תוכנית טראמפ לעזה גררה כבר תגובות רבות בישראל וברחבי העולם, וגם בצה"ל הביעו אתמול (חמישי) סקפטיות מיישום המהלך, שנראה כמו דבר שנזרק לאוויר לטובת יצירת כותרות והשתלטות על סדר היום הציבורי-פוליטי בישראל, ולא מעבר לכך. קצינים בכירים בצה"ל הביעו בדיונים סגורים את רצונם לראות את הבעיה העזתית נפתרת באופן שלא יוביל להאשמות נגד ישראל בפשע מלחמה של גירוש אוכלוסייה, אך הבהירו כי הדבר תלוי בשני דברים, שלא נראים כרגע באופק: רצון של העזתים להגר ומדינה שתקלוט אותם.
1 צפייה בגלריה


בצה"ל סבורים כי התוכנית תלויה בשני דברים: רצון העזתים להגר ומדינה קולטת
(צילום: AP Photo/Mohammad Abu Samra)
מתחילת המלחמה, יש לציין, עזבו את הרצועה מרצונם כ-30 אלף עזתים שלא שבו אליה. כ-1,500 מהם היו פצועים וחולים שעזבו באישור ישראלי, והיתר הם בעיקר בעלי ממון שניצלו את מעבר רפיח שהיה פתוח בתחילת המלחמה כדי להימלט על נפשם.
בצבא מעריכים כי לא יהיה קושי במימון האפשרות להגירה לתושבי הרצועה, וסבורים כי ניתן יהיה לגייס עשרות עד מאות מיליוני דולרים לכך ממדינות ערביות עשירות שתורמות לעזה או ממענקים אמריקנים.
עם זאת, גורמי המקצוע בצבא חלוקים בדעותיהם לגבי רצון העזתים לעזוב. בצד האופטימי, יש כאלו שמשוכנעים שלפחות כמה מאות אלפי עזתים יסכימו ליוזמה, בעיקר מהמעמדות הנמוכים וכאלה שביתם נחרב כליל. גם גורמים אלו סבורים שלא כל שני מיליון העזתים יעזבו מרצונם. מנגד, גורמים אחרים הביעו פסימיות בדיונים הסגורים: "אם התוכנית לא הייתה מוצגת כך על ידי טראמפ ומיד ממוסגרת כטרנספר שזוכה להתנגדות חריפה של מדינות ערב, אולי היה אפשר להתניע מהלך כזה בשקט יחסי ובאופן מדורג וחכם", אמרו.
טראמפ: "עזה יכולה להיות הריביירה של המזרח התיכון"
(צילום: MSNBC)
לדברי אותם גורמים, "חמאס עדיין שולט ברצועה, והוא לא ייתן לעזתים לצאת מהאזור. פעיליו כבר מנעו זאת פיזית בעמדות בידוק בדרום הרצועה כאשר החלו לגלות שעשירי הרצועה מנסים לברוח לסיני מרפיח. הכבוד הפלסטיני על האדמה יפגע ברצון של מי מהעזתים להגר, כי אחרת יתפסו כבוגדים אחרי הנכבה הנוספת שספגו במלחמה".
הדיונים על כך במהלך היום היו קצרים יחסית, והרעיונות שעלו לא התבססו על תחילת עבודת מטה בפועל, שכן קודם מדובר במהלך מדיני של הממשלה מול ממשלות זרות שיסכימו להירתם למהלך. בצה"ל היה מי שהזכיר אמש כי בעשור הקודם יזמה ישראל מהלך שקט שהצליח חלקית: 60 אלף צעירים עזתים הסכימו בהיתר ישראלי מיוחד לעזוב את הרצועה לחו"ל, בעיקר דרך מעבר אלנבי, תוך התחייבות שלא לחזור לעזה בשנים הקרובות. רובם לא מצאו עצמם במדינות כמו טורקיה, ושבו לרצועה.
גם ראש אמ"ן, אלוף שלומי בינדר, הביע אמש בדיונים את אהדתו לתוכנית, במידה והיא אכן תיושם, וציין כי צה"ל חייב להגביר את מאמציו ההתקפיים ביהודה ושומרון כדי שהמהלך השנוי במחלוקת בעולם הערבי-פלסטיני לא יהווה טריגר נוסף להתססה בתקופת חג הרמדאן, שיחול בחודשים הקרובים.
פורסם לראשונה: 23:01, 06.02.25