שבוטלו - נגד מאחזים פלסטיניים. העותרים מציינים גם את המיקום האסטרטגי של היישוב שחולש על כביש חוצה שומרון ומהווה נקודת אחיזה ישראלית כמעט יחידה המחברת בין מרכז הארץ לבקעת הירדן.
יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון, אמר: "ההשגה של תושבי אביתר ועורכי הדין המייצגים אותם, מוכיחה כי נעשתה כאן אכיפה בררנית, וכי הקרקע איננה קרקע פרטית. אני קורא לכל מפלגות הבית לפעול מיידית לעצירת כל פעולות האכיפה ולהסדרת היישוב אביתר - התשובה הציונית והמוסרית לרצח הנתעב של יהודה גואטה ואביתר בורובסקי הי"ד".
צבי אלימלך שרבף, יו"ר תנועת "נחלה", מסר: "הגשנו היום מסמך מנומק וברור מדוע יש לבטל לאלתר את צו התיחום, ואנו מצפים שהאלוף יענה לטענותינו ויבטל את הצו".