התנגשות חריפה ופומבית בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש השב"כ רונן בר - שהטיחו זה בזה האשמות חסרות תקדים. העימות החל בעקבות דברים שאמר דווקא קודמו של בר בתפקיד, נדב ארגמן, בריאיון אמש (חמישי) בחדשות קשת - שלפיהם יחשוף מידע ממפגשיו ב"ארבע עיניים" עם נתניהו אם יחשוב שראש הממשלה פועל בניגוד לחוק.
ארגמן, שדיבר על רקע הניסיונות לחדש את המהפכה המשפטית ופרשת קטאר-גייט, טען כי המידע שלא סיפר הוא כזה שהוא שומר לעצמו "בשביל לשמור על החשיבות הגדולה של הקשר והאינטימיות שבין ראש השב"כ לראש הממשלה, שאני לא חושב שנכון לפגוע בהם. זאת הסיבה שכרגע, כל מה שקרה בארבע עיניים ביני לבין ראש הממשלה - אני שומר במקום הזה. ברור לגמרי שיש לי הרבה מאוד ידע, אני יכול לעשות בו שימוש, ואני לא משתמש בו, מאותן סיבות שציינתי. אם אני אחשוב שמדינת ישראל... או אם אני אגיע למסקנה שראש הממשלה החליט שהוא פועל בניגוד לחוק, לא תהיה ברירה - אני אגיד את כל מה שאני יודע ומנעתי מעצמי עד היום".
נתניהו מסר אמש בתגובה: "הערב נחצה עוד קו אדום מסוכן לדמוקרטיה הישראלית. מעולם, בכל תולדות ישראל ובכל תולדות הדמוקרטיות, לא ביצע ראש הארגון החשאי לשעבר סחיטה באיומים בשידור חי נגד ראש ממשלה מכהן. פשע זה מצטרף למסע שלם של סחיטה באיומים באמצעות תדרוכי תקשורת בימים האחרונים, שמנהל ראש השב"כ הנוכחי רונן בר".
ראש הממשלה, שטענותיו מגיעות בצל הצעדים שנקט בשבועות האחרונים להדחת ראש השב"כ, אמר כי "המטרה היחידה היא לנסות למנוע ממני לקבל את ההחלטות הנדרשות לשיקום השב"כ אחרי כישלונו הצורב ב-7 באוקטובר. שיהיה ברור: האיומים העברייניים בנוסח המאפיה לא ירתיעו אותי. אני אעשה מה שדרוש כדי להבטיח את ביטחון אזרחי ישראל".
משב"כ נמסר בתגובה לנתניהו: "מדובר בהאשמה חמורה כנגד ראש ארגון ממלכתי במדינת ישראל. ראש השב"כ רונן בר מקדיש את כל זמנו לענייני ביטחון, מאמצים להשבת החטופים והגנה על הדמוקרטיה. כל אמירה אחרת בעניין משוללת כל יסוד".
ארגמן עצמו טען כי לא מדובר באיום: "זה שראשי השב"כ יודעים הרבה, אין שאלה. אבל אנחנו לא מסתובבים עם מצ'טה של איומים. אם אנחנו נחשוב שיש דברים שאנחנו יודעים עליהם, והם מסכנים את הביטחון הלאומי של מדינת ישראל, נעשה בהם שימוש על-פי החוק". ארגמן טען גם שלא קרא למילואימניקים להפסיק לשרת בגלל המהפכה המשפטית, וחידד: "אמרתי שאם מדינת ישראל תחדל מלהיות מדינה דמוקרטית, נכון יהיה לעשות את זה".
לטענתו, "עם האויבים החיצוניים שלנו, רעים ככל שיהיו, נדע להתמודד. עם פירוק החברה הישראלית מבפנים לא נדע, ומזה לא תהיה תקומה. אני מוטרד מאוד מעצם העובדה שראש הממשלה בכוונת מכוון פוגע בחברה הישראלית, ומחכך בין אוכלוסיות בתוכה בשביל לשלוט. אני חושב שהדבר הראשון שצריך לקרות כאן זה שהממשלה הזאת תיפול - ושתקום ממשלה חדשה בישראל, רחבה ככל האפשר".
