אירופה ממשיכה לסבול מגל החום הכבד שפוקד אותה מאז יום שבת, כשחרף התקדמות הגל מזרחה, בבריטניה שיא החום לחודש יוני נשבר שוב ושוב תוך שעות - זה היום השלישי ברציפות. בשל הטמפרטורות הגבוהות אירועים שוב בוטלו בשורת מדינות, בצרפת פרסמו איסור על צריכת אלכוהול במרחבים ציבוריים ובפריז דיווחו על לפחות 55 מקרי מוות תוך 24 שעות, בגרמניה כבישים נמסו ובהולנד הכריזו על אזהרת חום אדומה לכל המדינה בעקבות צפי לעד 40 מעלות.
החום הקיצוני פוקד את אירופה בעקבות דפוס מזג אוויר נדיר המכונה "חסימת אומגה". שמה של התופעה נובע מצורתה של המערכת האטמוספרית, שמזכירה את האות אומגה מהאלפבית היווני (Ω): בליטה גדולה של אוויר חם במרכז, ואוויר קר יותר בצדדים, כשהאוויר החם כלוא ומתחמם מיום ליום. עד כה גרמה התופעה באירופה לטמפרטורות של עד 18 מעלות מעל הממוצע.
בשל גל החום הקטלני, שלפי מדענים הוא החמור ביותר שנמדד אי פעם באירופה, רשויות הבריאות ברחבי היבשת ממשיכות לפעול בכוננות גבוהה. במהלך סוף השבוע הגל צפוי להמשיך לנוע דרומה ומזרחה, ולהשפיע על מדינות כמו גרמניה, אוסטריה ואיטליה, כשבארץ המגף החום צפוי להתגבר ולהביא עימו מדידות של 40 מעלות ויותר לראשונה בקיץ הנוכחי.
צרפת ממשיכה בינתיים להיות הנפגעת העיקרית, אחרי שכבר ביום רביעי נשבר שיא לחודש יוני כשבפריז הטמפרטורה הגיעה ל-40.9 מעלות. היום, משטרת פריז ביקשה ממארגני אירועים גדולים לבטלם, כולל פסטיבל המוזיקה Solidays. בנוסף, מארגני פסטיבל הגאווה שהיה אמור להיערך בבירה הצרפתית, התבקשו גם הם לבטלו והודיעו כי יקבעו מועד חדש לקיומו.
איסור אלכוהול בפריז, סדקים בכבישי גרמניה
אתרים תרבותיים בולטים ברחבי היבשת נאלצו להיסגר ונרשמת גם פגיעה בחקלאות. במקביל, בבריטניה רופאים סיפרו כי מזג האוויר החם משפיע על ציוד קריטי כגון מכשירי MRI בבתי חולים. הילארי ויליאמס, בכירה בקולג' המלכותי לרופאים בבריטניה, הסבירה כי הצפיפות והחום במחלקות בתי החולים מטילים עומס כבד המוסדות הרפואיים, על הצוותים ועל התשתיות. "לאנשים חם, הרבה יותר מדי", היא אמרה לרדיו BBC, והוסיפה כי חלק מהציוד הקריטי, כולל מכשירי MRI ומכונות לטיפול בסרטן, מושפע מהחום.
בגרמניה, החום הקיצוני גרם לפני השטח של הכביש המהיר A2 להתעוות אמש ולהיבקע בכמה נתיבים. היום כבר נשבר במדינה שיא החום ליום בודד בחודש יוני, כשבעיר זארבריקן שבחבל הסאר נמדדו לפי השירות המטאורולוגי 40.9 מעלות. השיא הקודם עמד על 39.6 מעלות ונרשם ב-30 ביוני 2019 בברנבורג שבמזרח המדינה. בסך הכול, מספר חסר תקדים של 147 תחנות מדידה בגרמניה רשמו שיאים לחודש יוני. אפילו שבדיה לא הייתה חסינה מפני גל החום: רכבת משא ירדה מהפסים אמש בעקבות התעוותות המסילה בשל הטמפרטורות הגבוהות. בשל כך נעצרה תנועת הרכבות בין סטוקהולם לגטבורג.
