נשיא ארצות הנבחר דונלד טראמפ שוקל אופציות לבלימת איראן כך שלא תוכל לפתח נשק גרעיני, ובין היתר בוחן גם את האפשרות לתקיפה אווירית - צעד שאם יתבצע יהווה תפנית מהמדיניות האמריקנית הקבועה להתמודד מול טהרן באמצעים דיפלומטיים ודרך סנקציות. כך דווח ב"וול סטריט ג'ורנל".
לפי הדיווח, האפשרות לתקיפת אתרי גרעין נבחנת כעת ברצינות רבה יותר על ידי כמה חברים בצוות המעבר של טראמפ, שבוחנים גם את נפילת משטר אסד, עתיד הכוחות האמריקניים באזור והפגיעה הישראלית בחיזבאללה ובחמאס, חברות נוספות בציר ההתנגדות שהובילה איראן ושבו הייתה עד השבוע גם סוריה.
2 צפייה בגלריה
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ ותמונתו של אריאל ביבס
בנימין ושרה נתניהו נפגשים עם דונלד טראמפ ותמונתו של אריאל ביבס
נתניהו בפגישה עם טראמפ, לפני הבחירות
(צילום: AP Photo/Alex Brandon)
גורמים בצוות המעבר אמר כי היחלשות העמדה האזורית של טהרן והחשיפות האחרונות בנוגע להגדלה הדרמטית של כמות האורניום המועשר שברשות איראן הן שהובילו לקידום השיחות הפנימיות החשאיות הללו. עם זאת, הם ציינו כי העיסוק בנושא נמצא בתחילתו.
שני גורמים המעורים בנושא אמרו כי בשיחותיו האחרונות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר טראמפ כי הוא מודאג בנוגע לאפשרות שאיראן תפרוץ לגרעין בעת כהונתו, ואותת כי הוא בוחן יוזמות כדי שהדבר יימנע. טראמפ מעוניין עם זאת להימנע ממלחמה נוספת, במיוחד כזו שתגרור אליה את הצבא האמריקני, ותקיפת אתרי הגרעין של איראן עשויה להוביל את ארצות הברית ואיראן למסלול התנגשות.
שתי אופציות מרכזיות עלו בשיחות של הצוות, שחלקן נוהלו עם טראמפ. אחת מהן כוללת הגברת הלחץ באמצעות שליחת כוחות אמריקניים, מטוסי קרב וספינות למזרח התיכון. ארצות הברית גם יכולה לשלוח כלי נשק מתקדמים לישראל, כולל פצצות חודרות בונקר, במטרה להגביר את כוח האש ההתקפי שלה לאפשרות של תקיפת אתרי הגרעין. האיום של כוח צבאי, במיוחד כשישולב עם סנקציות קשות, עשוי לשכנע את איראן שאין לה אפשרות אחרת אלא לבחור בפתרון דיפלומטי.
אופציה אחרת היא להשתמש באיום של שימוש ממשי באותו כוח צבאי כדי להכריח את איראן לשנות כיוון. זו האסטרטגיה שבה השתמש טראמפ מול צפון קוריאה, בכהונה הראשונה שלו. עדיין לא ברור באיזו דרך יבחר טראמפ.
פתח את השמיים לחיל האוויר: תיעודים מהתקיפות בסוריה במבצע "חץ הבשן"
(צילום: דובר צה"ל )

2 צפייה בגלריה
צנטריפוגות בנתנז
צנטריפוגות בנתנז
צנטריפוגות בנתנז
(צילום: AP)
גורמי ממשל לשעבר אמרו כי טראמפ שקל את האפשרות לתקיפות מנע של הגרעין האיראני לקראת סיום כהונתו, מעט לאחר שפקחי סוכנות הגרעין זיהו שטהרן החלה להגדיל את כמות האורניום המועשר שברשותה. אבל טראמפ עצמו, לאחר שהפסיד לג'ו ביידן בבחירות 2020, הכחיש ששקל זאת ברצינות.
יועציו של טראמפ התומכים באופציות הצבאיות מול איראן אמרו כי הרעיון המרכזי הוא לתמוך בתקיפות ישראליות של אתרים כמו נתנז, פורדו ואספהאן - כולל אפשרות שארצות הברית תשתתף בפעולה משותפת. גורמים ישראלים אמרו כי יש אי-ודאויות גדולות מאוד לגבי האפשרות שישראל תצליח לבדה לתקוף את אתרי הגרעין, שחלקם נמצאים עמוק מתחת לאדמה. עם זאת, השמדת מערכת ההגנה האווירית הסורית במבצע "חץ הבשן" פותחת את השמיים לטייסי חיל האוויר בזירה הצפונית, באופן שלא היה יותר מ-50 שנים.
גורמים בצוות של טראמפ אמרו כי הם מתכוונים להגביר את הסנקציות, כולל איסור על מדינות שקונות נפט מאיראן לרכוש נפט אמריקני. אבל לדברי גורם בצוות המעבר צריך לעשות מעבר להגברת הלחץ הכלכלי "כי איראן פועלת על מנת להרוג את הנשיא טראמפ. זה כמובן משפיע על החשיבה של כולם". הממשל החדש בטוח שמול השלוחים של איראן ובהם החות'ים אי אפשר להתמודד אלא אם פועלים נגד טהרן עצמה - ומשתמש בטרמינולוגיה של נתניהו. "היא ראש התמנון", אמר גורם בצוות המעבר.