נציגי ארצות הברית, צרפת וגרמניה הזהירו את השליטים החדשים של סוריה כי מינוי ג'יהאדיסטים זרים לתפקידים בכירים בצבא הסורי מוביל לדאגה ביטחונית ורע לתדמיתם, בעת שהם מנסים ליצור קשרים עם מדינות זרות. כך אמרו שני גורמים המעורים בנושא לסוכנות הידיעות רויטרס, על רקע האמירות בישראל שהמערב "נוהג בעיוורון" כלפי המשטר הסורי החדש.
האזהרה האמריקנית הועברה בפגישה ביום רביעי בין השליח של ארצות הברית דניאל רובינשטיין לבין השליט בפועל של סוריה, מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו אבו מוחמד אל-ג'ולאני, שבעברו היה איש אל-קאעידה אבל מאז התנתק מארגון הטרור וטוען שעבר התמתנות.
גורם אמריקני ציין כי אותה פגישה התקיימה בארמון הנשיאות המשקיף על דמשק. "המינויים האלה לא יעזרו למוניטין שלהם בארצות הברית", אמר הגורם. גם שרי החוץ של צרפת וגרמניה, ז'אן נואל בארו ואנאלנה ברבוק, העלו את סוגיית גיוס הלוחמים הזרים לצבא הסורי בפגישתם עם אל-ג'ולאני, לפני שבוע.
1 צפייה בגלריה
שרי החוץ של גרמניה וצרפת עם שליט סוריה אל-ג'ולאני בדמשק
שרי החוץ של גרמניה וצרפת עם שליט סוריה אל-ג'ולאני בדמשק
ג'ולאני בפגישה עם שרי החוץ של גרמניה וצרפת, לפני שבוע
(צילום: Hayat Tahrir Al-Sham/Handout via REUTERS)
היאת תחריר א-שאם, הארגון שבראשו עומד אל-ג'ולאני ושהצליח להשתלט על סוריה, מנסה כעת למלא את שורות הצבא. בחודש שעבר דווח ברויטרס כי הם מינו 50 איש לתפקידים בצבא, ובהם לפחות שישה זרים כולל סיני, טורקי, מצרי וירדני. גורם סורי אמר כי שלושה מהם קיבלו דרגת בריגדיר-גנרל ושלושה דרגת קולונל.
במערב חוששים שאותם לוחמים זרים עלולים לנסות לבצע מתקפות במדינות הבית שלהם - לאחר השגת ניסיון צבאי בחו"ל. מנגד, גורמים בממשל הסורי החדש אמרו כי אותם לוחמים זרים "הקריבו מעצמם" כדי לסייע בהפלת משטרו של בשאר אסד, ויש להם מקום בסוריה - והם אף עשויים לקבל אזרחות.
גורמים אמריקניים ומערביים אמרו כי בדמשק הסבירו את מינוי הלוחמים הזרים באומרם שהם לא יכולים פשוט להשיב אותם לבתיהם או לחו"ל, שם הם עומדים בפני רדיפה - ועדיף להשאירם בסוריה. הגורם האמריקני אמר כי הרשויות הסבירו שחלק מאותם אנשים שוהים בסוריה כבר יותר מעשור, "והם חלק מהחברה".
ג'ולאני בריאיון ל-BBC
(צילום: BBC NEWS)

דיפלומטים מארצות הברית וממדינות אירופיות וערביות - ובמיוחד מצרים וירדן - התנגדו לאותם מינויים, גם מחשש מהמסר שהם מעבירים לג'יהאדיסטים אחרים. אחד הממונים לתפקיד בכיר הוא עלא מוחמד עבדל-באקי, שברח ממצרים ב-2013 ונידון בהיעדרו למאסר עולם שלוש שנים אחר כך, בגין מעורבות בטרור. הוא עמד בראש ארגון הסניף המצרי של ג'בהת א-נוסרה ולפי גורמי ביטחון מצריים היה החוט המחבר בין ארגונים אחרים המקושרים לאל-קאעידה.
אתמול פורסם ב-ynet כי בישראל נדהמים ממה שמגדירים "עיוורון" מצד המערב מול משטרו החדש של אל-ג'ולאני. "ארה"ב, בריטניה וגרמניה עולות לרגל לקצב ג'ולאני", תקף בכיר ישראלי. בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני השר אבי דיכטר אף התבדח כשאמר – על משקל הפרסומת לחברת "שלמה סיקסט" שבה נאמר "שלמה תמיד כן" – כי העולם אומר "ג'ולאני תמיד כן".
המערב כאמור שולח נציגים בכירים לדמשק, מתוך תקווה שהצהרותיו של אל-ג'ולאני על התמתנות והקמת ממשל שיכבד זכויות אדם אכן ימומשו, ושסוריה תחת הנהגתו אולי אף תצעד לעבר משטר דמוקרטי – אם כי אל-ג'ולאני עצמו אמר כי בשנים הקרובות לא צפויות בחירות במדינה. ארה"ב כבר ביטלה את הפרס בסך 10 מיליון דולר שהוצב על ראשו בעשור הקודם, והשבוע הקלה בחלק מהסנקציות שהוטלו על סוריה.
המערב, כך טוען בכיר ישראלי, "רוצה להיות עיוור" בכוונה, כיוון שמדובר ב"אנשים הכי מסוכנים בעולם" – אנשי אל-קאעידה לשעבר. "מדהים איך העולם שוב נפל בפח. העולם הערבי שמסביב לנו מבין את זה ומזהיר את המערב אבל הם לא מקשיבים. נפילת אסד והציר האיראני בסוריה הם ללא ספק דבר טוב, אך נוצרים איומים חדשים".