בבלגיה, גל החום הביא לביטול שחזור של קרב ווטרלו משנת 1815 שתוכנן להתקיים במהלך סוף השבוע. מדי שנה השחזור ההיסטורי של תבוסת צבאו של נפוליאון מושך אלפי אנשים לשדות שמחוץ לפרבר של בריסל, וכעת יתקיים במועד חלופי. באוסטריה, חברת הרכבות הלאומית הזהירה כי פסי הרכבת עלולים להתעוות בימים הקרובים, על רקע אזהרת חום אדומה שפורסמה לצפון-מזרח המדינה, כולל לווינה, לקראת סוף השבוע שבו הטמפרטורה בבירה עשויה להגיע לשיא של 40 מעלות. במקביל, הגוף המנהל של מרוצי פורמולה 1 הכריז על סכנת חום לקראת הגרנד פרי האוסטרי שיתקיים בסוף השבוע בשפילברג בדרום המדינה.
אזהרת "קוד אדום" פורסמה גם כמעט לכל רחבי הולנד, ובתי ספר רבים נסגרו בשל צפי לעד 40 מעלות במדינה. "ציפיתי ל'חם', אבל לא עד כדי כך חם", שיתפה רובי פרסקוט בת ה-20 מניו זילנד, שקיוותה לאוויר מעט קריר יותר כשביקרה בתוך המוזיאון הלאומי של הולנד, ה"רייקסמוזיאום" שבאמסטרדם.
בפריז הוטל איסור על שתיית אלכוהול במקומות ציבוריים החל משעות הצהריים ואילך ביום שישי, בניסיון למתן את הבעיות הבריאותיות הנובעות מגל החום. מפקד משטרת פריז שפרסם את הצו המיוחד, פטריס פור, אמר לערוץ BFM TV כי "כפי שאתם יודעים, לשתיית אלכוהול כשהשמש קופחת עלולה להיות השפעה הרסנית". הוא הוסיף כי יוטל גם איסור על מכירת מוצרי אלכוהול החל מיום שישי בערב ואילך בבירה.
עדיין בצרפת, רופאים ועובדי בתי חולים דיווחו על עלייה בקריאות החירום ובטיפולים שהוענקו לאנשים שסבלו מבעיות הקשורות לגל החום. פטריק פלו, רופא בשירותי החירום בפריז ונשיא איגוד רופאי חדר המיון של צרפת, אישר כי עד כה נרשמו 55 מקרי מוות בפריז בטווח של 24 שעות. "55 זה עצום. בדרך כלל זה שלושה או ארבעה לאורך 24 שעות. זה באמת עודף מקרי מוות (בשל גל החום), זה ברור", אמר.
שעות בודדות אחרי שאמר את הדברים, פעוט בן 18 חודשים מת אחרי שאותר ברכב וסבל ממכת חום בחניון של בית החולים טימון שבקמפוס האוניברסיטאי במרסיי. הוא פונה לבית החולים, שם הצוותים נאלצו לקבוע את מותו. קודם לכן השבוע דווח בצרפת על שני ילדים שמתו אחרי שנלכדו במכונית, ואתמול דווח על פעוט נוסף, בן שלוש, שמת בנסיבות דומות באזור פריז. בספרד, קישרו אתמול 212 מקרי מוות לגל החום הנוכחי, שבמסגרתו נשברו במדינה שיאי חום לחודש יוני. מאתמול, לא היו מחוזות בספרד שנמצאו תחת אזהרת חום אדומה או כתומה.
