הפרקליטות הצבאית מתכוונת להגיש השבוע כתבי אישום נגד שני לוחמי צה"ל שהיו מעורבים לפי החשד בהתעללות פיזית בחבריהם לפלוגה במוצב צה"ל ליד רמאללה, כחלק מ"משחקי פז"ם". דבר מעצרם של השניים נחשף בשבוע שעבר ב-ynet. אחד הלוחמים שהוכו פרסם תמונה מצמררת שבה נראים סימני האלימות שספג על גבו.
1 צפייה בגלריה
כתבי אישום נגד שני לוחמי צה״ל בחשד שהתעללו פיזית בחבריהם לפלוגה
כתבי אישום נגד שני לוחמי צה״ל בחשד שהתעללו פיזית בחבריהם לפלוגה
סימני האלימות על גבו של אחד הלוחמים שהוכו
הלוחם בגדוד הסדיר, שמבצע תעסוקה מבצעית ביהודה ושומרון, העלה לפני כשלושה שבועות לרשתות החברתיות את התמונה עם סימני החבלה על גבו, כחלק מ"התרברבות" על קבלת "מעמד" של חייל ותיק ביחידתו. ככל הנראה, אחד המפקדים הבחין בכך, ופנה למשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) שפתחה בחקירה.
הלוחם שהוכה סיפר שספג את המכות מחבריו, אבל טען שזה קרה כלק מתופעת "משחקי הפז"ם", שעדיין, מסתבר, קיימת בצה"ל. מדובר על אירועים שבהם לוחמים צעירים עוברים "טקסים" לא רשמיים, שכוללים אלימות פיזית או מילולית כלפיהם מצד לוחמים ותיקים, לרוב בהסכמה הדדית מלאה, כדי להיחשב חיילים עם יותר זכויות.
במצ"ח הגיעו מהר לשני החשודים שלהם מיוחסות עבירות של התעללות בנסיבות מחמירות בצוותא, אלימות כלפי חייל בצוותא והדחת עד. מעצרם הוארך מעת לעת, וככל הידוע הלוחמים שהוכו לא התלוננו. במצ"ח התייחסו למקרה בחומרה והחליטו לגבש את כתבי האישום עם הפרקליטות הצבאית גם ללא תלונות רשמיות. החקירה כללה גביית עדויות ממפקדים וחיילים כדי לאתר מקרים דומים נוספים בגדוד ובחטיבה שבה אירעו התקיפות.
בצה"ל שוללים את הטענות על המג"ד ואומרים כי הטענה כי מפקד הגדוד עודד התנהגות זו חסרת כל ביסוס ומנוגדת למציאות. לדבריהם, מפקד הגדוד מוקיע ופועל כנגד התנהגות מסוג זה.

