הכוחות הכורדיים בסוריה טענו היום (ג') להתקדמות מסוימת במתקפת-נגד שבה פתחו לדבריהם בקרבות בצפון המדינה מול המורדים שנתמכים על-ידי טורקיה – קרבות שהסלימו משמעותית מאז הפלת משטר אסד, וניסיונו של הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן לכרסם כמה שיותר בשלטונם האוטונומי של הכורדים שם, הנתפס בעיניו כאיום ביטחוני.
5 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טראיפ ארדואן
נשיא טורקיה רג'פ טראיפ ארדואן
ארדואן והפגזה של צבא טורקיה נגד הלוחמים הכורדים. מתכנן עוד פלישה?
(צילום: Sean Gallup/Getty Images, משרד ההגנה הטורקי)
כבר אתמול טענו "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), ארגון-הגג שמובל על-ידי המיליציה הכורדית YPG ושולט בשטחים נרחבים בצפון-מזרח סוריה, כי הצליחו להדוף את המורדים הנתמכים על-ידי טורקיה באזור סכר טישרין שבנהר הפרת, סכר אסטרטגי שמהווה מקור אנרגיה חשוב באמצעות תחנת הכוח ההידרואלקטרית שבו. ב-SDF טענו כי השמידו גם טנק ששייך למורדים באזור העיר מנביג' – עיר שנפלה לשליטת בעלי בריתה של אנקרה מעט אחרי נפילת אסד.
היום טענה מפקדת יחידת הנשים הלוחמות של ה-SDF, רוקן ג'מאל, כי הלוחמות שלה התקדמו עוד יותר ונמצאות כעת במרחק של 11 ק"מ בלבד ממרכז מנביג'. חיזוק לטענות הגיע בדיווח של מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, ארגון שמדווח מלונדון על הנעשה בסוריה באמצעות רשת רחבה של פעילים, ולפיו הכוחות הכורדיים כבשו בלילה האחרון ארבעה כפרים באזור סכר טישרין. במקביל לקרבות על הקרקע, מטוסי חיל האוויר הטורקי ממשיכים להפציץ את עיר הגבול קובאני, שנשלטת בידי הכורדים. בשבוע שעבר דווח גם כי טורקיה מרכזת סמוך לגבול עם העיר כוחות קרקעיים גדולים לקראת אפשרות של פלישה.
5 צפייה בגלריה
הכוחות הסוריים הדמוקרטיים
הכוחות הסוריים הדמוקרטיים
לוחמי "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF), שמובילים על-ידי הכורדים
(צילום: REUTERS/Orhan Qereman)
הכורדים, נזכיר, הם המיעוט האתני הגדול ביותר בסוריה ומבין המעטים שיצאו נשכרים ממלחמת האזרחים העקובה מדם: אחרי ההתקוממות נגד משטר אסד ב-2011 הם הקימו בפועל שלטון אוטונומי על שטחים נרחבים בצפון-מזרח המדינה, והפכו בהמשך לבעלי ברית חשובים של ארה"ב במאבק נגד דאעש. לאורך השנים הם נמנעו מנקיטת צד ברור במלחמת האזרחים בין אסד לשאר המורדים, ובמקביל נאבקו באותם ארגונים שבהם תמכה אנקרה, הרואה ב-YPG, אותו כוח מרכזי ב-SDF, שלוחה של המחתרת הכורדית בטורקיה PKK.
מפקד הכוחות הכורדיים בסוריה, מזלום עבדי, הודה לאחרונה כי לוחמים ממחתרת ה-PKK, שנאבקת על עצמאות כורדית בטורקיה, נמצאים בשטחיו – אך טען שמטרתם לסייע במאבק נגד דאעש והכחיש כל קשר ארגוני למחתרת הזו, שמוגדרת כארגון טרור לא רק על-ידי טורקיה אלא גם על-ידי ארה"ב. כך או כך, הנשיא ארדואן רואה בשלטון הכורדים הגובל בארצו איום ביטחוני, ופתח בשורת מבצעים קרקעיים ואוויריים נגדם מאז 2016 – במטרה ליצור אזור חיץ בגבול, בשליטת אותם מורדים שנתמכים על-ידו.
5 צפייה בגלריה
מזלום עבדי מפקד הכוחות הכורדיים ב סוריה SDF כורדים
מזלום עבדי מפקד הכוחות הכורדיים ב סוריה SDF כורדים
מזלום עבדי, מפקד הכוחות הכורדיים. מזהיר מוואקום שיאפשר לדאעש להרים את ראשו
(צילום: Delil SOULEIMAN / AFP)
היעד הזה הושלם רק באופן חלקי עד הפלת משטר אסד, וכעת מקווה ארדואן לדחוק עוד יותר את הכורדים מהגבול: למתקפת הפתע של המורדים הג'יהאדיסטים מ"הייאת תחריר א-שאם", שארדואן נתפס במידה רבה כאיש שעומד מאחוריה, הצטרפו גם אותם מורדים פרו-טורקים, אבל אחרי שדמשק נפלה ואסד ברח הם לא הניחו את נשקם – והפנו אותו שוב לעבר הכורדים, ובין היתר הצליחו לכבוש מידיהם את העיר מנביג'.
