שחרורו של החייל החטוף עידן אלכסנדר וביקורו ההיסטורי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במפרץ הפרסי פתחו פתח לעסקת חטופים נוספת, שתהיה חלק ממהלך רחב דרמטי יותר שמקדמים האמריקנים - וכולל גם את הרחבת הסכמי אברהם, שיקום רצועת עזה ונורמליזציה בין ישראל לסעודיה. ואם לא די בכך, טראמפ אף הוסיף למשוואה את צירופה של סוריה להסכמי אברהם לאחר שהמצב שם יתייצב.
2 צפייה בגלריה


וויטקוף לוחץ על נתניהו, בישראל מעריכים: טראמפ ימשיך להתקדם בלי לחכות
(צילום: אלכס קולומויסקי, AP Photo/Abdel Kareem Hana, REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool)
סוריה תצטרף להסכמי אברהם? הפגישה של טראמפ ואל-ג'ולאני
הכותרת
המטרות האמיתיות של טראמפ בביקורו במזרח התיכון
20:18
בנוגע לעסקת החטופים, עליה דנים בקטאר בנוכחות משלחת ישראלית, מצא עצמו אתמול (רביעי) ראש הממשלה בנימין נתניהו תחת מכבש לחצים של השליח האמריקני סטיב וויטקוף, אשר שוחח איתו כמה פעמים מדוחא. וויטקוף מלוווה מקרוב את המגעים לעסקה בדוחא – שם נמצאת כאמור כבר יומיים משלחת ישראלית בראשות סגן ראש השב"כ ומתאם השבויים והנעדרים גל הירש.
במגעים אלה מתעקשת ישראל על מתווה וויטקוף המקורי, לפיו ישוחררו מחצית מהחטופים החיים – 10 במספר – תמורת 40-50 ימי הפסקת אש, שחרור אסירים ומו"מ על סיום המלחמה כאשר בסופו ישוחררו כל החטופים החיים והמתים. אך מנגד, חמאס מסרב בתוקף לכל מתווה שאין בו כבר עתה ערבויות ברורות לסיום המלחמה.
בעוד ישראל מתעקשת כאמור על המתווה המקורי של השליח האמריקני, נראה כי וויטקוף עצמו כבר לא ממש מאמין בו - ומציע מתווים שונים, גמישים יותר, שיאפשרו הגעה לעסקה ושמכניסים את ישראל להפסקת אש בלי לעמוד בהכרח ביעדי המלחמה שהציבה לעצמה. נתניהו הבהיר בשיחותיו עם וויטקוף את מרחב הגמישות שלו בנוגע לסיוע ההומניטרי ופריסת כוחות צה"ל - אך הדגיש כי ישראל דבקה במתווה המקורי, וכי המלחמה לא תסתיים עד להשבת כל החטופים וכניעת חמאס.

בתגובה רשמית ציינה לשכת ראש הממשלה כי "ישראל דבקה במתווה וויטקוף, שמוסכם על-ידי האמריקנים, והוא היחיד שעומד על הפרק. במסגרת המתווה, ישראל תהיה מוכנה לדון על התנאים לסיום המלחמה בהתאם להשגת כל מטרות המלחמה שקבע הקבינט". בינתיים, בישראל אומרים כי חמאס לא נסוג עד כה מדרישתו לסיום המלחמה - ומתעקש להישאר בעזה ולא להתפרק מנשקו. בישראל מעריכים כי ארגון הטרור מושך זמן כדי להבין מה באמת עלה בגורלו של מוחמד סינוואר והאם חוסל, ורק אז לקבל החלטה איך להתקדם.
ראש ממשלת קטאר ושר החוץ מוחמד בן עבד א-רחמן אל ת'אני תקף הלילה את פעולות צה"ל ברצועה, ואמר בריאיון עם רשת CNN כי "התקיפות של ישראל השבוע בעזה שולחות אות שלפיו היא אינה מעוניינת לנהל מו"מ על הפסקת אש ברצועה". לדבריו, תוכנית הסיוע ההומניטרי האמריקנית לרצועת עזה "אינה הכרחית", משום שיש לאפשר לאו"ם לעשות זאת במקומה.
כך או כך, בישראל גוברים הלחצים על נתניהו מתוך קבינט המלחמה - להתקדם במבצע "מרכבות גדעון" מיד לאחר שנשיא ארה"ב יסיים את ביקורו באזור - ולהכריע את חמאס. רה"מ נמצא כעת בעין הסערה, ועליו לקבל החלטה האם ללכת עם טראמפ ולעשות היסטוריה, או ללכת עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר - ולאבד הזדמנות היסטורית.
בתוך כך, משפחות חטופים שהגיעו לדוחא נפגשו אתמול עם וויטקוף ועם המתווכים הקטארים, ושמעו מהאחרונים ששחרורו של עידן אלכסנדר נתן מומנטום לעסקת חטופים חדשה. עכשיו נשאלת השאלה מה יעשה טראמפ. האם הוא יכפה על נתניהו לסיים את המלחמה, או שיסתפק בהישג של שחרור עידן אלכסנדר. בישראל מעריכים שהסיכויים לפריצת דרך במגעים מול וויטקוף אינם גבוהים, ומעריכים גם שטראמפ לא יכפה על ישראל שום דבר, אך ימשיך לעשות את מה שהוא עושה בימים האחרונים - מתקדם קדימה בלי לחכות לישראל.
בינתיים, ברשת אל-ערביה דווח, מפי מקורות במצרים, כי ארה"ב הודיעה למתווכים על "התנגדותה להרחבת הפעילות הצבאית בעזה". לפי הדיווח, "נעשית עבודה לאבטחת הכנסת תרופות ומזון לחטופים בעזה. ארה"ב לוחצת על ישראל לקבל הפסקת אש של מספר ימים. חמאס דרש ערבויות לכך שישראל לא תחזור למלחמה שוב".
פורסם לראשונה: 23:45, 14.05.25