ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס הבוקר (חמישי) באולפן ynet למגעים שמתקיימים בקטאר, ולאפשרות שפעימת שחרור חטופים מצומצמת תצא בקרוב לפועל. "אני קצת יותר אופטימי ממה שהייתי לפני כמה ימים", אמר לפיד. "וויטקוף לא היה בא לדוחא אילולא חשב שיש סיכוי להתקדמות. חמאס מקבל הפסקת אש בחינם, צריך לעשות הכול כדי שנתחיל לקבל חטופים".
הריאיון עם יאיר לפיד באולפן ynet
(צילום: ירון ברנר )
לדבריו, שיטת השלבים הייתה טעות: "היה צריך לעשות עסקה אחת, גם אם היא מדורגת, ולא לעצור אותה באמצע עם כל המשמעויות של זה. הם מנסים ליצור מנגנון שבו מגדירים הפסקת אש ברמדאן ופסח, ובו בתחילת העסקה יקבלו איקס חטופים ובסופה יקבלו איקס חטופים. זה כמובן מעמיד בסכנה את אלה שהם בחלק השני, אבל המטרה צריכה להיות שאת מי שאפשר להביא מביאים.
"מהרגע הראשון אנחנו במצב הנורא והמוזר שבו הממשל האמריקני יותר מחויב להחזרת החטופים שלנו מאשר ממשלת ישראל", הוסיף. "ככל שאני יודע, זה מתווה שהאמריקנים שמו על השולחן והם דוחפים אליו. בסוף צריך שיהיה גם את ישראל וגם את חמאס. אנחנו עומדים מול מפלצות, לא מול מדינה, וזה חלק מהבעיה. יש גם מורכבות בליצור קשר עם הנהגת חמאס בעזה".
הוא התייחס גם לדברים של מפקד פיקוד הדרום החדש שנכנס אתמול לתפקידו, אלוף יניב עשור, שאמר כי המשימה הראשונה היא השמדת חמאס והמשימה השנייה היא השבת החטופים. "הוא טועה בסדר", אמר לפיד. "הרבה יותר דחוף להחזיר את החטופים כי הם מתים שם. את חמאס ייקח לנו הרבה שנים של עבודה מתמדת להשמיד. אני לא מכיר אותו מספיק טוב, אבל אני מקווה ומאמין שלא מדובר בקריצה פוליטית. בסוף, כאלוף פיקוד הדרום, הוא אמור להיות עסוק בהשמדת חמאס. החזרת חטופים זה תפקיד של הדרג המדיני".
לפיד טען כי שורש הבעיה של הכרעת חמאס נעוץ בכך ש"לא הוצעה שום הצעה למהלך מדיני בסוף המלחמה. מלחמה היא לא מטרה, היא כלי לעצב מציאות מדינית, ופה יש ממשלה שמסרבת לכך באופן עקבי כבר שנה וחצי. כל עוד לא נביא שלטון אלטרנטיבי, חמאס יהיה בעזה".
על כך שישראל כן אימצה את תוכנית הנשיא טראמפ לרצועה, אמר: "אני לא חושב שגם הממשל האמריקני אמר שזאת תוכנית. הוא העלה מסגרת מאוד כללית למה הוא חושב שכדאי שיקרה בעזה. גם פה ממשלת ישראל לא הרימה מהרצפה את האתגר ואמרה, או.קיי, אני הופכת את זה לתוכנית מדינית. מי שאמור להחליט מה יקרה בעזה זה לא האמריקנים, זה אנחנו".
לדבריו, "טראמפ אמר שצריך לתת לאנשים להגר. קפץ הימין הישראלי הקיצוני ואמר - הנה הוא מסכים לטרנספר, קפץ השמאל הישראלי הקיצוני ואמר - אוי ואבוי טרנספר. אבל הוא לא דיבר על טרנספר, הוא דיבר על הגירה מרצון. כל ליברל אמור להיות בעד זה שאם חייו של מישהו רעים במקום אחד, מותר לו ללכת לחפש את מזלו במקום אחר. והיה לו רעיון שאמריקה תהיה מעורבת בבנייה מחדש של עזה, אני חושב כמובן שזה רעיון מצוין".
לפי התוכנית שהציע לפיד, הרשות הפלסטינית תהיה מעורבת בעזה - אבל השליטה תהיה מצרית: "זה היה בעבר. אנחנו צריכים גורם שאנחנו יודעים לעבוד איתו ביטחונית, שהוא גורם דומיננטי מול חמאס, שיודע לטפל באחים המוסלמים ושיודע לנהל מדינה. אני חושב שהמצרים הם הגוף המתאים לעשות את זה, זה לא שיש לנו המון ברירות טובות. לרשות הפלסטינית יש זרוע בליגה הערבית, וגם האמריקנים מבינים שצריך לתת לרשות הפלסטינית אפילו משהו סמלי.
