היועץ לביטחון לאומי האמריקני, ג'ייק סאליבן, ושליחו המיוחד של ביידן, ברט מקגורק, נפגשו היום (חמישי) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושורת בכירים ישראלים, בהם ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר, לדיון בנוגע לקידום עסקה, הנורמליזציה עם סעודיה, הפסקת האש בלבנון והמצב בסוריה. סאליבן צפוי להמשיך לפגישות בקטאר ובמצרים.
אתמול נפגש ברנע עם ראש ממשלת קטאר מוחמד אל ת'אני בדוחא, לדיון על קידום עסקת חטופים, כשבועיים לאחר הפגישה החשאית שקיימו בווינה. בשלב זה נשמעת אופטימיות והתקדמות, וניתן לציין כי אחד הדברים שמעידים על רצינות במגעים הפעם היא דווקא העובדה שיש מידור כמעט מוחלט סביב הנושא, בין היתר כדי למנוע לחצים פוליטיים פנימיים על נתניהו.
קטאר, נדגיש, המתווכת המרכזית בעסקה כרגע, והממשל היוצא בארה"ב משתף פעולה באופן מלא עם הממשל הנכנס, מתוך רצון משותף להגיע לעסקה הומניטרית עוד לפני השבעת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ ב-20 בינואר.
לפי הדיווחים, העסקה צפויה להתבצע בשלבים והיא תתחיל בממשל ביידן ותימשך בממשל טראמפ. השלב הראשון יהיה הומניטרי והוא יכלול שחרור חטופים תמורת שבעה שבועות של הפסקת אש. עסקה שכזו עשויה להכשיר את הקרקע גם לעסקה שתכלול את סיום המלחמה וגם לעסקת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה. גורם ישראלי אמר כי "המאמץ להגיע לעסקה הומניטרית הוא כמו הריון. ההנחה שההריון יימשך אחרי שחרור הומניטרי, העיקר להכניס את הצדדים למחויבות".
עם זאת, בשלב זה טרם ברור אם חמאס יסכים לעסקה קטנה בלי סיום המלחמה, ויש בנושא כמה דיווחים סותרים. מצד אחד יש דיווחים על התגמשות ועל מוכנות חמאס לנוכחות מוגבלת של צה"ל בעזה. מצד שני יש דיווחים שישראל הסכימה לנסיגה זמנית מפילדלפי, אך אין להם אישור. ובינתיים, בישראל העריכו שניתן להגיע לעסקה תוך שבועיים.
בתוך כך, משפחות חטופים אמריקניים נועדו עם מייקל וולץ, שמיועד לשמש כיועץ לביטחון לאומי של טראמפ. הם התרשמו ממנו שלנשיא הנבחר "נמאס" והוא רוצה בסיום המלחמה, כפי שהשתמע גם מדבריו בריאיון שהעניק למגזין "טיים" שבחר בו לאיש השנה שלו. "נתניהו יודע שאני רוצה שזה ייגמר", אמר טראמפ כשנשאל על המלחמה בעזה.
המשפחות העבירו לוולץ מסר לפיו יש לסייע לנתניהו ולתת לו כוח שיאפשר לו להתקדם לעסקה, כדי "לסיים את האירוע ולא להיכנע לבן גביר וסמוטריץ'". לפי ההערכות, האמריקנים מכניסים את סוגיית הנורמליזציה עם סעודיה, כדי לעזור לנתניהו לקבל עסקה היסטורית ולהתגבר על החשש מבן גביר.
המשפחות לוחצות על עסקה כוללת או מפת דרכים להחזרת כל 100 החטופים, מחשש שעסקה קטנה תהיה האחרונה. לדברי בן משפחה שנכח בשיחה, גם אנשי טראמפ תומכים בזה. משתתפים בפגישה התרשמו שממשל טראמפ עם יותר עוצמות ולחץ ורוצה לראות סיום של המלחמה. עם זאת, האמריקנים והקטארים מדברים על עסקה קטנה שתוציא את העגלה התקועה ותכניס את כולם למתווה שכולל סיום של המלחמה.
