ערוץ "אל-חדת'" הסעודי דיווח הצהריים (ראשון) כי המיליציה החות'ית - שליחי איראן בתימן - חטפה בחופי המפרץ את "ספינת התובלה הישראלית Galaxy Leader", והשתלטה על סיפונה שהכיל 22 אנשים. ככל הידוע, הספינה נמצאת בבעלות חברת הספנות "Ray" של איש העסקים הישראלי רמי אונגר, אולם לא היו עליה ישראלים. דובר צה"ל: "לא מדובר בספינה ישראלית", משרד ראש הממשלה: "ספינה בבעלות חברה בריטית המופעלת על ידי חברה יפנית, על סיפונה היו אנשי צוות ממדינות שונות אך לא ישראלים".
בדובר צה"ל אישרו כאמור כי ספינת המשא נחטפה ללא ישראלים עליה, ומסרו כי "מדובר באירוע חמור מאוד ברמה עולמית. זאת ספינה שיצאה מטורקיה בדרכה להודו עם צוות אזרחי בינלאומי, ללא ישראלים. לא מדובר בספינה ישראלית".
3 צפייה בגלריה
האונייה הראשונה מסוג ג post-panamax ביפן
האונייה הראשונה מסוג ג post-panamax ביפן
הספינה שנחטפה. "לא מדובר בספינה ישראלית"
הכותרת
פני הרשע: האנשים שמאחורי המתקפה הרצחנית של חמאס / אבי יששכרוף
32:58
ממשרד רה"מ נמסר: "אנו מגנים בתוקף את ההתקפה האיראנית נגד הספינה הבינלאומית. האונייה, בבעלות חברה בריטית המופעלת על ידי חברה יפנית, נחטפה בהכוונה איראנית על ידי מיליציית החות'ים בתימן. על הסיפון היו אנשי צוות מלאומים שונים, בהם אוקראינים, בולגרים, פיליפינים ומקסיקנים, ולא נכחו בה ישראלים. זה מעשה טרור איראני נוסף שמבטא קפיצת מדרגה בתוקפנות טהרן נגד אזרחי העולם החופשי, ומייצר משמעויות בינלאומיות לגבי ביטחון נתיבי השייט העולמיים".
הספינה, שנושאת את דגל בהאמה, יצאה לפני ארבעה ימים מנמל פורט סעיד במצרים, בדרכה דרומה. מקורות מסרו ל"אל-מיאדין" הלבנוני כי 52 בני אדם נעצרו על סיפון האונייה, וכי "אנשי הצוות נמצאים בחקירה ונבדקות הזהויות שלהם". בהמשך דווח גם ב"אל-חדת'" כי לא היו עליה ישראלים.
מוקדם יותר היום הודיעו הכוחות החות'ים בתימן כי "לנוכח התוקפנות הישראלית על רצועת עזה", הם מתכוונים להתמקד בספינות שנושאות את דגל ישראל או נמצאות בבעלות חברות ישראליות. בנוסף הם קראו למדינות העולם, "להוציא את אזרחיהן העובדים על הספינות, להימנע ממשלוח או עבודה על גבי הספינות האלה, ולהודיע לאוניות להתרחק מהן".
3 צפייה בגלריה
מורדים חות'ים ב צנעא תימן 27 בינואר 2022
מורדים חות'ים ב צנעא תימן 27 בינואר 2022
מורדים חות'ים בתימן. הזהירו כבר לפני שבוע שינסו לחטוף ספינות
(צילום: EPA)
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי מוסיף כי החות'ים איימו כבר לפני שבוע שזה מה שהולכים לעשות. האמריקנים הם אלה שעכשיו אחראים על הגזרה הזו, והם אלה שיצטרכו לפעול בגלל הריחוק מחופי ישראל ובשל הלחימה בעזה. ייתכן כי בעתיד הקרוב ישראל תצטרך לשלוח ספינות או כלי טיס שיפטרלו באזור וימנעו בכוח מהחות'ים או האיראנים להשתלט על ספינות. מאחר שהחות'ים הזהירו שזה מה שהם הולכים לעשות, צריך לבדוק מדוע לא הוצמדה אבטחה לספינה, על סיפונה או ליווי של ספינות אמריקניות, לאונייה בבעלות הישראלית.
מתחילת המלחמה מנסים שליחי איראן בתימן לאתגר את ישראל. גורמים אמריקניים רשמיים דיווחו ברביעי שעבר לרויטרס שספינת מלחמה של הצי האמריקני יירטה בים האדום כטב"ם ששוגר מתימן. המורדים החות'ים לקחו אחריות והבטיחו להגיב להפלת הכטב"ם, אולם לא היה ברור אם הוא שוגר לישראל.
מי שיירטה את הכטב"מ הייתה המשחתת "תומאס הודנר", מסדרת ארלי-ברק, אחת המשחתות שארה"ב קירבה לאזור בעקבות המלחמה בעזה. הגורמים לא ציינו אם מדובר בכטב"ם חמוש ומה היה המרחק שלו מהמשחתת כשיורט.