בתחילת ינואר, בזמן שאיראן התמודדה עם גל המחאות ועם איומיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, פנה המנהיג העליון עלי חמינאי, לבן בריתו הנאמן שינהל את המדינה: עלי לריג'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי. כך דיווח היום (ראשון) ה"ניו יורק טיימס".
מאז, לריג'אני בן ה-67, לשעבר מפקד במשמרות המהפכה, מנהל בפועל את המדינה. עלייתו דחקה הצידה את הנשיא מסעוד פזשכיאן, מנתח לב שהפך לפוליטיקאי, שחווה שנה מאתגרת במיוחד בתפקיד וממשיך לומר בפומבי: "אני רופא, לא פוליטיקאי" - ושאי אפשר לצפות ממנו לפתור את כל הבעיות של איראן.
3 צפייה בגלריה
חצי חצאים עלי חמינאי עלי לאריג'אני
חצי חצאים עלי חמינאי עלי לאריג'אני
עלי חמינאי ועלי לריג'אני
(צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/AP gettyimages)
הדיווח של ה"ניו יורק טיימס", שניתח את עלייתו לכוח של לריגא'ני, מבוסס על ראיונות עם שישה בכירים איראנים, אחד מהם מקורב ללשכת חמינאי; שלושה אנשי משמרות המהפכה; שני דיפלומטים איראנים לשעבר ודיווחים בתקשורת האיראנית. הבכירים ואנשי משמרות המהפכה אמרו ל"טיימס" כי איראן, בהובלת חמינאי, יוצאת מנקודת הנחה שתקיפות אמריקניות הן בלתי נמנעות, זאת בזמן ששני הצדדים ממשיכים כביכול לפעול במסלול הדיפלומטי.
לפי המקורות ששוחחו עם העיתון האמריקני, חמינאי הורה ללריג'אני ולקומץ מקורבים פוליטיים וצבאיים שלו להבטיח שהרפובליקה האיסלאמית תשרוד לא רק הפצצות אמריקניות וישראליות, אלא גם את חיסול של כל שדרת ההנהגה הבכירה - כולל חמינאי עצמו.
נאסר אימאני, פרשן שמרן המקורב למשטר, אמר בריאיון טלפוני מטהרן כי לחמינאי קשר ארוך וקרוב עם לריג'אני. "המנהיג העליון בוטח בלריג'אני לחלוטין", תיאר. "הוא מאמין שלריג'אני הוא האיש המתאים לרגע הרגיש הזה, וזאת בשל הרקורד הפוליטי שלו, מוחו החד והידע שלו. הוא מסתמך עליו לקבלת דיווחים על המצב ולעצות פרגמטיות. תפקידו של לריג'אני יהיה בולט מאוד בזמן מלחמה".
לפי הבכירים ואנשי המשמרות ששוחחו עם ה"טיימס", חמינאי פרסם שורת הנחיות. הוא קבע ארבע שכבות של ירושה לכל אחד מתפקידי הפיקוד הצבאיים והממשלתיים שהוא ממנה אישית. הוא גם הורה לכל בעלי התפקידים הבכירים למנות עד ארבעה מחליפים, והאציל סמכויות למעגל מצומצם של מקורבים לקבל החלטות במקרה שהתקשורת עמו תיפגע או אם ייהרג.
בזמן שהסתתר במהלך מלחמת 12 הימים, חמינאי נקב בשמות שלושה מועמדים שיכולים לרשת אותו. השמות לא פורסמו מעולם, אך לריג'אני כמעט בוודאות לא נמצא ביניהם בגלל שהוא לא איש דת שיעי בכיר - תנאי יסוד לכל יורש. עם זאת, לריג'אני עדיין נתפס בקרב גורמים באיראן כיורש פוטנציאלי.
עם זאת, לריג'אני נטוע עמוק במעגל האמון של חמינאי, הכולל את יחיא רחים ספווי, יועצו הצבאי ומפקד משמרות המהפכה לשעבר; יו"ר הפרלמנט מוחמד באקר קאליבאף, שחמינאי מינה כסגנו בפועל לפיקוד על הכוחות האיראניים במקרה של מלחמה; ועלי אסגאר חג'אזי, איש דת שיעי שמכהן כראש לשכתו של המנהיג העליון.
