רשת אל-ג'זירה הקטארית טענה הלילה (בין שני לשלישי) כי שבעה מעובדי ארגון הסיוע הבינלאומי "World Central Kitchen", בהם שישה אזרחים זרים, נהרגו בתקיפה ישראלית בדיר אל-בלח שבמרכז רצועת עזה. עוד דווח כי בין ההרוגים אזרחים מפולין, אוסטרליה ובריטניה, וכן הרוג פלסטיני אחד. גם במשרד התקשורת העזתי, המנוהל על ידי חמאס, האשימו את ישראל.
3 צפייה בגלריה
3 מדרכוני ההרוגים מארגון World Central Kitchen
3 מדרכוני ההרוגים מארגון World Central Kitchen
3 מדרכוני ההרוגים מארגון World Central Kitchen
בתיעוד שפורסם ברשתות החברתיות נראו פרמדיקים מביאים גופות לבית חולים ברצועה ומציגים דרכונים השייכים ככל הנראה לשלושה מההרוגים. בתגובה להאשמות ברצועה, מצה"ל נמסר כי "התחלנו בתחקור מעמיק של האירוע על ידי הדרגים הבכירים ביותר, לשם הבנת כלל הנסיבות של התקרית. בצה"ל עושים מאמצים רבים כדי לאפשר מעבר בטוח של סיוע הומניטרי, ועובדים בשיתוף פעולה ובתיאום מלא עם ארגון WCK במטרה לתמוך במאמציהם לספק מזון וסיוע הומניטרי לתושבי רצועת עזה".
בחשבון ה-X (לשעבר טוויטר) הרשמי של WCK נכתב כי הארגון מודע לדיווחים על הרג עובדיו, וגינה את התקרית: "זו טרגדיה. עובדי סיוע הומניטרי ואזרחים לעולם לא צריכים להיות מטרות". מייסד הארגון, השף הספרדי-אמריקני חוזה אנדרס, התייחס גם הוא לדיווחים הפלסטיניים ותקף בחריפות: "איבדנו היום כמה מאחינו ואחיותינו במתקפה אווירית של צה"ל בעזה. ליבי נשבר. ממשלת ישראל צריכה להפסיק את ההרג חסר-ההבחנה הזה. היא צריכה להפסיק להגביל את הסיוע ההומניטרי, להפסיק להרוג אזרחים ועובדי סיוע ולהפסיק להשתמש במזון בתור נשק".
אנדרס הוא לא רק אחד המסעדנים הידועים בארה"ב, אלא מוביל כבר שנים פעילות הומניטרית ברחבי העולם באמצעות הארגון שאותו ייסד ונחשב ל"שף-סלב". מאז פרוץ המלחמה בעזה נרתם הארגון שלו כדי לסייע בהבאת מזון ומצרכים חיוניים לתושבי הרצועה, אבל בצל החרפת מצוקת הרעב של העזתים בשבועות האחרונים עודד הארגון גם הצנחות מזון מהאוויר – וכעת מוביל את הסיוע דרך המסדרון הימי החדש מקפריסין.
3 צפייה בגלריה
גופת אישה שנהרגה בתקרית בדיר אל-בלח
גופת אישה שנהרגה בתקרית בדיר אל-בלח
גופת אישה שנהרגה בתקרית בדיר אל-בלח
(צילום: EPA)
הבית הלבן מסר בתגובה לאירוע כי "אנו שבורי לב ומודאגים מאוד מהתקיפה שהרגה את עובדי הסיוע בעזה. יש להגן על עובדי סיוע הומניטרי כשהם מספקים סיוע שדרוש נואשות לתושבי עזה, ואנו קוראים לישראל לחקור מה קרה".
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, אמר כי משרד החוץ במדינה "חוקר בדחיפות" את הדיווחים על התקרית, ואמר כי "אני מודאג מאוד מאובדן החיים בעזה. הממשלה שלי הביעה תמיכה בהפסקת אש, וקוראת לשחרור החטופים. יותר מדי פלסטינים וישראלים חפים מפשע נהרגו במהלך המלחמה". משרד החוץ במדינה אישר כי נבחן הדיווח שאחד מההרוגים הוא אזרח אוסטרלי, וציין כי "הדיווחים האלה מטרידים מאוד". מאוחר יותר אישר אלבניזי כי אזרחית אוסטרליה לאלזוואמי (זומי) פרנקום נהרגה בתקיפה, ודרש שישראל תיתן דין וחשבון על מותה.
ארגון WCK, שמספק מזון ומכין ארוחות לנזקקים, דיווח בחודש האחרון כי במהלך 175 ימים, עובדיו סיפקו יותר מ-42 מיליון ארוחות ברצועה. אנדרס הקים את הארגון ב-2010 על ידי שליחת טבחים ומזון להאיטי אחרי רעידת האדמה ההרסנית שפקדה את המדינה בינואר באותה שנה. מאז הארגון סיפק מזון לקהילות שנפגעו מאסונות טבעיים, לפליטים בגבול ארה"ב, לצוותים רפואיים במהלך מגפת הקורונה ולתושבים בעזה ובאוקראינה.
לאחרונה כתב הארגון בחשבון ה-X הרשמי שלו כי צוותיו בעזה מספקים ארוחות לעקורים ברחבי הרצועה: "באמצעות יותר מ-60 המטבחים שלנו בדרום ובמרכז עזה אנו מכינים מאות אלפי ארוחות מדי יום". חמאס מסר בהצהרה כי "התקיפה על עובדי WCK על ידי ישראל נועדה להשליט טרור על עובדי ארגוני הסיוע הבינלאומיים ולהרתיע אותם מלבצע את עבודתם".