הקשר עם הדרוזים בסוריה מתהדק, אך שם מעבירים מסרים סותרים מול מציאות מורכבת. "הדרוזים לא פתחו את הדלת לישראל", אמר היום (חמישי) חמוד אל-חנאווי, השייח של העדה הדרוזית בא-סווידא, לערוץ אל-חדת' הסעודי. "החלטות הדרוזים נעשות יחד. אנחנו, הדרוזים של סוריה, מחויבים לריבונותה. אנחנו לא אחראים להצהרות של מנהיגים ישראלים".
4 צפייה בגלריה
פגישה בין אחמד א-שרע למושל א-סווידא מוסטפא אל-בכור
פגישה בין אחמד א-שרע למושל א-סווידא מוסטפא אל-בכור
אל-ג'ולאני בפגישה עם פעילים ממחוז א-סווידא. "מחויבים לריבונות סוריה"
חבילות הסיוע שישראל העבירה לדרוזים בדרום סוריה
(צילום: ואדים טיטיונין, לע"מ)

לדבריו, "הדרוזים בסוריה מחויבים לזהותם הלאומית, כל שיח על התערבות ישראלית לא מייצג אותנו. יש לשלוט בנשק כשהמדינה יציבה, עוד לא הגיע הזמן למסור את הנשק הדרוזי בסוריה". לדרוזים בא-סווידא יש שלושה שייחים מרכזיים, אל-חנאווי, חכמת אל-הג'רי ויוסף ג'רבוע - ותחת השלטון החדש ומול תמיכת ישראל הם נאלצים לנווט בין כל הגורמים שמחפשים השפעה.
כך למשל, אל-הג'רי אמר כי "אין הסכם או קונצנזוס עם השלטונות בדמשק. אנחנו בשלב של להיות או לא להיות. אנחנו פועלים למען האינטרסים שלנו כקהילה, נלך לכיוון המתאים לנו". בסרטון שרץ ברשתות החברתיות, שלא ברור מתי צולם, נשמע אל-הג'רי אומר שממשלת סוריה קיצונית. "מדובר בממשלה שמבוקשת מבחינת צדק בינלאומי, אלה האנשים. שזה יהיה ברור", הוקלט. "לא נקבל את זה כסורים. אנחנו רוצים צדק וחוק. אלו הזכויות שלנו".
מטעם משטרו של הנשיא אבו מוחמד אל-ג'ולאני, באזור שולט מושל מחוז א-סווידא מוסטפא אל-בכור. "חתמנו על מזכר הבנות עם אל-הג'רי, לא על הסכם", אמר המושל לערוץ "אל-ערביה". "התקשורת איתו נמשכת ולא אתייחס להצהרותיו. לא שמעתי על התנגדות לממשלה במהלך הפגישות איתו. אפגש עם שייחים דרוזים בנוגע להכרזה החוקתית, 90% מהם תומכים בברית עם דמשק. התקדמנו בצעדים גדולים לכיוון עמידה בדרישותיהם".
אחרי ההסכם הדרמטי שנחתם בין נשיא סוריה אל-ג'ולאני, ששמו האמיתי הוא אחמד א-שרע, לבין מפקד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF), בעולם הערבי דיווחו כי המשטר החדש הגיע להסכם גם עם הדרוזים במחוז א-סווידא שבדרום המדינה, אך מקורות מקומיים הכחישו את הדיווחים. כעת, כאמור, מנהיג דרוזי אחד אמר שיש התקדמות ואילו השני טען שלא חתמו על דבר.
4 צפייה בגלריה
אחמד א-שרע ומזלום עבדי, מפקד ה-SDF
אחמד א-שרע ומזלום עבדי, מפקד ה-SDF
אחמד א-שרע ומפקד ה-SDF. הנשיא רוצה גם את הדרוזים לצידו
מאז הפלת משטר אסד, חששו הדרוזים - כמו מיעוטים אחרים בסוריה - משלטונם החדש של הג'יהאדיסטים בהובלת אל-ג'ולאני. למרות הבטחות המשטר החדש שיכבד את זכויותיהם, רק בשבוע שעבר נטבחו מאות עלווים בקרבות באזור החוף בצפון-מערב המדינה, משם הגיעו עדויות על זוועות קשות של הוצאות להורג של המוני אזרחים.
לצד הדרישה הישראלית לפירוז כל האזור שמדרום לדמשק, כדי למנוע התבססות של איום חדש סמוך לגבול הגולן, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ גם הצהירו בשבועות האחרונים כי לא יאפשרו כל פגיעה בדרוזים בסוריה.
בתוך כך, בהנחיית שר החוץ גדעון סער, משרדו העביר 10,000 חבילות סיוע הומניטרי לדרוזים בסוריה. "במבצע שנערך בשבועות האחרונים נכנסו עד כה 10,000 חבילות סיוע הומניטרי לדרוזים תושבי סוריה שנמצאים באזורי הקרבות. המבצע נערך בתיאום ושיתוף עם ראש העדה הדרוזית השייח מוואפק טריף ובשיתוף פעולה עם המועצה הדתית הדרוזית, צה״ל וגורמים נוספים במרחב", מסר משרד החוץ.
4 צפייה בגלריה
משרד החוץ העביר 10,000 חבילות סיוע הומניטרי לדרוזים בסוריה
משרד החוץ העביר 10,000 חבילות סיוע הומניטרי לדרוזים בסוריה
חבילות הסיוע שהעבירה ישראל לדרוזים. "יש לנו ברית אמיצה"
(צילום: ואדים טיטיונין, לע"מ)
החבילות מכילות מזון בסיסי כמו שמן, מלח, קמח, סוכר ואורז. רוב החבילות הועברו ל"הר הדרוזים" בא-סווידא. חלקן הועברו ליישובים דרוזיים סמוכים לגבול. "יש לנו ברית אמיצה עם אחינו הדרוזים", מסר השר סער. "זוהי זכות לסייע להם. באזור בו תמיד נהיה מיעוט - צריך ונכון לסייע למיעוטים אחרים".

