טוען שדבריו של נשיא ארצות הברית היו "על דעתו בלבד" - אבל לא יוצא נגד ההתערבות: בתגובה אמש של סביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו למתקפה של סביבת נשיא המדינה יצחק הרצוג נאמר כי "התבטאותו של הנשיא טראמפ בעניין החנינה הייתה על דעתו של הנשיא טראמפ בלבד. ראש הממשלה שמע על כך בתקשורת ולא ידע על כך מראש, כשם שלא ידע מראש על התבטאותו של הנשיא בנושא זה בנאומו בכנסת".
2 צפייה בגלריה


טראמפ עם נתניהו והרצוג
(צילום: JALAA MAREY/Pool via REUTERS, Chip Somodevilla / POOL / AFP)
תגובה זו לא כללה כל התייחסות או התנגדות להתערבות בעניינים הפנימיים של ישראל, בזמן שהליך בדיקת בקשת החנינה שהגיש נתניהו עדיין בעיצומו. היום (ראשון) נמסר מטעמה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, כי היא "עדיין לא בחנה את בקשת החנינה של ראש הממשלה והיא תיבחן לפי סדרי העבודה המקובלים".
הרצוג מצפה להבהרות מנתניהו בעקבות המתקפה החריפה נגדו מצד טראמפ, יממה בלבד אחרי הפגישה של השניים בוושינגטון. אחרי שהנשיא האמריקני אמר כי הרצוג "צריך להתבייש בעצמו" על שלא נתן חנינה לנתניהו, נשיא המדינה רוצה להבין אם ראש הממשלה עומד מאחורי האמירה הבוטה, שמהווה פגיעה קשה במעמד הריבוני של ישראל.
גורמים בסביבת הנשיא הרצוג אמרו אמש שאם אכן יתברר שנתניהו עומד מאחורי הדברים, והוא זה ש"חימם את הנשיא טראמפ" הרי שמדובר בחציית קו אדום. "יש הבדל בין ביקורת לבין עלבון, ומה שהיה אצל טראמפ זה עלבון. מישהו חימם אותו ממש", אמרו. "בסוף השבוע הנשיא קיבל עשרות פניות מארה"ב ומישראל, ולכן עלה צורך לדרוש הבהרות מנתניהו על הדברים האלה".
בעקבות דברים אלו, הגיעה התגובה מטעם סביבת נתניהו. ראש הממשלה לא אמר מה מפורשות שהשניים לא שוחחו על עניין החנינה, ולאחר התבטאות קודמת של טראמפ לטובת חנינה לנתניהו - בנאום בכנסת - הוא אישר במרומז כי דיבר עם ראש הממשלה על כך. "אמרתי לו שאני לא הולך להעלות את סוגיית החנינה. אבל זה היה פשוט הרגע המושלם. זה היה תזמון טוב, לא?", אמר אז טראמפ לכתבים - כשהוא בעצם מאשר שדיבר עם נתניהו על כך לפני אותו נאום.
היועמ"שית צפויה לחשוף בתגובה הקרובה את עמדתה - התנגדות למתן חנינה לנתניהו. חוות דעתה של בהרב-מיארה תימסר לשר המשפטים יריב לוין לקראת התקדמות הליכי החנינה. גורמים משפטיים בכירים כבר הדגישו כי אין מדובר בבקשת חנינה שגרתית. לדבריהם, העובדה שנתניהו הגיש בקשה בלי שהוא מודה באף עבירה, אינו מביע חרטה ומשפטו לא הסתיים - משבשת את הבחינה השגרתית בבקשה.
לכן, הם אמרו שמחלקת החנינות אינה יכולה למלא אחרי הדרישות החיוניות לגיבוש חוות דעתה. מאחר שמשפטו של נתניהו לא הוכרע, הוא ממילא לא מוגדר כעבריין מורשע וממילא לא ניתן לבחון כמקובל את הכרעת הדין במשפט, לקבל חוות דעת של שירות המבחן, או שירותי הבריאות.
היועמ"שית צפויה להתייחס לבקשה בשני מישורים. משפטית, נתניהו כאמור לא עומד בשני תנאי הסף - הודאה בעבירות והבעת חרטה, והעובדה שמשפטו לא הסתיים בהרשעה או בהסדר טיעון. כמו כן, צפויה בהרב-מיארה לנמק את התנגדותה תחת "אינטרס הציבור" - בשם השוויון בפני החוק, נתניהו לא צריך להיות מוחרג לטובה. זאת, לצד התנהלותו במהלך משפטו כשמתח ביקורת על צוות התביעה. היא תדגיש שיש למצות את ההליך המשפטי עד תומו.
בחוות דעתה, צפויה היועמ"שית גם להזכיר שהיא פתחה את הדלת בפני צוות ההגנה של נתניהו לערוך הסדר טיעון, כמו קודמה בתפקיד אביחי מנדלבליט. אך העובדה שנתניהו סירב - ועדיין מסרב, להודות בעבירות שיש עימן קלון, לא איפשרה לסכם על הסדר.







