שעות ספורות לאחר שקולומביה סירבה לאפשר נחיתה של שני מטוסי תובלה צבאיים אמריקניים ובהם מהגרים שגורשו מארצות הברית, הודיע הנשיא דונלד טראמפ על שורה של צעדי תגמול חריפים. בפוסט שהעלה ברשת החברתית שלו, Truth Social, כתב טראמפ כי בין היתר כי הוא מטיל "מכס חירום" של 25% על כל הסחורות המגיעות לארה"ב מקולומביה, ואיים כי זה יועלה ל-50% תוך שבוע אם המדינה הדרום אמריקנית תמשיך לסרב לאפשר לטיסות לנחות.
לאחר כמה שעות הבית הלבן הודיע כי ארה"ב השהתה את המכס והסנקציות שטראמפ אמר שיטיל על בוגוטה לאחר ש"קיבלה את דרישותיה של וושינגטון, ותקבל את כל המהגרים שנשלחו אליה".
3 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ. הזהיר שיטיל סנקציות בנקאיות וכספיות "באופן מלא" על קולומביה
(צילום: REUTERS/Leah Millis)
3 צפייה בגלריה
נשיא קולומביה גוסטבו פטרו
נשיא קולומביה גוסטבו פטרו
נשיא קולומביה גוסטבו פטרו. "נקבל את אחינו במטוסים אזרחיים, מבלי להתייחס אליהם כאל פושעים"
(צילום: רויטרס / REUTERS / Leonardo Fernandez Viloria)
טראמפ אמר תחילה כי ארה"ב תטיל "באופן מלא" סנקציות בנקאיות וכספיות נגד קולומביה, תחיל איסורי נסיעה וביטולי אשרות כניסה לארה"ב של פקידי ממשל קולומביאנים, ותגביר את הבדיקות והפיקוח על מטענים סחורות שמגיעים מהמדינה.
ההודעה של טראמפ הגיעה מיד אחרי שנשיא קולומביה, גוסטבו פטרו, אמר כי הוא עוצר את טיסות הגירוש כי "ארה"ב לא יכולה להתייחס למהגרים קולומביאנים כאל פושעים. לאחר הודעת הנשיא האמריקני, פטרו הורה בתגובה להעלות את מיסוי הייבוא מארה"ב ב-25%.
"בעוד שקולומביה לא יכולה לגרום למהגרים להישאר במדינה שאינה רוצה בהם, יש לשלוח אותם בחזרה בכבוד עבורם וכבוד עבור המדינה שלנו. נקבל את אחינו במטוסים אזרחיים מבלי להתייחס אליהם כאל פושעים", כתב פטרו בטוויטר.
כמה שעות לאחר מכן, מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו אכן אישר הגבלות ויזה לבכירים בממשלת קולומביה ובני משפחותיהם. לפי הודעת מחלקת המדינה, הגבלות הוויזה אושרו "בעקבות סירובו של נשיא קולומביה גוסטבו פטרו לקבל שתי טיסות החזרה של מהגרים, שאישר מראש". עוד נכתב כי "הצעדים יימשכו עד שקולומביה תעמוד במחויבותה לקבל בחזרה את אזרחיה, ולא תיסוג מהגנה על האינטרסים הביטחוניים שלה". בהמשך, כאמור, הסנקציות הושהו.
3 צפייה בגלריה
סטארבקס
סטארבקס
קפה של "סטארבקס". צעדי ההתנגדות של פטרו עלולים לעלות ביוקר לקולומביה, אך גם לכיס של צרכני הקפה בארה"ב
(צילום: James Andrews1 / Shutterstock)
לפי הנתונים העדכניים ביותר, נכון לשנת 2022 היו 190 אלף מהגרים קולומביאנים לא-חוקיים בארה"ב. בעוד שמדינות אחרות באמריקה הלטינית העלו חששות לגבי תוכניות הגירוש הגורפות של טראמפ, קולומביה היא הראשונה שמסרבת במפורש ובאופן פומבי לשתף פעולה. פטרו גם הזכיר כי יותר מ-150 אלף אמריקנים חיים בקולומביה ללא אישור, וקרא להם "להסדיר" את מעמד ההגירה שלהם.
צעדי ההתנגדות של פטרו עשויים לעלות ביוקר לכלכלת קולומביה, כיוון שארה"ב היא שותפת הסחר הגדולה ביותר שלה, כשהייצוא הקולומביאני העיקרי כולל נפט גולמי, קפה ופרחים. מאידך, 17% מייבוא הקפה בארה"ב מגיע מקולומביה, כולל רשתות ענק שיצטרכו עכשיו להעלות משמעותית את מחירי הקפה. טראמפ כתב כי הצעד של פטרו הוא "איום על הביטחון הלאומי של ארה"ב וביטחון הציבור", וטען שדחייתה של קולומביה את הטיסות מפרה את ההתחייבויות הבינלאומיות לקבל את "הפושעים" המגורשים.
ארה"ב בדרך כלל שולחת בחזרה מגורשים במטוסים הדומים למטוסים מסחריים ומופעלים על-ידי רשויות ההגירה והמכס של ארה"ב (ICE). לאחר שטראמפ חתם על צו המאפשר לצבא לסייע באבטחת הגבול, החל השימוש במטוסי תובלה צבאיים, בנוסף לטיסות הרגילות המופעלות על ידי ICE. המטוסים הצבאיים יכולים לצאת מארה"ב רק אם האומה המקבלת אישרה אותם. לא ברור אילו מדינות הסכימו לקבל מטוסים צבאיים הנושאים מגורשים, או שקולומביה הסכימה - ואז ביטלה את הסכמתה.
ביום שישי קיבלה גואטמלה שני מטוסי חיל אוויר אמריקניים שנשאו כ-160 מגורשים בסך הכל. מקסיקו סירבה לקבל מטוס צבאי אחד, אבל גורמים רשמיים במדינה, שהייתה המקור למספר הגדול ביותר של מהגרים בלתי-מורשים בארה"ב, אמרו שהם נותרו פתוחים לקבלת מגורשים.