פחות מיממה לקראת הבחירות הגורליות והחשובות ביותר בתולדות הונגריה מאז נפילת הקומוניזם, המוני צעירים תולים תקווה בתחזית לפיה ייפול שלטונו של ראש הממשלה המכהן זה 16 שנה ויקטור אורבן, וייתפוס את מקומו אחד אחר - יריבו ובן טיפוחיו פטר מדיאר. "אם אורבן נשאר אנחנו בורחים, והמדינה תלך איתנו", אמרה ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" האנגה פולופ (22), סטודנטית צעירה לאומנות מבודפשט, שתצביע מחר (ראשון) לראשונה בחייה.
מחאת הענק נגד אורבן אתמול בבודפשט
(צילום: רויטרס)
3 צפייה בגלריה


מי ינצח? ויקטור אורבן, פטר מדיאר
(צילום: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool, Attila KISBENEDEK / AFP)
פולופ היא סטודנטית לאומנות שבחצי השנה האחרונה רצה, ביחד עם חבריה לספסל הלימודים, מדוכן לדוכן, מגרפיטי על קיר למדבקה על פנס רחוב, ואף הפסיקה להשקיע בלימודיה כדי לפעול להפלת אורבן. זאת בניסיון להשיב את הגאווה האבודה שלה ושל בני דורה במולדת. היא בזה לדור ההורים שלה שלא הצליח לעשות את מה שכל הסקרים מראים שהדור שלה עומד לעשות, ובעודה מביטה על הדוכנים והאנשים של אורבן מסביבה, אמרה: "אלו כמו האנשים שמציעים לך את הארוחה האחרונה כשאתה נידון למוות".
דבריה של פולופ מגיעים לאחר שאתמול נערכה הפגנת ענק בבירת הונגריה שהשתתפו בה יותר מ-100 אלף בני אדם. עשרות מהאומנים הפופולריים ביותר במדינה, כולל יותר מ-50 להקות, ניגנו שיר אחד כל אחד במשך שבע שעות, במופע תחת הכותרת "שוברים את המערכת" - בקריאה לאזרחים לממש את זכות הצבעתם ולהפיל את ממשלת אורבן. קהל המוחים שהורכב ברובו מצעירים פרץ כולו בקריאת "רוסים, לכו הביתה!" - קריאה מהמהפכה האנטי-סובייטית של הונגריה ב-1956, שקיבלה משמעות מחודשת ככל שאורבן הידק את קשריו עם מוסקבה.
אומנם התשוקה והטינה יכולים להוליד מהפך, אך גם עיוורון. קיימת הסכמה ברורה, גם בין תומכיו הנאמנים ביותר של מדיאר, שהונגריה תישאר אותה הונגריה, רק הפנים שלה יהיו שונות, אם מדיאר ינצח. אחרי הכול הוא היה בן טיפוחים של אורבן ושירת בתפקידים בכירים במפלגה (הוא גם היה נשוי לשרת המשפטים של אורבן), עד שפרש ב-2024 לאחר שאורבן העניק חנינה לבכיר שניסה לכסות פרשה של תקיפות מיניות בבית יתומים.
מדיאר הוא שמרן ולאומן, והוא יהיה תלוי באנרגיה מרוסיה ואין לו שום חדשות בגזרת ההגירה, שוויון מגדרי וזכויות להט"בים. הוא לא מבטיח הונגריה אחרת, אלא הונגריה דומה ונקיה יותר משחיתויות, כזו שתתעסק יותר בעניינים הפנימיים הבוערים בהונגריה כמו יוקר המחיה ומצב שירותי הבריאות, החינוך והרווחה. כך בנה מדיאר את המנדט ואת היתרון שלו בסקרים.
"אין לנו אשליות. אנחנו כמו הילדים האבודים של פרויד, נעים בין תקווה לייאוש, בין לטעת את הרגליים על הקרקע או לארוז מזוודות", אמרה פולופ בעודה תולשת פוסטר אחרי פוסטר שעליהם הדיוקנאות של זלנסקי לצידו של מדיאר, כמו שני מבוקשים, תחת הכותרת "סכנה". היא הוסיפה: "זהו רגע דרסטי. היו לנו מאורעות דרסטיים אחרי מלחמת העולם הראשונה והשנייה, ובמלחמה הקרה, הפלישה הרוסית, נפילת הקומוניזם - אבל דבר לא משתווה לרגע הזה. אם הוא נשאר אנחנו בורחים, והמדינה תלך איתנו".
"לא בטוח כמה הפסד של אורבן יהיה טוב להונגריה. אבל אם הוא ינצח - האדמה פה תרעד"
בחירות גורליות שמחברות בין ארה"ב לרוסיה (התומכות באורבן) ויכולות להשפיע לא רק על עתידה של הונגריה אלא על גורל האיחוד האירופי כולו, ועדיין כולם מסכימים שהכול יישאר אותו דבר. לא מדובר רק בזהותו הפוליטית (וגם אופיו המאוד דומה לאורבן) של מדיאר, אלא גם בכך שאורבן בנה בתוך המנגנון ההונגרי (ובעזרת כסף של האיחוד האירופי) מדינה אורבנית שתקציביה, הרשויות השופטות שלה, התקשורת והארגונים והמוסדות העצמאיים שלה נשלטים לחלוטין על ידי אנשי כוחו ונאמניו - אנשים חסרי כישורים לתפקידיהם, חוץ מנאמנותם למנהיג.
