בצה"ל מעריכים הערב (שלישי) כי מבצע "חץ הבשן", שהחל בליל שבת האחרון, מסמן את סיומו של השלב האסטרטגי בתקיפות בסוריה - ובינתיים ראש הממשלה בנימין נתניהו מושיט יד למשטר החדש - ומספק אמירה מפתיעה למדי: "אנחנו רוצים יחסים".
בהצהרה בקריה בתל אביב, שעות לאחר עדותו, אמר ראש הממשלה כי "אין לנו כוונה להתערב בענייניה הפנימיים של סוריה, אבל בפירוש יש לנו כוונה לעשות מה שצריך לדאוג לביטחוננו. אנחנו רוצים יחסים עם המשטר, אבל אם הוא יאפשר לאיראן לחזור או להתבסס בסוריה או יאפשר העברת נשק איראני או כל נשק אחר לחיזבאללה או יתקוף אותנו - אנחנו נגיב בעוצמה. מה שקרה למשטר הקודם, יקרה גם למשטר הזה".
"במסגרת הזאת, אני אישרתי לחיל האוויר להפציץ יכולות צבאיות אסטרטגיות שהשאיר צבא סוריה, כדי שאלה לא יפלו בידי הג'יהאדיסטים. זה דומה למה שחיל האוויר הבריטי עשה כשהוא הפציץ את הצי של משטר וישי ששיתף פעולה עם הנאצים, כדי שזה לא ייפול בידי הנאצים", הוסיף ראש הממשלה. בתוך כך, איחוד האמירויות גינתה ב"חריפות" את ההשתלטות של צה"ל על נקודות באזור החיץ בגולן. משרד החוץ באבו דאבי מסר כי הוא דוחה את הפעולות של ישראל, ש"מאיימות בהסלמה אזורית נוספת".
כ-80% מהיכולות האסטרטגיות של סוריה נוטרלו
במהלך מבצע "חץ הבשן", אומרים בצה"ל, הושמדו כ-320 מטרות אסטרטגיות באמצעות למעלה מ-350 תקיפות אוויריות, שהתמקדו במטוסים, מחסני אמל"ח, טילים וסוללות הגנה אווירית, לצד פגיעה על ידי חיל הים בספינות קרב וטילים מתקדמים של חיל הים הסורי. המבצע, שהחל בלילה שבין שבת לראשון, נערך בתיאום הדוק בין זרועות צה"ל, כשמודיעין אמ"ן וכוחות פיקוד הצפון הובילו את תכנון הפעולה וביצועה בשטח, תוך שמירה על עליונות אווירית והגנה מרבית על אזור החיץ. המבצע כלל תקיפות אסטרטגיות שכללו בין היתר את חיל האוויר וחיל הים.
הפעולות שננקטו נועדו בעיקר לפגוע בניסיונות ההתבססות האיראנית בסוריה ולמנוע העברת אמל"ח לחיזבאללה, לצד יצירת איזור חיץ בטוח בגבול הצפון. בצה"ל מעריכים כי כ-70%-80% מהיכולות האסטרטגיות של סוריה נוטרלו במהלך המבצע, ופעולות נוספות מתבצעות במטרה לוודא שלא ייפול אמל"ח אסטרטגי לידי גורמים עוינים. עם זאת, מדגישים בצה"ל כי מדובר בתהליך מתמשך הדורש מעקב מתמיד ואיסוף מודיעין מדויק. עוד הדגישו בצבא כי אינם מתערבים בלחימה הפנימית בסוריה, ופועלים אך ורק להגנת ישראל ותושבי הגולן. בהקשר זה, אמרו בצה"ל כי למרות הפעילות באזור החיץ, נמנעים מחיכוך עם מקומיים בסוריה.
במקביל, בצה"ל ממשיכים לעקוב אחרי התייצבות השטח באזורי העימות השונים, תוך תיאום עם ארה"ב ועם צבא לבנון למניעת זליגת נשק ואיומים נוספים. אף על פי שצבא רוסיה צמצם את נוכחותו באזור, בצה"ל מזהים עדיין נוכחות איראנית וממשיכים לעקוב אחרי פעילותה. במסגרת שיתוף פעולה עם מצרים, התקיימו לאחרונה פגישות רמות דרג שעסקו בסוגיות ביטחוניות אזוריות, ובצה"ל מדגישים את חשיבות ההדקויות בעבודה מול גורמים בינלאומיים לשימור היציבות הביטחונית.
בצה"ל יזמו את הפעולות בסוריה עוד בטרם היה ברור אם משטר אסד ייפול, וכבר ביממה שקדמה למבצע באזור החיץ "טיפלו" בעליונות האווירית והרחיבו אותה - מה שאפשר את מאות התקיפות לפי סדר עדיפויות של מטרות: מטוסים, טילי חוף-ים, תת-קרקע, ספינות ויכולות נוספות, מחסן אמל"ח ואמצעים לייצור אמל"ח. כמו כן, הותקפו טילי סקאד, שיוט וחוף-ים, מכ"מים, טנקים, סוללות טילי קרקע-אוויר, ובנוסף חיל האוויר תקף כלי שיט מתקדמים של חיל האוויר הסורי שהיו עליהם טילי חוף-ים. המודיעין על כלל המטרות נאסף במשך שנים.