ראש המודיעין הלאומי של ארה"ב, טולסי גבארד, ביטלה אמש (רביעי) את מינויו המתוכנן של איש צבא לשעבר הידוע בביקורתו הרבה כלפי ישראל ומלחמתה בעזה לתפקיד בכיר מאוד בממשל, שאחראי על ניהול התדרוכים המודיעיניים לנשיא דונלד טראמפ. האיש, דניאל דייוויס, לא רק תקף בחריפות את התמיכה האמריקנית בישראל, שאותה תיאר כ"כתם היסטורי", אלא תיאר הצעות כמו של טראמפ עצמו לגרש פלסטינים מעזה כ"טיהור אתני", הביע התנגדות לתקיפת מתקני הגרעין באיראן – ואף נשמע כמי שמצדיק את התקיפה האיראנית הראשונה נגד ישראל באפריל אשתקד.
3 צפייה בגלריה
דניאל דייוויס אנטי-ישראלי שכמעט מונה לתפקיד המתדרך המודיעיני של נשיא ארה"ב טראמפ
דניאל דייוויס אנטי-ישראלי שכמעט מונה לתפקיד המתדרך המודיעיני של נשיא ארה"ב טראמפ
"דוחפים את איראן לגרעין, ישראל אכזרית". דניאל דייוויס
גבארד ביקשה למנות את דייוויס לסגנה לענייני "תכלול משימות", תפקיד רב-עוצמה בממשל שאחראי כאמור על התדרוכים המודיעיניים היום-יומיים שמקבלים טראמפ ובכירים נוספים בבית הלבן. לפי דיווח הלילה ב"ניו יורק טיימס", היא כבר ערכה לדייוויס בדיקת רקע לפני אישור המינוי – אבל נאלצה לשקול אותו מחדש, ובסוף לבטל אותו לחלוטין, בעקבות תסכול גדול שהוא עורר בקרב תומכי ישראל בממשל הרפובליקני. לפי הדיווח, גם מחוקקים שמרנים בקונגרס פעלו לבטל את המינוי, מחשש שיסדוק את תמיכת הממשל בישראל. אתמול, לפני שהמינוי בוטל, הליגה נגד השמצה הזהירה כי מינויו של דייוויס "מסוכן ביותר", והאשימה אותו בניסיון לצמצם את היקף הזוועות של טבח 7 באוקטובר.
דייוויס משמש כאנליסט במכון שמרני בוושינגטון בשם Defense Priorities – שממומן על ידי המיליארדר השמרן צ'רלס קוק ומקדם מדיניות הקוראת לארה"ב להימנע מהתערבות בסכסוכים שונים בעולם, בכלל זאת במזרח התיכון. אנליסטים נוספים מהמכון כבר מונו לתפקידי מפתח בממשל טראמפ, וסערת המינוי מעידה לפי "ניו יורק טיימס" על "קו שבר" בממשל – בין רפובליקנים ניצים כמו מזכיר המדינה מרקו רוביו והיועץ לביטחון לאומי מייק וולץ, שתומכים באופן נחרץ בישראל, לבין גורמים כמו גבארד עצמה, שמביעים ספקנות בכל הנוגע להתערבות אמריקנית בסכסוכים בעולם.
ב"טיימס" שוחחו עם כמה מתומכיו של דייוויס, ואלו טענו כי אין כל שמץ של אנטישמיות בפעילותו ובפרסומיו, או התנגדות לישראל. אולם אמירות העבר שלו, בעבודותיו וכן בסרטונים שהוא מעלה לתוכנית שהוא מגיש ביוטיוב, מראים כי הוא מבקר חריף של ישראל ושל המלחמה בעזה – והביע עמדות שמנוגדות מאוד לאלו של הזרם הרפובליקני המרכזי, וכמובן של רוב בכירי הממשל הנוכחי. בין היתר, דייוויס האשים את ישראל בהרג ילדים ואזרחים "בלי חרטה או צורך צבאי", וטען כי טבח 7 באוקטובר "היה נוח במובנים מסיומים" עבורה כדי להצדיק את המלחמה בעזה.
