יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין (הליכוד) סיכם את פגישתו הממושכת אמש (שלישי) עם נציגי החרדים על חוק הפטור מגיוס במילים "ברוח טובה". עם זאת, הצדדים יודעים - וגם ראש הממשלה בנימין נתניהו יודע - כי עם "רוח טובה" בלבד לא שומרים על הקואליציה, שחלק ממרכיביה מרגישים חבוטים ומרומים. בין הצדדים עדיין קיימים פערים משמעותיים, אפילו בהודעות.
6 צפייה בגלריה


(צילום: אלכס קולומויסקי, שלו שלום, Oliver CONTRERAS / AFP, Dmitry Pistrov/shuyyerstock)
בזמן שאדלשטיין טוען ל"רוח טובה", גורמים במפלגת דגל התורה של ח"כ משה גפני טענו הבוקר בשיחה עם ynet כי "היה לילה קשה, ונפלה הכרעה אצל הגדולים - הולכים לבחירות". בהודעה מסביבתו של הרב משה הלל הירש, אחד ממנהיגי דגל התורה, אף הצהירו כי כנראה לא יהיה מנוס מפרישה מהקואליציה. "לאחר שחברי הכנסת עדכנו הלילה את מרן ראש הישיבה הגרמ"ה הירש בפרטי הפגישה עם אדלשטיין, עולה בבירור כי אין התקדמות כלל בנושא הגיוס. בהתאם לכך, ככל הנראה ראש הישיבה יורה על פרישה מהקואליציה בזמן הקרוב ממש", נמסר.
גם הרב דב לנדו, שותפו של הירש להנהגת דגל התורה, הורה לתמוך בחוק לפיזור הכנסת. במפלגת אגודת ישראל של שר השיכון יצחק גולדקנופף, שותפו של גפני ודגל התורה לסיעת יהדות התורה, מעוניינים להגיש הצעה לפיזור הכנסת כבר מהשבוע שעבר. במפלגה מעדיפים אופציה זו על פני האפשרות של פרישה מהקואליציה, מכיוון שאפשר למשוך אותה באמצע ולעצור בין הקריאות לאישור החוק - וכך ניתן יהיה להעניק לנתניהו הזדמנות נוספת.
בכירי דגל התורה צפויים להיפגש עם ראש הממשלה היום, בעוד מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל צפויה להתכנס בצל המשבר - אחרי שלא התכנסה זה שלוש שנים. בשעה האחרונה הרב הירש שוחח בטלפון עם חברי הכנסת של דגל התורה על המשמעויות של פיזור הכנסת מול פרישה מיידית, וההכרעה תתקבל לקראת הצהריים.
בש"ס של ח"כ אריה דרעי שותקים בינתיים. במפלגה מחכים לראות מה יולידו האיומים של יהדות התורה, ואם יתברר שהמשבר אכן אמיתי - הם ייקחו קרדיט על הלחצים. אם לא, הם לא ירצו להצטייר כמפרקי הקואליציה, שכן הבוחרים שלהם ידועים כתומכים של ראש הממשלה נתניהו. בש"ס, נזכיר, אמרו כל הזמן שהם בתיאום מלא עם יהדות התורה.
(צילום: ירון ברנר)
6 צפייה בגלריה