תיעוד ממכת הפתיחה הישראלית במבצע "עם כלביא"

חלק מהתכנון של חמינאי הוא תוצאה של הפקת לקחים ממתקפת הפתע במכת הפתיחה של מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון, שבמסגרתה חוסלה שרשרת הפיקוד הבכירה של איראן כבר בשעות הראשונות של המלחמה. "חמינאי מתמודד עם המציאות שלפניו", אמר ל"טיימס" ואלי נאסר, מומחה לאיראן ולתיאוקרטיה השיעית, מאוניברסיטת הופקינס. "הוא מצפה להיות שהיד וחושב - 'זה המשטר והמורשת שלי, ואעמוד עד הסוף'. הוא מאציל סמכויות ומכין את המדינה לדבר הגדול הבא - גם ירושה וגם מלחמה - מתוך הבנה שהירושה עלולה להגיע כתוצאה מהמלחמה".
כך או כך, תחום האחריות של לריג׳אני התרחב בהתמדה בחודשים האחרונים. הוא היה אחראי לדיכוי הרצחני של המחאות בחודש שעבר, וכיום הוא מרסן את כיסי ההתנגדות למשטר. במקביל, הוא אחראי על התיאום עם בעלות ברית רבות של איראן, בהן רוסיה, וכן על התיאום עם מדינות באזור כמו קטאר ועומאן. בנוסף, הוא מפקח על המו״מ הגרעיני עם וושינגטון, כשבאותו זמן הבכיר מגבש גם תוכניות לניהול המדינה במהלך מלחמה עם ארה"ב.
"אנחנו מוכנים בארצנו", טען לריג׳אני בריאיון לאל-ג׳זירה בעת ביקור בדוחא, בירת קטאר, החודש. "אנחנו בהחלט חזקים יותר מבעבר; התכוננו ב-8-7 החודשים האחרונים, מצאנו את החולשות שלנו ותיקנו אותן. אנחנו לא מחפשים מלחמה ולא נפתח במלחמה. אבל אם יכפו אותה עלינו - נגיב", איים. לדברי גורמים ששוחחו עם ה"טיימס", איראן העמידה את כל כוחותיה בכוננות העליונה ומתכוננת להתנגד בעוצמה למתקפה אמריקנית אפשרית, שבינתיים נראה כי נדחית מפעם לפעם. חמינאי עצמו כבר איים להטביע ספינות מלחמה אמריקניות, וניכר כי המנהיג העליון ממשיך להתריס בנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, במה שעשוי להוביל את הנשיא האמריקני לבחור באופציה הצבאית.
לפי הדיווח, איראן הציבה משגרי טילים בליסטיים לאורך גבולה המערבי עם עיראק, במרחב שקרוב יותר לישראל, וכן לאורך חופיה הדרומיים במפרץ הפרסי, בטווח בסיסים אמריקניים ויעדים אחרים באזור. בשבועות האחרונים סגרה איראן את המרחב האווירי שלה מעת לעת כדי לבחון טילים, כך נכתב בדיווח. האיראנים גם קיימו תרגיל צבאי במפרץ הפרסי וסגרו לזמן קצר את מצר הורמוז, מעבר ימי אסטרטגי שסגירה קבועה שלו במקרה של מלחמה עלולה להביא לעליית מחירים משמעותית בשוק האנרגיה העולמי.
3 צפייה בגלריה
דלסי רודריגז
דלסי רודריגז
נשיאת ונצואלה דלסי רודריגז. החליפה את הרודן שנלכד
(צילום: lev radin/shutterstock)
מלחמה עם ארה"ב וישראל עשויה להביא לתסיסה מחודשת ברחוב האיראני, כאשר לפי הדיווח ב"טיימס", במקרה כזה הכוחות המיוחדים של המשטרה, סוכני מודיעין ואנשי הבסיג׳ ייפרסו ברחובות הערים הגדולות. "המיליציות יקימו מחסומים כדי למנוע אי-שקט פנימי ולאתר פעילים הקשורים לסוכנויות ריגול זרות", אמרו גורמים איראניים לעיתון האמריקני.