3 צפייה בגלריה
טולסי גבארד
טולסי גבארד
"קו שבר" בממשל טראמפ. ראש המודיעין הלאומי טולסי גבארד
(צילום: REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades/File Photo)
הוא טען גם כי יש להביט בתמונה רחבה יותר בנוגע לסכסוך, מעבר לזוועות הטבח עצמו. "לאלו שצועקים '7 באוקטובר!', תנו לי להשיב: ההיסטוריה של הסכסוך לא התחילה באותו יום. בקיץ שלפני 7/10, צה"ל ניהל מאבק אכזרי נגד פלסטינים. וכמובן שקדמו לכך עשורים של דיכוי של הפלסטינים, הן בגדה המערבית והן ברצועת עזה, שהפכו בפועל לאסירים, עם מעט או בלי זכויות, ובלי עתיד או תקווה", הוא כתב באחד מפרסומיו. הוא האשים גם כי ישראל לא הייתה רצינית במגעים למו"מ על הפסקת אש מול חמאס.
את ראש הממשלה בנימין נתניהו תיאר דייוויס כמי ש"משחק בארה"ב כמו בחליל זול", ולדבריו התמיכה במה שכינה "אלימות מופקרת" במלחמה מהווה "כתם מוסרי" על האומה האמריקנית. הוא גם מתנגד כאמור לתקיפה נגד מתקני הגרעין של איראן, הביע תמיכה בהסכם הגרעין מ-2015 שטראמפ עצמו הורה על פרישת ארה"ב ממנו שלוש שנים לאחר מכן, וטען כי המדיניות של ארה"ב ושל ישראל נגד הרפובליקה האיסלאמית היא זו ש"דוחפת" אותה לכאורה לעבר פיתוח נשק גרעיני. "איראן לא מהווה איום על ארה"ב. הדרך היחידה שבה איראן תהפוך לבעיה אמיתית עבור ארה"ב היא אם נהיה טיפשים יותר ונדחוף אותם אל הנקודה שבה הם יחושו שהתקווה היחידה שלהם להגנה עצמית מפני מלחמת שינוי המשטר הבאה – תהיה השגת נשק גרעיני".
הוא מתח ביקורת על התקיפה הישראלית נגד שגרירות איראן בדמשק באפריל אשתקד, שבעקבותיה פתחה טהרן במתקפת הטילים והכטב"מים הראשונה שלה נגד ישראל – וכתב שלא ניתן לתאר את אותה תגובה כ"בלתי מוצדקת". לדבריו, התקיפה הישראלית בדמשק הייתה "לא-חוקית", "פזיזה" וסיכנה את ארה"ב. הוא גם רמז כי ארה"ב לא צריכה להגן על ישראל במקרה שבו תפרוץ מלחמה של ממש בינה לבין איראן. הוא קרא אז לא "להיגרר למלחמת הבחירה של ישראל עם איראן", וציין: "זו ההחלטה שלהם, אבל אמריקה לא צריכה לנהל אותה עבורם". כשמנהיגים בעולם גינו את המתקפה האיראנית, הוא תהה מדוע לא גינו את ישראל על תקיפת השגרירות בדמשק: "זה כאילו שכולנו השתגעו".
3 צפייה בגלריה
המתקפה האירנית בתל אביב
המתקפה האירנית בתל אביב
המתקפה האיראנית באפריל אשתקד. "לא בלתי מוצדקת"
(צילום: אלון שפיגל)
בתוכניתו ביוטיוב, תחת הכותרת daniel davis deep dive, הוא הזמין בין היתר את שונא ישראל הבריטי ג'ורג' גאלוויי, שהואשם באנטישמיות. לפי דיווח ב"ג'ואיש אינסיידר", שהיה זה שחשף את דבר המינויו שבוטל בסופו של דבר, בתוכנית מוזכרות גם תיאוריות קונספירציה שונות, ומופיעים פעילים שמקדמים תעמולה פרו-רוסית.