אדלשטיין בפגישה עם החרדים אתמול. בקואליציה תקפו: "החליט לפרק את הממשלה"
(צילום: יובל קרני )
לאחר ההודעות שיצאו מסביבתם של מנהיגי דגל התורה, מפלגת יש עתיד של ראש האופוזיציה יאיר לפיד הודיעה כי תעלה בשבוע הבא במליאה הצעת חוק לפיזור הכנסת. גם ישראל ביתנו ומפלגת העבודה הודיעו כי יעלו את ההצעה. אם באופוזיציה היו מגישים השבוע את הצעת החוק לפיזור הכנסת, היא הייתה עוברת היום בטרומית, אבל מכיוון שלא עשו זאת - הם יצטרכו לחכות לשבוע הבא.
בליכוד כועסים על אדלשטיין, וטוענים כי הוא מסרב להתגמש. החלפתו כרגע לא על השולחן משום שמהלך מסוג זה יזהם את תהליך החקיקה, ובליכוד אומרים שהדבר יגרום לכך ש"החוק יתרחק" והם "יאבדו את הייעוץ המשפטי של הכנסת" - לכן החלפתו כרגע לא על הפרק. עם זאת, במפלגה בוחנים מה עוד אפשר לתת לחרדים.
בכיר בקואליציה מסר הבוקר: "למרות שהחרדים מתגמשים שוב ושוב, יולי אדלשטיין החליט לפרק את הממשלה. הוא גם לא יעביר את חוק הגיוס, גם חרדי אחד לא יתגייס - והוא גם יסכן אותנו בעלייתה של ממשלת שמאל בתקופה ביטחונית מורכבת כזו".
הפערים
אחד הנושאים שהיו במחלוקת אתמול בפגישה בין אדלשטיין לנציגי החרדים, והובילו לפיצוץ, הוא האופן שבו יישמו את הסנקציות על בני הישיבות שלא יתגייסו. אדלשטיין מתעקש על סנקציות שיוטלו בכל מספרי גיוס, גם כשמספרי הגיוס יגיעו להיקפים גדולים - והחרדים לא מוכנים לכך. כמו כן, הייתה מחלוקת באשר למועד שבו יחלו הסנקציות, ומה למעשה ייחשב כ"אי-עמידה ביעדים". שני הצדדים מגדירים את הפגישה כגרועה, ושהם מתרחקים במקום להתקדם.
אדלשטיין מתעקש שאם לא עומדים ביעדים - הסנקציות יחולו על כולם, גם על אלה ש"תורתם אומנותם״. הוא דורש להחריג את המשטרה, כיבוי האש, ארגוני הצלה ומד"א - כלומר שהמתגייסים אליהם לא ייחשבו ביעדים. לראייתו, מי שייספר אלו לוחמים ותומכי לחימה. אדלשטיין מקבל גיבוי בעניין מארגוני המילואימניקים וארגון נשות המילואימניקים.
הפערים כאמור משמעותיים. החרדים רוצים שמכסות הגיוס יכללו גם משרתים בהתנדבויות מחוץ לצבא כמו מד"א, זק"א וארגונים דומים, כך שניתן יהיה להגדיל את מספר המתגייסים - מבלי להקל על הצבא, שמאותת על מצוקת כוח אדם קשה אחרי יותר מ-600 ימים של מלחמה. אדלשטיין מתנגד להצעה הזו של החרדים.
בנוסף, יו"ר ועדת החוץ והביטחון מבקש לקבוע כי בתוך 5 שנים יהיה גיוס של 50% ממחזור גיל חרדי, דבר שלא עובר בקלות בגרון של החרדים. עוד הוא מבקש כי הסנקציות נגד משתמטים יופעלו באופן מיידי, בעוד החרדים מבקשים כי ייצאו לפועל רק אחרי אישור שר או גורם מקצועי שייקבע בחוק.
6 צפייה בגלריה


הרב הירש והרב לנדו. אחד הורה לתמוך בחוק לפיזור הכנסת, השני "יורה כנראה על פרישה מהקואליציה"
(צילום: קרן עולם התורה)
למרות הפערים והאיום בהליכה לבחירות, הצדדים סיכמו להמשיך להיפגש, ובתום הפגישה הממושכת אמש עלו נציגי דגל התורה לביתו של המנהיג הליטאי הרב הירש בבני ברק ועדכנו אותו בפרטיה. בשער ביטאון דגל התורה "יתד נאמן" נכתב הבוקר כאמור כי "בימים אלו נבחנת מנהיגותו של ראש הממשלה נתניהו. האם יעמוד בהתחייבויותיו והבטחותיו להסדרת מעמדם של לומדי התורה?" בכותרת השער נכתב: "רגעי הכרעה קואליציוניים".
אמש אמרו בסביבת הרב הירש כי "אם לא יחול שינוי דרמטי", הוא יורה ליהדות התורה לפרוש מהממשלה, בעקבות מה שנראה כחוסר התקדמות בחוק הפטור מגיוס. כדי להפעיל לחץ מסוים על נתניהו, ראש המטה של השר יצחק גולדנקופף והאיש החזק בחסידות גור, מוטי בבצ'יק, אף נפגש עם יו"ר המחנה הממלכתי ח"כ בני גנץ ודן עימו על הטלטלה שעוברת הקואליציה, כשברקע ההצעה של חברי אגודת ישראל לחברי דגל התורה להגיש יחד הצעה לפיזור הכנסת.
לפני כמעט שנה, ביולי 2024, פגש בבצ'יק את גנץ ודן איתו על אפשרויות שונות של חקיקת חוק פטור מגיוס. הפגישה בין בבצ'יק לגנץ עוררה את זעמו של מקורבו של ראש הממשלה, נתן אשל, שהעביר מסר לאנשי תקשורת חרדים כשכתב: "בבצ'יק מוציא את הידיעות על פגישה עם גנץ. בדרך כלל הוא גם מזמין צלם. הוא טוען שזה הכי מלחיץ את ביבי. שילך עם ליברמן ויאיר גולן".
יו"ר דגל התורה ח"כ משה גפני, העביר ביממה האחרונה מסר ללשכת ראש הממשלה בשם המנהיגים הליטאים, ולפיו "אם עד היום בלילה אין התקדמות משמעותית בחוק הגיוס - ההוראה היא להחריף את הצעדים מיידית". התקדמות משמעותית כאמור לא הושגה אמש.
חג השבועות היה הדד-ליין של החרדים בכל הנוגע לחוק הפטור מגיוס, אך בינתיים לא ברור באיזה נתיב יבחרו. כבר בראשית כנס הקיץ של הכנסת הבהירו החרדים מה הם מצפים בנושא, ואף שיבשו את עבודת הקואליציה כשראו שהחוק לא מקודם: הם נמנעו מהצבעה על הצעות חוק פרטיות ובכך הקפיאו יוזמות של הממשלה, מה שעורר את זעמם של חלק מחברי הקואליציה שלא הצליחו לקדם חקיקה.