יועצו הבכיר של נשיא רוסיה לענייני חוץ, יורי אושקוב, אותת בצהריים (יום ה') כי ארצו עומדת לסרב ליוזמה האמריקנית להפסקת אש בת 30 יום במלחמה בינה לבין אוקראינה, ואמר כי שביתת נשק כזו רק תיתן לאוקראינה את מרחב הנשימה שלו היא זקוקה בצל ההפסדים שהיא נוחלת בשדה הקרב. אושקוב, הנוהג למסור את עמדתו של ולדימיר פוטין בעניינים חשובים הנוגעים למדיניות החוץ, אמר לטלוויזיה הרוסית כי שוחח אתמול עם היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב מייק וולץ והציג לו את העמדה הרוסית. "הפסקת אש זמנית של 30 יום לא תיתן לנו כלום", אמר, והוסיף כי מדובר בהצעה "נמהרת" שיש לעדכנה תוך הבאה בחשבון של האינטרסים הרוסיים.
המלחמה באוקראינה - כותרות אחרונות:
• פוטין הגיע במדים לחזית, טראמפ מאיים להענישו
• רוסיה סקפטית בנוגע להפסקת האש: "מלכודת אוקראינית, פוטין יתקשה להסכים"
• ארה"ב: אוקראינה מוכנה להפסקת אש של 30 יום, נחדש את הסיוע הצבאי ושיתוף המודיעין
• לפני השיחות על סיום המלחמה: "אוקראינה במתקפת הכטב"מים הגדולה אי פעם"
5 צפייה בגלריה


טראמפ, פוטין והמלחמה באוקראינה. הרוסים מרגישים על הגל
(צילום: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP, AP Photo/Alex Brandon)
5 צפייה בגלריה


נציגי וושינגטון וקייב נועדים שלשום בג'דה, סעודיה. ארה"ב חידשה את הסיוע הצבאי ואת שיתוף המודיעין
(צילום: רויטרס/SAUL LOEB/Pool via REUTERS)
ארה"ב, נזכיר, הודיעה שלשום בהצהרה משותפת עם אוקראינה, בתום שיחות בנות תשע שעות בין נציגי וושינגטון וקייב בסעודיה, כי ממשלתו של וולודימיר זלנסקי הסכימה להיענות להצעה האמריקנית להפסקת אש בת 30 יום, וכי בתמורה לרצון הטוב שהביעה החליטה ארה"ב לחדש את הסיוע הצבאי לאוקראינה ואת שיתוף המודיעין איתה. מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו אמר מיד אחר כך כי "הכדור עובר למגרש של רוסיה", ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי הוא מאמין שהפסקת אש אפשרית בתוך ימים. נשיא אוקראינה זלנסקי ואנשיו אמרו כי ההצעה האמריקנית חיובית, וכי תגובת רוסיה תוכיח כעת אם היא רוצה בשלום או לא.
כבר אתמול אותתו גורמים רוסיים בכירים – גם אם בעילום שם – כי הם סקפטיים לגבי האפשרות שמוסקבה תסכים להצעה, משום שפוטין הבהיר בעבר כמה וכמה פעמים כי לא יסכים להפסקות אש קצרות, אלא רק לנצירה מוחלטת של האש במסגרת הסדר קבע מיידי, כדי לא לאפשר לאוקראינה להתארגן מחדש ללחימה. לפי הדיווחים הרוסיים משדה הקרב, בחודשים האחרונים רושמת רוסיה התקדמות עקבית, גם אם איטית, וכובשת עוד ועוד יישובים באזורי הלחימה, המחלישים את עמדתה של אוקראינה במשא ומתן העתידי. ממש היום הודיעה רוסיה כי כבשה מחדש את עיירת הגז האסטרטגית סודז'ה, העיירה הגדולה ביותר במחוז הרוסי קורסק שאת חלקו כבשו האוקראינים במתקפת פתע באוגוסט, ולדברי רוסיה היא קרובה להחזיר לעצמה את השליטה במחוז כולו.
5 צפייה בגלריה


פוטין מבקר חיילים רוסים אתמול בקורסק. רוסיה מדווחת על התקדמות בדרך לשחרור המחוז
(צילום: AFP PHOTO / Kremlin.ru / handout)
יועצו של פוטין אושקוב, שכיהן בעבר כשגריר רוסיה בוושינגטון, אמר בצהריים כי הציג ליועץ לביטחון לאומי וולץ את עמדתה של מוסקבה: "אמרתי לו שזה לא יותר מאשר הפוגה זמנית לצבא האוקראיני, שום דבר מעבר לזה. המטרה שלנו היא הסדר שלום ארוך טווח שיביא בחשבון את האינטרסים הלגיטימיים של ארצנו ואת הדאגות הידועות שלנו. נראה לי שאיש לא זקוק לשום צעד שרק יהיה בגדר חיקוי של מעשי שלום במצב הזה".
כשאושקוב נשאל אם רוסיה דוחה לפיכך את ההצעה, הוא השיב כי סביר להניח שהנשיא פוטין ידבר בהמשך היום לתקשורת ויציג ביתר פירוט את עמדתה של רוסיה. קודם לכן היום הצהיר הקרמלין כי לפוטין מתוכננת "שיחה בינלאומית" להמשך היום, ונראה כי מדובר ברמז לשיחה בינו לבין טראמפ, שהצהיר שלשום כי הוא מקווה לדבר עם פוטין עוד השבוע, אבל בהמשך הודיעה רוסיה כי שיחה כזו לא צפויה הערב.
כך או כך, העובדה שההצהרות היום באות מפי אישיות בכירה כמו אושקוב, המשרת לצדו של פוטין מאז 2012, מאותתת על כך שפוטין מאמין כי ההתקדמות של רוסיה בשדה הקרב מציבה אותו בעמדת יתרון גדול במשא ומתן. לא ברור כיצד יגיב טראמפ אם פוטין ידחה את הצעת הפסקת האש. אתמול אמר הנשיא האמריקני כי הוא מקווה שמוסקבה תסכים להפסקת האש שתשים סוף למרחץ הדמים, וכי בכהונתו הראשונה נקט צעדים קשים נגד רוסיה יותר מכל נשיא אחר.
"אני יכול לעשות כלכלית דברים שיהיו רעים מאוד לרוסיה", איים טראמפ. "אני לא רוצה לעשות את זה כי אני רוצה שלום. אני רוצה לראות שלום, ואנחנו נראה אותו. אבל בהיבט הכלכלי, כן, אנחנו יכולים לעשות דברים רעים מאוד לרוסיה. זה יהיה הרסני לרוסיה". טראמפ כבר הצהיר בעבר כי הוא עשוי להטיל סנקציות קשות יותר על מוסקבה אם תסרב לנהל משא ומתן, ומנגד להקל את הסנקציות עליה אם תסכים להפסקת אש באוקראינה.