בבריטניה, השירות המטאורולוגי במדינה האריך את אזהרת החום האדומה, המכסה אזור נרחב בדרום ומזרח אנגליה. לראשונה אי פעם, האזהרה הוארכה זה היום השלישי ברציפות. תוך שעות, שיא החום ליום בודד בחודש יוני נשבר שלוש פעמים, אחרי שכבר נשבר אתמול ושלשום: 36.9 מעלות נמדדו במחוז סאפוק שבמזרח אנגליה, וזמן קצר לאחר מכן הטמפרטורות טיפסו ל-37. כעבור זמן קצר השיא שוב נשבר, כשנמדדו באותו מחוז 37.1 מעלות. השיאים שנרשמו בימים האחרונים, וביתר שאת היום, שברו שיא בן 50 שנים - אז נמדדו 35.6 מעלות בסאות'המפטון בחודש יוני בשנת 1976. מאות בתי ספר נותרו סגורים בבריטניה, בעוד שהרשויות בלונדון דיווחו כי השיחות לשירותי החירום עלו ב-50%. בנוסף, המשטרה באנגליה הודיעה על מותו של נער שנכנס לאגם במרכז המדינה.
במדינות רבות ברחבי היבשת, מאווררים חשמליים ומזגנים ניידים נחטפו מהמדפים, בעוד שיצרניות מיזוג אוויר אסיאתיות דיווחו על זינוק אדיר במכירות באירופה. מערכות מיזוג אוויר ביתיות מתקדמות הן עדיין מחזה נדיר יחסית ביבשת. עם זאת, נוכח גלי החום שנעשים תכופים יותר ובעקבות ההתחממות הגלובלית, יצרניות מזגנים אסייתיות, כמו סמסונג מדרום קוריאה, מידאה מסין ומיצובישי אלקטריק מיפן, נהנות מזינוק במכירות, עם ביקושים גדולים בין השאר בצרפת, ספרד ואיטליה.
בצרפת, למשל, חברת החשמל הממשלתית EDF התחייבה להשקיע 80 מיליון אירו על מערכות קירור לבתי ספר ומעונות יום. מרבית הדירות בצפון אירופה, הקרירה יחסית בדרך כלל, אינן בנויות לעמוד בחום הקיצוני שפוקד את היבשת, אלא לשמור אותו בפנים. על פי נתונים שפורסמו ביולי 2025 על ידי סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), המסונפת ל-OECD, רק כ-20% ממשקי הבית באירופה כוללים מיזוג אוויר.
לפי הארגון המטאורולוגי העולמי גל החום הנוכחי יתחיל להשתנות לקראת סוף החודש ויכה במרכז אירופה ובבלקן. מדענים אמרו כי גל החום שובר השיאים היה "בלתי אפשרי כמעט לחלוטין" ללא שינויי האקלים שנגרמו בידי אדם. "באזור שנחקר, גל חום זה הוא החמור ביותר שנמדד אי פעם", מסרה קבוצת מדעני האקלים World Weather Attribution.
אירופה מתמודדת בעשורים האחרונים עם גלי חום חוזרים ונשנים. מדענים מדגישים כי שריפת בנזין, נפט ופחם, וכן בירוא יערות, שריפות ענק וסוגים רבים של מפעלים, משחררים גזים הלוכדים חום וגורמים לשינויי אקלים, וכך מקדמים אירועים קיצוניים של חום ויובש.
לפי הערכות ארגון הבריאות העולמי, בארבע השנים האחרונות יותר מ-200 אלף בני אדם מתו ברחבי אירופה מסיבות הקשורות לחום, כשרוב מקרי המוות האלה היו ניתנים למניעה. עבור רבים באירופה גל החום הנוכחי הוא כבר השני מאז תחילת הקיץ.
לפי שירות שינויי האקלים של האיחוד האירופי "קופרניקוס", אירופה היא היבשת המתחממת בקצב המהיר ביותר בעולם, והטמפרטורות בה עולות בקצב כפול מהממוצע העולמי מאז שנות ה-80. סוכנות הניטור של האיחוד האירופי מצאה כי באירופה ובעולם כולו שנת 2024 הייתה השנה החמה ביותר בהיסטוריה המתועדת, והיבשת חוותה את מספר ימי "עומס החום" השני בגובהו אי פעם.

