מי יהיה ה"דלסי" של איראן?

כאמור, ההנהגה האיראנית נערכת לא רק למלחמה, אלא גם להישרדותה הפוליטית. שישה גורמים המעורים בתכנון האיראני אמרו ל"טיימס" כי כבר נערכו דיונים בנושא, שנגעו במגוון נושאים, כולל מי ינהל את המדינה אם חמינאי ובכירים נוספים יחוסלו, ומי יכול להיות "הדלסי של איראן", כלומר מי תהיה הדמות שתחליף את המנהיג העליון אם ייהרג, בדומה לסגנית נשיא ונצואלה דלסי רודריגז, שהפכה לנשיאת המדינה לאחר שארה"ב לכדה את הרודן ניקולס מדורו.
שלושה גורמים איראניים אמרו ל"טיימס" כי לריג'אני נמצא בראש הרשימה הזו, כאשר אחריו נמצא יו"ר הפרלמנט קאליבאף, ואחריו, באופן מפתיע למדי, הנשיא לשעבר חסן רוחאני, שהורחק בעבר ממעגלו הקרוב של חמינאי. עם זאת, לכל אחד מן האנשים הללו יש עבר שעלול להגביל את קבלתם כמובילי המשטר בקרב ציבור זועם, בין אם בשל האשמות בשחיתות ובין אם בשל מעורבות בהפרות זכויות אדם חריפות, כולל ההרג ההמוני של המפגינים בתקופה האחרונה, שלו אחראי במידה רבה לריג'אני.
3 צפייה בגלריה
מסעוד פזשכיאן בתדרוך עיתונאים בניו יורק
מסעוד פזשכיאן בתדרוך עיתונאים בניו יורק
נשיא איראן פזשכיאן. משלים עם התחזקות לריג'אני
(צילום: AP Photo/Angelina Katsanis)
עוד צוין בדיווח כי בחודש האחרון הפך לריג׳אני לבולט יותר ויותר, בעוד שנראה כי מעמדו של הנשיא מסעוד פזשכיאן הולך ופוחת. לריג'אני טס למוסקבה להתייעצות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ונפגש עם מנהיגים במזרח התיכון, וזאת בין פגישות עם צוותי המו״מ הגרעיני של ארה״ב ואיראן. הוא התראיין רבות לטלוויזיה האיראנית והזרה, לעיתים תכופות יותר מן הנשיא, ומפרסם בקביעות תוכן ברשתות החברתיות, כולל תמונות סלפי עם איראנים, ביקור במקדש דתי ונפנוף מדלת מטוס.
פזשכיאן, כך נראה, משלים מצידו עם העברת הסמכות ללריג׳אני. הנשיא אמר בישיבת ממשלה כי הציע ללריג'אני להסיר את מגבלות האינטרנט שהושתו על הציבור האיראני משום שהן פוגעות במסחר, כך לפי דיווחים בכלי תקשורת איראניים. מדובר אם כן בהודאה חריגה של הנשיא האיראני, שלפיה כדי לקדם מהלכים, אפילו הוא נדרש לפנות ללריג'אני.
ב"טיימס" דווח מפי שני בכירים איראניים ודיפלומט לשעבר כי בשיא הדיכוי נגד המחאות באיראן בחודש שעבר, ניסה סטיב וויטקוף, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב, ליצור קשר עם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. טראמפ הבטיח לתקוף אם הרג המפגינים יימשך, והשליח האמריקני רצה לברר אם בוטלו הוצאות להורג או שהן עדיין מתוכננות.
מתוך חשש לאי-הבנות, אמרו שני הבכירים האיראניים, עראקצ'י התקשר לנשיא האיראני פזשכיאן ושאל אם יוכל ליצור קשר עם וויטקוף. פזשכיאן השיב כי אינו יודע - והורה לו להתקשר ללריג׳אני לקבלת אישור.