הקרבות הללו, שבהם נהרגו בשבועות האחרונים עשרות בני אדם, מגיעים כשבמקביל נמשכים הדיונים בסוריה בין נציגי הארגונים השונים – בכלל זאת הכורדים – בנוגע לאופן שבו תעוצב סוריה החדשה. הכורדים מקווים כנראה לשמור על אוטונומיה מסוימת, ומאשימים כי טורקיה מנסה להחלישם ולדחוק אותם משולחן המשא ומתן. "סוריה נמצאת בשלב חדש, ומתנהלות כעת שיחות על עתיד המדינה", אמרה מפקדת יחידת הלוחמות של ה-YPG, ג'מאל. "טורקיה מנסה, באמצעות המתקפות שלה, להסיח את דעתנו עם הקרבות ולהחריג אותנו מהמשא ומתן בדמשק".

החשש מפריצה המונית של אסירי דאעש, והמכתב לטראמפ

מפקד ה-SDF, מזלום עבדי, הביע גם חשש מוואקום שעלול להיווצר בעקבות הטלטלה בסוריה והקרבות כעת מול המורדים הפרו-טורקים – כזה שעלול לתרום להתבססות מחודשת של מחבלי דאעש. לדבריו לוחמיו הכורדים מתקשים להוציא לפועל מבצעים נגד תאים רדומים של ארגון הטרור. לכך מצטרף החשש המתמיד של ארה"ב ובעלות בריתה במערב מהאפשרות שעשרות אלפי מחבלי דאעש ובני משפחותיהם ותומכיהם, שכלואים במתקני מעצר בשליטת הכורדים, עלולים לפרוץ מהם ולהשתחרר אם הקרבות יביאו לכדי כאוס של ממש.
5 צפייה בגלריה
שליטה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני עם שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן ב דמשק 23 בדצמבר
שליטה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני עם שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן ב דמשק 23 בדצמבר
אל-ג'ולאני עם שר החוץ הטורקי פידאן, אתמול בדמשק. "השלטון הכורדי הפך למאורת טרור", טוענים באנקרה
(צילום: TURKISH FOREIGN MINISTRY / AFP)
טורקיה מצידה מתעקשת שכל הסדר עתידי בסוריה צריך לכלול הסכמה של הכורדים להניח את נשקם, ושר החוץ הטורקי הקאן פידאן טען אתמול כי האזור שבשליטתם הפך ל"מאורת טרור של חברי PKK וארגוני שמאל קיצוני שהגיעו מטורקיה, עיראק, איראן ואירופה". פידאן, שדיבר במסיבת עיתונאים בדמשק אחרי שנפגש עם מנהיג הג'יהאדיסטים ושליטה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני, האשים כי הקהילה הבינלאומית מעלימה עין ממה שתיאר כ"היעדר חוק", רק בגלל רצונה למנוע התעצמות מחודשת של דאעש.
טורקיה נהנית מהשפעה גדולה על המשטר החדש של אל-ג'ולאני, ואף שהוא עצמו לא הבהיר עדיין מה יהיה יחסו לשלטון הכורדי האוטונומי בסוריה, הוא ואנשיו אותתו שיתנגדו למשטר פדרלי שבו יוכלו הכורדים לשמור על האוטונומיה הזו. בריאיון שהעניק בשבוע שעבר ל-BBC אמר אל-ג'ולאני כי "הכורדים הם חלק מהעם שלנו" וכי הוא מתנגד לכל פילוג בסוריה החדשה. הוא הכיר בחשש המרכזי שיש לטורקיה – הנוכחות של לוחמים כורדים שאינם מסוריה בשטח המדינה – ואמר כי הוא מתנגד לכל ניסיון מצד "ידיים סוריות" לערער את יציבותה של טורקיה. הוא הבטיח לנהל דיאלוג ומשא ומתן כדי למצוא "נוסחה שתפתור את הבעיה בדרכי שלום", וציין כי נפתחו ערוצי תקשורת בין אנשיו ובין ה-SDF.
הקרבות בצפון סוריה, אזור עשיר בנפט, נערכים גם כשצבא ארה"ב ממשיך להחזיק במדינה מאות חיילים במסגרת המאבק המתמשך נגד דאעש – וכשברקע החשש של הכורדים מחזרתו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן. זאת, אחרי שכבר הורה בכהונתו הראשונה, ב-2019, על נסיגת רוב הכוחות האמריקניים מסוריה – מהלך שסלל אז את הדרך לאחת הפלישות הקרקעיות של ארדואן נגדם.
5 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
"עצור את הקטסטרופה". הכורדים חוששים שטראמפ שוב ינטוש
(צילום: Cheney Orr, Reuters)
טראמפ לא הצהיר עד כה כיצד יפעל בכל הנוגע לכורדים ולכוחות האמריקניים שנותרו בסוריה, אך שיבח את ארדואן כ"אדם חכם מאוד" ואמר שיש לו השפעה גדולה על הנעשה במדינה, עד כדי שליטה בפועל במשטר החדש בדמשק. הכורדים, כך נראה, מנסים כעת לשכנע אותו לעמוד לצידם ובשבוע שעבר שיגרו אליו מכתב שבו הזהירו מפלישה טורקית נוספת. במכתב מ-17 בדצמבר, כתבה לטראמפ הבכירה הכורדית אילהם אחמד כי התוכנית של אנקרה "מאיימת להרוס שנים של התקדמות בהבטחת יציבות ובמלחמה בטרור". היא הוסיפה: "אנחנו מאמינים שיש לך את הכוח לעצור את הקטסטרופה הזו".