"יש משהו לגמרי מגוחך. הרי ממשלת ישראל, הימין על-מלא הזו, עובדת עם הרשות הפלסטינית על-מלא. הם עובדים איתם ביו"ש מנהלית, הם מעבירים להם כספים כל חודש באופן מסודר, הם רק מנסים להסתיר את זה. בעוד אנחנו מדברים, יש במעבר רפיח בעזה למשל גורמים שמכונים 'גורמים רשמיים פלסטינים שאינם חמאס'. מה זה גורמים רשמיים פלסטיניים שאינם חמאס?"
3 צפייה בגלריה


"אתמוך במה שטוב לישראל". ראש ממשלת לבנון, טראמפ ונתניהו
(צילום: ANDREW_CABALLERO-REYNOLDS_AFP, AFP PHOTO / HO / LEBANESE PRESIDENCY, J. Scott Applewhite AP,paul saad / Shutterstock)
לפיד התייחס גם לשיחות ההסדרה שמתנהלות מול לבנון, ועשויות להגיע אף לנורמליזציה. "זה היה יכול להיות קומי", אמר. "אני עשיתי הסדר על המים הכלכליים, זה הסדר כלכלי עם ממשלת לבנון, האמריקנים והצרפתים, והם צרחו 'הסדר עם חמאס', 'הסדר עם חמאס'. למה אני אומר קומי? כי במסגרת המו"מ דובר על איזה שני קילומטר של מים מלוחים וקצת דגים הרחק מעומק הים. אפילו לא היה שם גז".
ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב לו על כך, ואמר כי "זה אותו יאיר לפיד שנכנע לחיזבאללה ומסר שטחים ריבוניים של ישראל לחיזבאללה. למה הוא עשה את זה? כי היה שם איזה כטב"ם שחג ליד אחת האסדות שלנו, ולפיד נבהל ונכנע. אנחנו לא נכנענו. נכנסנו ללבנון בעוצמה רבה, הפעלנו את מבצע הביפרים וחיסלנו את רוב מאגר הטילים שנסראללה הכין - וגם חיסלנו אותו. זאת פשוט לא אותה לבנון, וגם לא אותה חיזבאללה. הוא ירד על הברכיים".
לדברי נתניהו, "אנחנו שומרים על חמש נקודות שולטות בצד הלבנוני של הגבול כדי לשמור על יישובנו, ויש גם מו"מ שמתנהל במשך שנים עם לבנון על קו הגבול. ללבנון יש תביעות נגדנו. אבל תחת הממשלה שלי, לנו יש גם תביעות מלבנון, ואנחנו לא מוותרים להם - כמו על הנקודות השולטות. אז לפיד, אתה שאמרת שהסכם הכניעה שלך ישמור על הביטחון וימנע את המלחמה הבאה, אל תטיף לנו. נמשיך לשמור על ביטחון ישראל בעוצמה ונחישות. אתה פשוט ברחת".
תגובת נתניהו ללפיד
"הממשלה מנהלת מו"מ על טריטוריה ישראלית, אני סירבתי"
הוא הוסיף כי "הם רצו שאנחנו ננהל דיון על חמש נקודות הגבול שעליהן מדובר עכשיו, ואני אמרתי להם בשום אופן לא. גם אם זה יפוצץ את המו"מ, אני לא מתכונן בשום דרך שהיא לנהל מו"מ על טריטוריה ישראלית. עכשיו הממשלה מנהלת מו"מ על טריטוריה ישראלית, אחרי שהם עשו הסכם עם חיזבאללה, מה שאנחנו לא עשינו. אבל בסדר, אני אתמוך במה שטוב למדינת ישראל.
"יכול להיות שזה יועיל לביטחון ישראל, וזה כמובן כרוך בשאלה אם יודעים להוריד את צבא לבנון לדרום כדי שיחצוץ בין חיזבאללה לבין היישובים הישראליים, זה כרוך בשאלה איך הצבא נערך אחרת על קו הגבול, כי לא יכול להיות ששוב יישובי הצפון ירגישו חשופים לכל התקפה. אבל אם זה יהיה טוב אני אברך על זה, רק אנחנו עוד לא יודעים את הפרטים".
אתמול התפרסם תיעוד מחתונת בנו של ראש ישיבת עטרת שלמה, שהפכה למפגן נגד הגיוס כשהמשתתפים שרו "בלשכותיהם אין אנחנו מתייצבים". לפיד הגיב לדברים: "אני רוצה בחזרה את ה-50 מיליון שקל שהם קיבלו במסגרת הסכמים קואליציוניים, מכספי המיסים שלך ושלי ושל אזרחי ישראל ושל מעמד הביניים הישראלי הקורס. אני רוצה את הכסף בחזרה בשביל לתת אותו למילואימניקים, בשביל לתת אותו לאנשי עסקים קטנים שקורסים, בשביל להשתמש בו להורדות מיסים".
לבסוף התייחס לפיד לתוכנית הכלכלית שהציג, שבמסגרתה קרא לביטול הכספים הקואליציוניים. הוא טען: "אני מתחייב פה שאנחנו מוכנים לוותר על משרדים בשביל ממשלה של 18 שרים. צריך לדרוש מהמפלגות התחייבות לפני הבחירות, לדרוש מכל אחת מהמפלגות התחייבות לצמצום משרדי הממשלה. הנה, יש לך את המפלגה הראשונה שמתחייבת".