חוקה נוסח חוקי השריעה

בתוך כך, בסוריה התקיימה היום מסיבת עיתונאים של "ועדת המומחים", שתפקידה לנסח "טיוטת הצהרה חוקתית" לסוריה - חוקה חדשה תחת השלטון החדש. מהוועדה נמסר כי "ההכרזה מבוססת על תוצאות ועידת הדיאלוג הלאומי".
מאז שהשתלט עם הכוחות המורדים על המדינה, מנסה אל-ג'ולאני לאחד את המיעוטים השונים. "הודגשה מחויבותה של המדינה לאחדות הארץ והעם ולכבוד למאפיינים התרבותיים", מסרה הוועדה, שעובדת בהוראת השלטון שתחתיו רק בשבוע שעבר נטבחו מאות. "נוסח ההצהרה כולל חופש דעה, ביטוי, תקשורת, פרסום ועיתונות. ההכרזה קובעת את הבטחת הזכות לבעלות על רכוש וזכותן של נשים להשתתף בעבודה ובחינוך.
4 צפייה בגלריה
נשיא סוריה חותם על טיוטת החוקה החדשה למדינה
נשיא סוריה חותם על טיוטת החוקה החדשה למדינה
אל-ג'ולאני חותם על טיוטת החוקה. "הדגשת השריעה תוביל לכאוס"
"ההכרזה קובעת הפרדת רשויות מוחלטת. שמרנו על העיקרון שלפיו המשפט האיסלאמי הוא המקור העיקרי לחקיקה. למועצת העם יש את הזכות לזמן ולחקור שרים. הכרזת מצב חירום תהיה כפופה לאישור המועצה לביטחון לאומי, והארכתה תהיה כפופה לאישור מועצת העם. מועצת העם מקבלת את הסמכות המחוקקת, ונשיא סוריה מקבל את הסמכות המבצעת. ההכרזה קובעת הקמת ועדה לניסוח חוקה קבועה".
בכלי תקשורת ערביים פורסם רגע החתימה של אל-ג'ולאני, שמינה את עצמו לנשיא, על טיוטת החוקה. "תקופת המעבר תימשך חמש שנים, המדינה תישאר מחויבת להסכמי זכויות האדם שעליהם חתמה", הכריזה הוועדה. אל-ג'ולאני עצמו הצהיר: "אנחנו מקווים שזו תהיה היסטוריה חדשה עבור סוריה, כזו שבה אנחנו מחליפים בורות בידע וסבל ברחמים".
למרות ההסכם שחתם עם הכורדים, הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (SDF) מסרו כי "החוקה הסורית של תקופת המעבר לא לגיטימית ולא תואמת את הסכם של נשיא סוריה ומפקד ה-SDF. הדגשת השריעה (הדין האיסלאמי, לב"א) בניהול המדינה, לוקחת את המדינה לכאוס".