סאליבן נפגש עם נתניהו: "הוא רוצה עסקה. כל יום מסכן את החטופים"
קצת יותר מחודש לפני חילופי הממשל בארה"ב ועל רקע ההתקדמות במגעים לעסקת חטופים, סאליבן הגיע לישראל. במסיבת עיתונאים לסיכום ביקורו, התייחס לפגישה שקיים כאמור עם נתניהו. "הפסקת אש ועסקת חטופים תתחיל להחזיר אותם הביתה ותאפשר להגדיל את הסיוע ההומניטרי. שוחחנו על זה, על צעדים שננקטו להגדיל את זרימת הסיוע וצעדים נוספים שנדרשים. ארה"ב עמדה לצד ישראל ורוצה לצמצם את הסבל של האזרחים היכן שלא יהיו".
סאליבן נשאל אם נתניהו מחכה לטראמפ כדי להגיע לעסקה, והשיב: "אני מאמין שכל יום מביא עוד סכנה, ולכן יש דחיפות להגיע לעסקה, ראינו מוות טרגי של חטופים. לא קיבלתי התחושה הזאת, אני חושב שנתניהו רוצה עסקה והיעד שלי בדוחא הוא להביא אותנו למצב שאנחנו סוגרים עסקה החודש. היינו קרובים ולא הצלחנו אז אני לא יכול להתחייב - אבל לא הייתי כאן אם הייתי חושב שזה יגיע ל-20 בינואר - ננצל כל יום".
כמו כן, ציין סאליבן כי עמדת חמאס השתנתה אחרי הפסקת האש בין ישראל ללבנון. "במשך חודשים חמאס המתין לשחקנים וכוחות שיגיעו להצילו. מהרגע שהגענו להפסקת אש למו"מ נהיה אופי אחר", אמר. "אנחנו מנסים לסגור עסקת חטופים שתסיים את המלחמה ותחזיר את החטופים למשפחותיהם, הגיע הזמן לסיים את העבודה". סאליבן סיפר שנפגש עם משפחות החטופים האמריקנים, ושהתחייב בפניהם: "אעשה כל שביכולתי להחזיר יקיריכם הביתה. לעשות הכול כדי שתראו אותם שוב".
סאליבן סיפר כי "זו הפעם השביעית שאני מבקר בישראל כיועץ לביטחון לאומי. הייתי כאן ב-18 באוקטובר בשנה שעברה כשהצטרפתי לנשיא ביידן כדי לשלוח אות תמיכה חזק לעם ישראל. שנה אחרי הייתי עם הנשיא בחדר המצב שבו הוא הורה לצבא לנקוט פעולות ישירות כדי להגן על ישראל מול המתקפה מצד איראן, ומטוסים אמריקניים סייעו ביירוט טילים בליסטיים". כמו כן, ציין: "אנשים שוכחים את העובדה הבסיסית בסכסוך הזה - ישראל לא חיפשה או התחילה את המלחמה. חמאס התחיל ופלש לישראל. איראן החליטה להצטרף ולפתוח במלחמה רב-זירתית עם ישראל.
"ישראל התמודדה עם שתי מתקפות ישירות מאיראן ופגעה ביכולותיה, מנהיגי חיזבאללה לא איתנו והוא לא יוכל עוד לבנות תשתית טרור, מנהיגי חמאס לא איתנו ונוודא שהוא לא יוכל עוד לאיים על ישראל לעולם, ועכשיו משטר אסד נעלם. המצב במזרח התיכון השתנה מקצה לקצה, אבל לא כפי שיחיא סינוואר ונסראללה תכננו", אמר. הוא הדגיש כי צריך להמשיך ללחוץ על איראן ולהיות עירניים מול האיומים שלה. "ארה"ב לעולם לא תאפשר לטהרן להגיע לנשק גרעיני", הבהיר.