ארגמן אמר בריאיון כי "אנחנו צריכים לעשות את הכול כדי שהדמוקרטיה הישראלית תישמר, שלא נפגע בשומרי הסף, שנאפשר לשלוש הרשויות לתפקד ולבית המשפט העליון לפעול באופן בלתי תלוי. כך נבטיח את הדמוקרטיה הישראלית. אפשר להתווכח, אפשר להיות בעלי דעות אחרות, הכול בסדר גמור - אבל הדמוקרטיה היא דבר שבלעדיו אין לכל החברה הישראלית ולמדינת ישראל מה לעשות כאן".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר בעקבות הדברים: "את נדב ארגמן מינה נתניהו לראש השב"כ, אבל עבדתי איתו כחבר קבינט ושר חוץ. הוא היה מקצועי, קשוח, לגמרי לא פוליטי, שואף תמיד למגע עם האויב. מציע להקשיב טוב-טוב לדבריו הערב". בהמשך פרסם הודעה נוספת, שבה טען: "הודעתו של נתניהו על רונן בר היא ירידה מוחלטת מהפסים. מדובר בהזיה פרנואידית מסוכנת המערערת את הארגון השומר על ביטחון אזרחי ישראל".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ תקף את נתניהו בחריפות, והאשים: "פגיעה בארגוני ביטחון ממלכתיים מאינטרסים פוליטיים היא חתירה נגד ביטחון המדינה - וזה מה שראש הממשלה עושה הערב, כשמולנו אתגרים אדירים".
ההתנגשות בין ראש השב"כ לנתניהו
למרות שבר לא מתכוון להשלים קדנציה מלאה, הוא לא צפוי להתפטר לפחות עד חודש מאי, בניגוד למה שהיה רוצה נתניהו לראות. אם בכל זאת יחליט ראש הממשלה להדיח אותו - מצפה לו הליך שכולל גם את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - והמשבר בין השניים נמצא בשיאו.
לפיד וגנץ מזהירים מפיטורי ראש השב"כ, בחודש שעבר
(צילום: ערוץ הכנסת)
אם יחליט נתניהו שהוא רוצה לפטר את בר, עליו לזמן אותו לשימוע ושם לספק עילות מספקות לכך. אך עוד לפני כן, עומדת בפני נתניהו סוגיית היועמ"שית, כאמור, שהמשנה שלה עו"ד גיל לימון הבהיר כי החלטה דרמטית שכזו צריכה להישען על "תשתית עובדתית מוצקה ומלאה - וחפה משיקולים זרים ועומדת בהוראת הדין לרבות כללי המשפט המנהלי".
מתנגדיו של נתניהו באופוזיציה, נזכיר, טענו לא אחת כי הוא מתכוון לפטר את ראש השב"כ על רקע חקירת פרשת קטאר-גייט, הנוגעת לקשר שבין אנשי לשכת רה"מ למממנת העיקרית של חמאס - המשמשת גם כמתווכת במשא ומתן לעסקת החטופים.
נתניהו מנגד תקף את ראש השב"כ לא רק סביב החקירה עצמה, אלא גם בעקבות התחקיר של הארגון על טבח 7 באוקטובר - שבין היתר הפנה אצבע מאשימה כלפי הדרג המדיני, בטענה שהזרמת כסף קטארי ומדיניות השקט רק העצימו את ארגון הטרור.
בהמשך, הכחיש נתניהו פרסום שלפיו ראש השב"כ אמר לו כי "לא יהיה מנוס ממערכה מול חמאס, יש להיערך למכת פתיחה וסבב סיכולים". לטענת נתניהו, באותה שיחה הוא דווקא הורה לראש השב"כ להיערך לסיכול בכירי חמאס - בעוד שבר המליץ "לא לעשות כלום".
פורסם לראשונה: 21:41, 13.03.25