נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש עם ראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני, לראשונה מאז עסקת החטופים. השניים, שנפגשו בשולי ועידת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, דנו על המאמצים לקידום העסקה. "ראש ממשלת קטאר הדגיש את מחויבותו לקיום כל שלבי העסקה", נמסר בהודעה מלשכת הנשיא.
הרצוג שיתף את ראש ממשלת קאטר בהתרגשות במדינת ישראל עם שחרור שלוש החטופות רומי גונן, דורון שטיינברכר ואמילי דמארי בתחילת השבוע, והדגיש את "הכאב והיגון העמוק שעברה החברה הישראלית, ובפרט משפחות החללים, הנרצחים והחטופים מאז טבח 7 באוקטובר, וכן את המחויבות של מדינת ישראל להשבת כל החטופות והחטופים עד האחרון שבהם, ואת הצורך האנושי והבסיסי להביא מזור וריפוי למשפחות החטופים".
אחר הצהריים, לאחר הפגישה, אמר א-תאני: "אנו קוראים לשני הצדדים לסכסוך לעמוד באופן מלא בתנאי ההסכם על עזה. אנחנו מקווים שההסכם יוביל להפסקת אש קבועה. הנשיא טראמפ לא זר למזרח התיכון. אנחנו מאמינים שיש הזדמנויות רבות לשיתוף פעולה. שליח טראמפ למזרח התיכון שיחק תפקיד מפתח והפעיל לחץ על נתניהו".
קטאר הייתה כזכור מהמתווכות הבולטות לעסקה, ואירחה את הפסגה בדוחא שבה לבסוף גם אושרה. ראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני היה זה שהכריז ביום רביעי שעבר על כניסתה לתוקף מהשבוע. הוא פתח את דבריו בהכרזה על כך ש"קטאר, מצרים וארה"ב שמחות להודיע על הגעה להסכם בעזה. אני מודה לשותפותינו, מצרים וארה"ב, על המאמצים שתרמו לקידום המשא ומתן". לדבריו, "המו"מ יימשך הלילה לצורך השלמת ההיבטים הביצועיים. יישום ההסכם יחל ביום ראשון, 19 בינואר. על פי ההסכם, חמאס ישחרר 33 חטופים בתמורה לשחרור אסירים פלסטינים".
הכרזת ראש ממשלת קטאר על עסקה, בשבוע שעבר
(צילום: MofaQatar_AR)
א-תאני הוסיף כי "פרטי השלב השני והשלישי יהיו אחרי השלמת השלב הראשון של ההסכם. קטאר, מצרים וארה"ב יפעלו להבטיח את יישום הסכם הפסקת האש, אנו עובדים עם חמאס וישראל על צעדים ליישומו. ההסכם יביא שלום והאחריות כעת מוטלת על שני הצדדים. צוותים מקטאר, מצרים וארה"ב יפקחו על יישום הסכם הפסקת האש. יהיו מנגנונים למעקב אחר ביצוע ההסכם ולמעקב אחר כל הפרה שעלולה לקרות.
"השלב הראשון כולל הכנסה וחלוקה של סיוע הומניטרי לרחבי רצועת עזה, את חזרת העקורים לבתיהם והקלה ביציאת החולים והפצועים לקבלת טיפול רפואי. אנחנו ממשיכים לתמוך באחינו הפלסטינים, ומקווים שהצדדים הנוגעים בדבר יהיו מחויבים ליישום ההסכם".
בהמשך אמר ראש ממשלת קטאר: "בואו נקווה שהפסקת האש תחזיק מעמד. יש עוד דרך ארוכה. מה שקרה ב-15 החודשים האחרונים והמשא ומתן בסכסוך המורכב הזה מראה שאפשר לפתור הכל במו"מ ובדיבורים. התחלנו השבוע עם חדשות טובות - ראינו הפסקת אש, ראינו סיוע הומניטרי נכנס, ראינו חטופים חוזרים. אנו מקווים שזו הדרך ליציבות.
"אנחנו כערבים וכמתווכים להסכם, אנו צריכים להבטיח שכל צד ייושם כפי שהוסכם. זה הכל תלוי אם הם נכנסים לזה ברצון טוב - ואז נגיע לשלב ב' ולהפסקת אש קבועה. האם יש מקום לרש"פ בשיקום הרצועה? כמובן שיש הרבה שיחות על 'היום שאחרי' בעזה, על השיקום ועל מה יקרה אחר כך. אני מאמין שהשאלה צריכה להיענות על ידי העם הפלסטיני. אני לא רואה שיש אף מדינה שיכולה להכתיב שום דבר על הדרך שימשלו עליהם. אנו מקווים לראות את הרש"פ חוזרת לעזה. מקווים לראות ממשלה שתוכל לטפל בבעיות של העם שם. יש עוד דרך ארוכה בעזה וההרס. ראינו את המחזות ב-15 החודשים האחרונים, ועכשיו נראה איזה קטסטרופה יש שם".
בחודש שעבר דווח שקטאר פועלת כדי לבסס דריסת רגל בסוריה שאחרי הפלת משטר אסד. עם נפילת משטרו של בשאר אסד בחודש שעבר, פרסם משרד החוץ הקטארי הודעה רשמית ולפיה דוחא "עוקבת אחר ההתפתחויות בסוריה וקוראת לשמור על מוסדות ואחדות המדינה". מאז התקיימו מגעים רבים בין גורמים קטארים לבכירים שונים ומגוונים באזור, מכל הקשת הפוליטית, ודובר משרד החוץ של קטאר מאג'ד אל-אנסארי מסר כי ארצו עוקבת אחר ההתפתחויות באזור - ובראשון המלחמה בעזה והמצב בסוריה ולבנון.