התלונה במשטרה נגד עורך דינו של אחד החשודים

בדיון שנערך ביום שני בבית דין צבאי התברר כי הפרקליטות הצבאית לא ביקשה להאריך את מעצרו של אחד הלוחמים החשודים. בית הדין קבע שהלוחם משוחרר עד לבקשה נוספת למעצרו מחדש, אך בכלא הצבאי החליטו שלא לשחררו. עו"ד עידן דביר, פרקליטו של הלוחם, טען כי הוא יכול להפעיל כוח סביר על-מנת לצאת מהכלא.
כשהסוהרים בכלא הצבאי שאלו "למה הכוונה?", עו"ד דביר השיב להם כי גם אגרוף יכול להוות כוח סביר. בתגובה לכך הוגשה נגדו תלונה במשטרה. "התגובה הראשונה שלי כאשר התקשר אליי קצין משטרה וביקש את התייחסותי, הייתה שראוי שמי שביצעו עבירה של מעצר לא חוקי, לאחר שבית הדין הצבאי הורה על שחרור, יחקרו באזהרה".
עו"ד דביר הוסיף: "קצין המשטרה שמע שהיה מדובר במעצר לא חוקי, ושהמתלונן הוציא מהקשר את העובדה שנאמר שבמקרה של מעצר לא חוקי מותר להתנגד תוך הפעלת כוח סביר. קצין המשטרה אמר לי בנחרצות 'אני סוגר את התלונה הזאת. הלוואי שגם לבן החייל שלי היה עורך דין כמוך שיילחם עבורו'".
עו״ד עידן דבירעו"ד עידן דבירצילום: יאיר שגיא
עוד באותו היום הובא הלוחם שאותו מייצג עו"ד דביר שוב להארכת מעצר בבית הדין הצבאי, והפרקליטות הצבאית ביקשה להשאיר אותו מאחורי סורג ובריח. "המעשים של החשוד מלמדים על היעדר מחסומים פנימיים", ציינה הפרקליטות הצבאית בדיון. "אנחנו מדברים על מישהו שלמרות שניתנה כביכול הסכמה, בסופו של דבר הוא ראה לנכון להצליף בחברו פעם אחר פעם עד שאפילו הוא החל לדמם מגבו ולא חשב לעצמו שזה נכון להפסיק את המעשים האלה".
עוד אמרו נציגי הפרקליטות הצבאית: "מובן כי בכך יש גם כדי לפגוע בכוננות ובמשמעת של היחידה, כי בסופו של דבר מדובר בחיילים שנדרשים להגיע לגדוד למרות שמתקיימים בו 'משחקי פז"ם' שכוללים אלימות, כפי שקורה במקרה הזה ממש".
עו"ד דביר ציין בשם מרשו החשוד: "למעשה, כל מי שהשתתף וגם חווה אלימות מסוימת, בין אם מכות אגרוף ובין אם בהצלפה, ציין שהדברים היו בהסכמה, ואם הוא היה רוצה להפסיק - זה היה מפסיק. האדם שכלפיו בוצעו הצלפות באמצעות תותב, המשיך תוך כדי 'המשחקים' הללו וביקש שימשיכו. מרשי אמר 'די מיצינו', וגם תוך כדי השני המשיך להתגרות ולומר 'עד מתי' ו'כמה עוד'".
לדברי עו"ד עידן, האירוע הסתיים בכך ששני הלוחמים, התוקף והמותקף, ישבו ביחד ואכלו עד השעות הקטנות של הלילה. "כל מי שנחקר תיאר את הסיטואציה בהסכמה", אמר עו"ד דביר. "הלוחם התלהב מהמכות, והוא ביקש שיצלמו לו את הגב. מדובר בתמונות שלא נמצאות בתיק החקירה כעת, אך מאוד קשה ללמוד מהן כמה זמן זה נמשך".
פרקליטו של הלוחם הוסיף כי "המג"ד הסביר על כמה זה חשוב לשמור על המסורת בתייחסות לאותם 'משחקי פז"ם', והוא עודד אותם. להבדיל ממקרים אחרים בשריון, בגבעתי, תותחנים ובחיל האוויר, רכיב ההסכמה כאן הוא נדרש, וניתן ללמוד מהעדויות שאנשים שלא רצו להשתתף, לא נעשה דבר ולא השתנה היחס כלפיהם".
סגן נשיאת בית הדין הצבאי מטכ"ל ועורף, סגן-אלוף סבסטיאן אוסובסקי, קבע בהחלטתו להשאיר את שני הלוחמים החשודים במעצר: "לפי חומרי החקירה עד כה, יש חשד סביר לביצוע העבירה. אין צורך להכביר מילים באשר לפסול שבאותם אירועים פסולים ומכוערים המכונים 'משחקי פז"ם', שמאחוריהם עומדת אלימות שלעיתים מגיעה עד כדי פגיעה של ממש בגוף ובנפש החיילים. מעשים אלו מקימים עילה של מסוכנות צבאית ופגיעה חמורה במשמעת הצבא. שאלת ההסכמה היא אכן לא פשוטה, והטענה על ידיעת המפקדים על התופעה והסכמתם לכך טעונה בדיקה".
לפי החשד, שני הלוחמים הכו באגרופים בגב ובצלעות, וכן באמצעות התקן בטיחות של הנשק, לפחות ארבעה לוחמים מפלוגתם, כמה פעמים. "הם ביקשו שנמשיך, זה היה בהסכמה לגמרי. הדברים הללו נהוגים אצלנו זמן רב ביחידה", טענו השניים בחקירתם, שהעלתה כי בסוף כל טקס שכזה שנערך לאחרונה הם העניקו לחיילים על מעמדם החדש "שי" סמלי, בדמות ציוד ופריטים משופצרים של לוחמים ותיקים.

"להאשים גם את המפקדים"

עו"ד דביר סיכם: "הגשת כתב אישום בעניינם של הלוחמים איננה צודקת ומדובר בהליך שהיה צריך להיגמר בשיפוט ביחידה הדין משמעתי בלבד. עניין לנו במקרה שכל השותפים בו הסכימו להשתתף ב'משחקי הפז"ם' והיו גם אחרים שסירבו ולא הופלו בגין סירובם. בכל סוף מסלול, הענקת סיכת לוחם או הכשרה, הענקת כומתה וכו' - מפקדים בצה״ל נותנים אגרוף בכתף או מכה חזקה בחזה. הכול נעשה בהסכמה וברוח טובה.
"אם יוגש כתב אישום נגד שני הלוחמים, מעבר לחרפה הכרוכה בכך שמייחסים להם עבירה עם רישום פלילי כלשהו ומכתימים את עתידם באופן שאינו ראוי - הרי שיש כאן מפקדים בכירים בהווה, מ"פ ומג"ד שראוי שיואשמו גם הם, וכן ראוי לחקור מפקדים וחיילים שביצעו מעשים אלה בעבר, במחזורים קודמים. טענתי בבית הדין - משחק ובמהלכו מכה שניתנה בהסכמה איננו מהווה עבירה פלילית. אם יש מי שסבורים ש'משחקי פז"ם' היא תופעה שלילית - לא ראוי להעביר את הרמז על גבו של מרשי שהינו חייל מצטיין שכל עתידו לפניו".
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל רואה בחומרה אירועי אלימות מכל סוג. בעקבות המקרה נפתחה חקירה של המשטרה הצבאית החוקרת נגד שני חיילים בשירות סדיר, בחשד לעבירה של התעללות בנסיבות מחמירות. הטענה כי מפקד הגדוד עידד התנהגות זו נעדרת תימוכין בחומר החקירה".