זו עוד אחת מהסיבות שככל שהאורבניזם פרח, המדינה שקעה לתוך מדמנה כלכלית-חברתית-משפטית. הונגריה מובילה את האיחוד בדירוגים של שחיתות והתאבדויות ואחרונה בדירוג של שירותים לציבור. הכלכלה - שאפילו תחת השלטון הרוסי הייתה ידועה כ"גולאש הקומוניסטי" בשל הצלחותיה - מפגרת כעת מאחורי כל שכנותיה.
אפשר לראות את תת המדינה הזו כבר מהרגע שאתה נוחת בבירה ההונגרית, בדרך לעיר ובעיר עצמה. למרות הפעלתנות העצומה ומספר המתנדבים הגדול של המפלגה "טיסה" - שבראשה עומד מדיאר - המנגנונים של מפלגת "פידס" של אורבן מראים נוכחות. זה קורה בעיקר בגלל שבעלי המאה, המיליארדרים שנהנו מהסטת החוזים של אורבן לעברם, קונים את פיסות השטח הציבורי החשובות ביותר לפרסום, ומורחים את הפנים המאיימות של זלנסקי ומדיאר תחת הכיתוב "אסור לתת להם לנצח".
כשאורבן התחיל את דרכו הפוליטית הוא היה אנטי קומוניסט שדרש את סילוק הצבא הסובייטי מהמדינה וזכה לתמיכה מג'ורג' סורוס, המיליארדר היהודי-הונגרי, שהפך לאחר מכן לסמל התיעוב של אורבן ואנשיו בשל חשדותיהם כי הוא מנסה להכניס מהגרים למדינה ולהפשיט אותה מערכיה הנוצריים.
אורבן, שנחשב ב-2010 לתקווה ההונגרית של רפורמות לקראת דמוקרטיה ליברלית, הפך ללאומן בדלן שהפך את הונגריה לדמוקרטיה לא-ליברלית, וכעת מדיאר, שטיפח ביחד עם אורבן את ערכי הנצרות, ערכי המשפחה והגאווה הלאומית, עומד לנצח אותו לאחר סקנדל התקיפות המיניות בבית היתומים.
"אנחנו הילדים האבודים מהספה של פרויד. אבל הכול שטויות. קודם צריך להוריד את ויקטטור אורבן, ואחר כך נראה", מדגישה שוב פולופ. מנגד סטודנט אחר שעבר במקום והסתכל על הפעילות של פולופ וחבריה בהשתוממות, טען בשונה כי הוא "מעדיף את הרעל המוכר".
"אורבן הוא רק בן 62, מאוד צעיר מבחינה פוליטית", סיפר ל-ynet וידיעות אחרונות יועץ פוליטי מבודפשט, "האנשים האלו, כמו טראמפ ונתניהו, הם צוברים באופוזיציה כוח, וזעם ורצון לנקום, עם הרבה תוכניות זדוניות לממש את הרצון לנקום. אני לא בטוח כמה הפסד של אורבן יהיה טוב לעתיד של הונגריה. כי אין ספק שהוא יחזור".
לדבריו, "הוא מחשיב את עצמו לגואל של הונגריה ואת המפלגה שלו כמייצגת הכי אותנטית של הלאום ההונגרי, ויש לו את כל המנגנונים שיעבדו בשביל שהוא יחזור״. מדיאר עצמו התייחס בקמפיין לאורבן כאל ״ראש מאפיה המנהיג מדינת מאפיה״, ואילו הבוחרים הצעירים, כפי שאפשר לשמוע מהם או מציורי הגרפיטי שלהם מתייחסים אליו כאל ״ויקטטור״ (הכלאה בין שמו "ויקטור" למילה דיקטטור").
הכול בבודפשט מלא בחרדה ותקווה, ייאוש ואומץ. יש כמיהה עצומה להיות חלק מאירופה, אבל חשש גדול מהאיחוד וערכיו, יש פחד מרוסיה אבל אי-רצון בולט לעזור לאוקראינה וחשש מכוונותיה שלה. רעש עמום של שינוי מתקרב.
מבחינות רבות לא מדובר רק במאבק בין המעצמות, בין תומכי אורבן ומתנגדיו, אלא במימוש של מלחמת הציוויליזציות שמדובר בה כבר עשורים: הימין הנוצרי המערבי שמנסה לשמור על כוחו מול האיום האמיתי או המדומה של הגלובליזציה. בהונגריה מדובר במאבק פנימי, אבל היא תיתן את הטון לקראת קרבות דומים שמחכים לאירופה בשנה הקרובה.
"אני לא יודע לגבי מלחמת ציוויליזציות", אמר היועץ הפוליטי, ״אבל אני יכול להבטיח לך שאם אורבן ינצח, האדמה פה תרעד. אירופה תהיה עדה להפגנות שהיא לא הייתה עדה להן מעולם. אנשים היו מוכנים לבלוע הרבה ב-16 השנים האחרונות, אך הם לא מוכנים שתמות להם התקווה".
לפי הסקרים, 65% מ"דור אורבן", הדור שנולד מעט לאחר היבחרו לראשות הממשלה לראשונה ב-2010 ושיצביע מחר לראשונה צפוי להצביע לאופוזיציה. מדובר בשינוי עצום שמראה עד כמה מפלגתו של אורבן סטתה מדרכה. בעבר היא הייתה הסמל להבטחה לדמוקרטיה ליברלית שתצעיד את הונגריה קדימה, מפלגה שפעם אחת הדרישות מחבריה הייתה להיות מתחת לגיל 35. כעת, מפלגתו היא סמל לסיאוב שלטוני, למפלגה שבגדה בדרכה ובבוחריה ותומכיה, ולקחה את הונגריה לכיוון אוטוקרטי, נטול דמוקרטיה, עם מוסדות מנופצים של משפט, עיתונות וחופש דיבור.









