"הים היה טוב": שייטת 3 היא היחידה שעומדת מאחורי התקיפה הבוקר (שלישי) בנמל חודיידה בתימן. שייטת ספינות הטילים ביצעה את הירי לעבר הנמל באמצעות ספינות מתקדמות מסוג סער 6, וכלי שיט נוספים, שפעלו בצפון הים האדום.
תיעודים ראשונים מתקיפת שייטת 3
(צילום: דובר צה"ל)

שני טילים מדויקים ארוכי טווח, שנושאים כמות משמעותית של חומר נפץ, שוגרו בשעה 7:00 לעבר תשתיות הרציף בנמל ופגעו במטרותיהם. התקיפה כוונה לפגוע בתשתיות קריטיות בנמל, במרחבי הכניסה והעגינה, המשמשים כצינור מרכזי להעברת אמל"ח וציוד צבאי לחות'ים. בין היתר, מועברים בנמל טילים המשוגרים לעבר ישראל ויעדים אחרים בדרום הים האדום. גורמים במערכת הביטחון אמרו כי הנמל הוא "צוואר בקבוק" משמעותי עבור התחמשות החות'ים.
המטרה היא כאמור להפחית את פעילות הסחר הימי של החות'ים, ולהרתיע חברות מסחריות מלעגון באזור. בצה"ל הגדירו את הנמל כאזור לחימה, ואמרו כי התקיפה היא חלק ממאמץ ארוך טווח של ישראל לפגוע בתשתיות החות'ים, במטרה להגביל את יכולתם להתחמש ולשגר טילים.
3 צפייה בגלריה
בור חיל הים במהלך התקיפה בתימן
בור חיל הים במהלך התקיפה בתימן
תיעוד מבור חיל הים במהלך התקיפה בתימן
(צילום: דובר צה"ל)

פגיעה בדיוק רב, במרחק מהמטרות

בניגוד למטוסי חיל האוויר, שדורשים זמן טיסה של כשלוש שעות - וזמן נוסף חזרה לישראל, ספינות הטילים מאפשרות שהייה ממושכת במרחב הים האדום, מה שמספק מענה רציף וגמישות תפעולית. הפעולה התבצעה תוך שימוש בטילים מדויקים המסוגלים לפגוע במטרות מרוחקות בדיוק רב.
גורם ביטחוני אמר כי "הים היה טוב", והפעולה אכן כללה גם התמודדות עם מורכבויות כמו תנאי הים, המרחק הרב והצורך לתפעל במרחב שבו פועלים כוחות נוספים. כעת צה"ל נערך לתרחישים שונים, כולל תגובות אפשריות של החות'ים, וממשיך לפעול במגוון שיטות, חלקן חסויות.
המבצע תוכנן בקפידה בהובלת המטכ"ל, תוך תיאום מדויק של תזמון ותנאי השטח. לצד חיל הים, לקחו חלק משמעותי גם חיל האוויר וקהילת המודיעין, שהבטיחו דיוק מרבי בבחירת המטרות. התקיפה כללה פעולות הטעיה והסוואה, בשל המורכבות של פעילות במרחב לא סטרילי כמו הים האדום ותעלת סואץ, שבהם פועלים כוחות נוספים. גם לוחמות בחיל הים השתתפו במבצע.

מערכה ממושכת

בצה"ל מעריכים כי התקיפות החוזרות בנמלים באזור חודיידה גרמו לירידה בכניסת אוניות סוחר לנמלים אלה. בעוד החות'ים עדיין מצליחים לשגר טילים לעבר ישראל, הפגיעה בתשתיות הנמל מקשה עליהם לשמור על זרם יציב של אספקה של מסחר ואמל"ח.
3 צפייה בגלריה
יואב זיתון הצטרף להפלגה מול חופי לבנון עם מפקד שייטת הסטי"לים
יואב זיתון הצטרף להפלגה מול חופי לבנון עם מפקד שייטת הסטי"לים
ספינת טילים של חיל הים
(צילום: גיל נחושתן)
3 צפייה בגלריה
יואב זיתון הצטרף להפלגה מול חופי לבנון עם מפקד שייטת הסטי"לים
יואב זיתון הצטרף להפלגה מול חופי לבנון עם מפקד שייטת הסטי"לים
(צילום: גיל נחושתן)
בנוסף, גורמים בצה"ל ציינו כי התקיפות לאורך זמן, בשילוב עם פעולות נוספות, משפיעות על יכולות החות'ים ומאלצות אותם לפעול בזהירות רבה יותר: "המטרה היא להמשיך ולהעמיק את הפגיעה בתשתיות, עד שחברות הסחר הבינלאומיות יראו בנמלים אלה יעד מסוכן מדי לפעילות".
לטענת גורמי ביטחון, המבצע מדגיש את יכולותיה ארוכות הטווח של ישראל, הן מבחינת מרחק והן מבחינת משך הפעילות והדיוק. הסטי"לים מאפשרות גמישות מבצעית ויכולת תקיפה ממרחקים של מאות קילומטרים, תוך שמירה על נוכחות מתמשכת במרחב.
הגורמים הבהירו כי "התקיפה היא חלק ממערכה ממושכת נגד החות'ים, וצפויות פעולות נוספות בעתיד, כולל תקיפות על נמלים נוספים ותשתיות קריטיות. המבצע הדגיש את יכולותיו של חיל הים הישראלי ואת מחויבותה של ישראל להגן על ביטחונה גם במרחקים של אלפי קילומטרים משטחה, גם לאחר שהאמריקנים הפסיקו לתקוף בתימן לפני כמה שבועות".