בישראל התעקשו לאורך חודשים שלא למצוא חלופה שלטונית לחמאס - ומחבלי ארגון הטרור, כצפוי ובדומה לעסקה הקודמת, ניצלו שלשום (ראשון) את שחרור שלוש החטופות למטרות של לוחמה פסיכולוגית, עם תיעודן מועברות ברצועה לידי הצלב האדום.
התעמולה של ארגון הטרור לא מופנית כעת רק כלפי ישראל, אלא גם מנוצלת ליצירת תמונת ניצחון מול הפלסטינים והעולם הערבי - לביסוס מחדש של השלטון הצבאי והאזרחי. אולם, בניגוד לתחושה שלכיכר המרכזית בעיר עזה הגיעו אלפים רבים - בתמונות רחפן מהמקום נראים מצטופפים מאות פלסטינים, שנדחקים מסביב לרכבי הצלב האדום - כשהאזור שמקיף אותם די ריק.
סרטון הלוחמה הפסיכולוגית שפרסם חמאס
בתמונות מהמקום, שפורסמו על-ידי חמאס וספגו גם ביקורת בינלאומית, נראים ההמונים, בהם חמושים, מקיפים את החטופות ומטפסים על הרכב שבו היו. כיכר סראיא שמחברת בין צפון העיר עזה לדרומה, שבה התבצעה ההעברה, נחשבת למקום משמעותי עבור תושבי הרצועה - ונבחרה בקפידה לטובת התעמולה של חמאס.
ארגון הטרור החליט לשחרר את שלוש החטופות דווקא במקום הזה, ולתעד את ההמונים שהתאספו גם בצידי הדרך לטובת ביסוס מעמדו והפופולריות שלו, במיוחד אלו של יחידת העילית שלו, הנוחבה, ו"יחידת הצללים" שאחראית על החטופים.
עיתונאי "אל-ג'זירה" תאמר אל-מסחאל, שבמקור מעזה ומזוהה עם ארגון הטרור, הסביר כי לבחירה של חמאס בכיכר סראיא ל"השלמת תהליך חילופי השבויים" יש השלכות אסטרטגיות ופוליטיות עמוקות בימים הראשונים ליישום הסכם הפסקת האש.
אל-מסחאל אמר כי הבחירה באחת הכיכרות המרכזיות והחשובות בעיר, שמחברת בין הרחובות הראשיים אל-ג'לאא ועומר אל-מוכתאר, לא הייתה אקראית. לדבריו, "האזור הזה, שהיה נתון לתקיפות נרחבות במהלך הפעולות הצבאיות הישראליות, נועד להעברת מסר - לא עמדתם באתגר - חמאס עדיין כאן".
באזור הכיכר יש הרס רב בעקבות הפעילות הקרקעית של צה"ל, שהשמיד במקום כמה מנהרות שהיו בשירות הנהגת חמאס. לדברי אל-מסחאל, "מקום המסירה בלב העיר מייצג תגובה מעשית לטענות הישראליות על השמדת היכולות של חמאס וההתנגדות הפלסטינית". כמו כן, טען העיתונאי המזוהה עם ארגון הטרור כי המקום שנבחר "מעיד על כישלון תוכנית הצבא, שרצה להקים עמדה צבאית בכיכר. הזרוע הצבאית של חמאס אומרת דרך הפעולה הזו שהיא שולטת באזור שצה"ל הרס".
בימים שלפני המלחמה, כיכר סראיא הייתה שוקקת חיים ומסביבה היו מאות מבנים, מתחמי מגורים, הבנק המרכזי, מרכזי קניות וגם המועצה המחוקקת. בעבר, הקימו שם הבריטים את "הכלא המרכזי של עזה". אחרי הקמת הרשות הפלסטינית הפך הכלא למתחם ממשלתי וחלקו שימש כבית סוהר למעצרים פוליטיים נגד פעילי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. כשחמאס עלה לשלטון, הוא כבר כלא שם את אנשי פתח.
הכותרת
מה באמת יש בהסכם החטופים ואילו ויתורים עשתה ישראל | רונן ברגמן
28:01
אחרי פרוץ המלחמה סיפרו גורמים מעזה כי אנשי חמאס הסתובבו באזור, כיוון שהיו להם מנהרות קטנות למקרי חירום. "הם היו יושבים באחד הבניינים וכשהיו תקיפות היו נכנסים למנהרות שהצבא הישראלי השמיד לחלוטין", סיפרו.
האירוע - שבו נראו אנשי חמאס חמושים סביב הרכבים - הוצג כמחזה מורכב ומאיים. למרות זאת, אנשי הצלב האדום בעזה המשיכו להתקדם בהעברת החטופות. הארגון צפוי להעלות את הנושא מול ארגון הטרור כדי לאבטח את ההעברות העתידיות בצורה מקסימלית.
המוני פלסטינים יצאו לחגוג מיום ראשון את הפסקת האש שסיימה את הלחימה, לאחר שעסקת החטופים הוצגה על-ידי חמאס כניצחון דרמטי על ישראל. אבל כעת כשהפליטים חוזרים לבתיהם הם נאלצים להתמודד עם ההרס האדיר – ורבים מביעים הלם ותסכול כבד.
עבור מחבלי חמאס, הפסקת האש היא הזדמנות לצאת חמושים ממקומות המסתור שלהם – ולהפגין כוח ברחבי הרצועה - לא רק במעמד שחרור החטופים שייערך רק פעם בשבוע. שוטרי חמאס תועדו בכמה אזורים במדים כחולים, והשיא הגיע, כאמור, עם שחרור החטופות במרכז העיר עזה. צה"ל טרח אמנם לתקוף טנדרים של מחבלי חמאס בחאן יונס רגע לפני הפסקת האש, אבל מאז שנכנסה לתוקף ישראל לא יכולה למנוע את מפגן הכוח של חמאס – שמנסה להראות לפלסטינים ולעולם שיכולותיו הצבאיות והשלטוניות לא נעלמו, למרות הכתישה שספג במשך 15 חודשי מלחמה.
סוגיית מציאת חלופה שלטונית לחמאס, נזכיר, הייתה אחת מסוגיות המחלוקת המרכזיות בין ישראל לארה"ב לאורך המלחמה – כשנתניהו מסרב בתוקף לקדם הצעות שבמסגרתן תיכנס הרשות הפלסטינית לעזה. מזכיר המדינה היוצא אנתוני בלינקן הביע לא אחת תסכול מכך, קרא לאחרונה ל"אומץ פוליטי" כדי למצוא חלופה לחמאס וטען גם שארגון הטרור הצליח בינתיים לחדש את כוחותיו ולגייס המוני לוחמים חדשים – כמעט כמו המספר שאיבד בקרבות עם ישראל.