בפתחה של שנה אזרחית חדשה – ניתן לומר שזו שנה שצפויה להיות דרמטית, מטלטלת ורבת תפניות. 2026 תתאפיין בפער חד וברור בין חציה הראשון לחציה השני, פער שישקף מעבר מתקופה של עימותים קשים ואיומים ביטחוניים מוחשיים – לעבר מציאות אזורית שונה לחלוטין, של הסכמים, שיקום ופריחה.
1 צפייה בגלריה
פעילות כוחות חטיבת כרמלי במרחב הקו הצהוב
פעילות כוחות חטיבת כרמלי במרחב הקו הצהוב
(צילום: דובר צה"ל)
בחציון הראשון של השנה צפויה התחדשות הלחימה בכלל הגזרות. חשוב להדגיש: המלחמה לא הסתיימה. ישראל טרם השיגה את מטרות המלחמה כפי שהוגדרו בזירת עזה, וברקע לכך אויבינו פועלים במרץ להתארגנות מחודשת. בלבנון, באיראן ובתימן מתבצעים תהליכי התאוששות והיערכות שמטרתם אחת – ניסיון להפתיע את ישראל ולשנות את מאזן ההרתעה.
בעזה צפוי חידוש התמרון הקרקעי במטרה להכריע את חמאס, לפרקו מנשקו ולפרז את הרצועה. רק לאחר השגת יעדים אלה ניתן יהיה לדבר על שיקום הדרגתי ונסיגה מבוקרת של צה״ל לקו הפרימטר. כל ניסיון לקצר תהליכים או לדלג על שלב ההכרעה עלול לעלות לישראל ביוקר בעתיד.
בזירה הצפונית, בלבנון, צפויה מתקפה ישראלית משמעותית שמטרתה להחליש את חיזבאללה עד לנקודה שבה מדינת לבנון עצמה תוכל – ואולי תיאלץ – לפרקו מנשקו. מדובר במהלך מורכב, אך הכרחי, כחלק משינוי יסודי של המציאות הביטחונית בצפון.
גם בזירה הרחוקה יותר ישראל אינה שוקטת על שמריה. ההתמודדות עם האיום החות'י בתימן מתבצעת כחלק מתפיסה אזורית רחבה, והמהלך של הכרה בסומלילנד משתלב בבניית יכולות אסטרטגיות ארוכות טווח בזירה זו.
ומעל כולן – איראן. מצד אחד, המשטר בטהרן מתמודד עם משבר פנימי עמוק, מחאות ולחצים מבית. מצד שני, הוא שב ומתעצם במהירות, חדור רצון לנקמה על מה שהוא תופס כהשפלה קשה. אסור לאפשר לאיראן לתקוף ראשונה. עקרון היסוד ברור: הקם להורגך – השכם להורגו. במקרה זה, אין מדובר רק במאבק ישראלי, אלא במערכה משותפת, כתף אל כתף, עם ארצות הברית.
 ועידת ההייטק הביטחוניאמיר אביביצילום: יריב כץ
לאחר חציון ראשון רווי עימותים, צפויה מגמה שונה לחלוטין בחלקה השני של השנה: הסכמי שלום אזוריים וגלובליים, טקסים מדיניים, הסכמים כלכליים, פריחה תיירותית ושגשוג חסר תקדים. מתוך עוצמה והכרעה – תיפתח הדרך ליציבות.
אך בכך לא תסתיים ההתמודדות. שנת 2026 תסמן גם את תחילתו של שלב חדש בטיפול בשלושה אתגרים אסטרטגיים שמלווים אותנו שנים ארוכות ודורשים כעת מענה יסודי: המערכה על ארץ ישראל – בנגב, בגליל, ביהודה ושומרון ובערים המעורבות; המערכה על המשילות והריבונות בתוך מדינת ישראל; והמאבק באנטישמיות הגואה בעולם, לצד היערכות לקליטת גל עלייה המונית.
בישראל אין רגע דל – אך 2026 תיזכר כשנה של הכרעות היסטוריות, סיכונים כבדים לצד הזדמנויות אדירות. מי שידע לפעול בנחישות, באומץ ובחזון – יוכל לעצב מציאות חדשה לדורות.
הכותב הוא תא"ל (מיל') אמיר אביבי, יו"ר תנועת הביטחוניסטים