עבור הממשלה בישראל ועבור ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרט, החודשים הראשונים של ממשל טראמפ הם "ירח דבש". בבית הלבן יושב כעת נשיא שמבין את ישראל והאינטרסים הישראליים, פועל לפי היגיון שתואם את ממשלת הימין - ואפילו מרחיק לכת עם תוכנית להגירה עזתית שאפילו הימין הישראלי לא העז לחשוב עליה. אך מצד שני, התקווה לשותף בבית הלבן התבדתה - ובמקום זה יש לנו שם בעל בית או מלך.
2 צפייה בגלריה


בחדר הסגלגל יושב אדם שמקבל את ההחלטות האסטרטגיות עבור נתניהו
(צילום: רויטרס / Reuters / Elizabeth Frantz)
נתניהו קיבל למעשה בחדר הסגלגל אדם שמקבל את ההחלטות האסטרטגיות עבורו. באמצעות השליח שלו סטיב וויטקוף, שהתחיל לעבוד עוד לפני שנכנס לבית הלבן, כפה טראמפ את שלב א' של עסקת החטופים, שנתניהו לא רצה בו. אותו הסכם, יש לציין, ניתן היה לעשות כבר לפני כשנה, אך כעת הוא נכפה על נתניהו.
אותה ארה"ב גם כופה עכשיו על ישראל את יישום שלב ההתדיינות עם לבנון על הגבול - דבר שנתניהו בוודאי לא רצה בו כשלפיד חתם על הסכם המים הכלכליים עם לבנון, וכינה אותו אז כ"הסכם בגידה וכניעה" ואפילו הבטיח לבטל אותו. כשנתניהו הסכים להפסקת האש עם חיזבאללה, הוא נכנע למעשה לנשיא ביידן, מה שהפך כעת לכניעה לטראמפ. בפועל הולך נתניהו ליישם בדיוק את ההסכם של לפיד.
גם המו"מ הישיר בין ארה"ב לחמאס נכפה על ממשלת ישראל, וברור שהוא נעשה מעמדה של כוח. המו"מ, נזכיר, לא הצליח וארה"ב כבר הודיעה שלא יחזור, אך אם הוא היה מבשיל לכדי עסקה, וחמאס היה מבין שמוטב לו לדון ישירות עם טראמפ - היינו רואים איך כל המהלכים העתדיים נכפים על-ידי האמריקנים - בלי שום שיקול דעת ישראלי.
בוהלר חשף את המגעים - ובישראל לא הגיבו
(צילום: CNN)
לצד זאת, בכל מה שנוגע לחטופים - הגישה האמריקנית היא בהחלט בשורה טובה. טראמפ ושליחו וויטקוף לא ממש רואים בעיניים, בלשון המעטה. הם רוצים לראות המשך של הפסקת אש ושחרור חטופים, ובניגוד לביידן - נתניהו לא יוכל להגיד להם לא, והם יודעים את זה. ואם לא די בכך, ישראל גם מצייתת לתכתיבים אמריקניים בנוגע להצהרות באו"ם, כמו ההצבעה בעד רוסיה ונגד אוקראינה.
צריך לומר ביושר: ישראל מוכפפת כרגע לחלוטין לאג'נדה האמריקנית, והיא מגלה להפתעתה שטראמפ כנראה לא מסתפק בלהיות נשיא ארה"ב, הוא גם רוצה להיות ראש ממשלת ישראל. ובינתיים, זה הולך לו לא רע מפני שממשלת ישראל מקבלת בהכנעה את כל דרישותיו ובקשותיו.
לנתניהו, כך נדמה, לא יקרה מה שקרה לזלנסקי בבית הלבן, כל עוד הוא מציית כמובן לטראמפ. אך ברגע שיפסיק, נתניהו עלול לקבל יחס זהה, והוא יודע את זה. כרגע, יש להגיד, לא נראה כי יש לנתניהו דרך אחרת. לכן גם שתקה ישראל כשנחשף המו"מ של שליח טראמפ לענייני שבויים אדם בוהלר עם חמאס, ולכן גם לא נשמעה שום תגובה כשהוא צחק בראיונות על השר רון דרמר ודיבר על כוס קפה עם מנהיגי חמאס.
2 צפייה בגלריה


ביש עתיד תקפו: "נתניהו מכר לציבור סיפורי הרתעה, ומנהל מו"מ על שטחים עם לבנון"
(צילום: שלו שלום)
באופן ישיר לכל שרשרת האירועים הזאת, לא פלא שמפלגות הליכוד ויש עתיד עסקו אמש במתקפות הדדיות סביב ההסכם עם לבנון. יש עתיד הזכירה כיצד "מכונת הרעל של נתניהו" השתוללה והאשימה את ממשלת לפיד בכניעה לחיזבאללה. "שנתיים אחרי, ותחת כהונתו של נתניהו, חיזבאללה הקים מאחזים בשטח ישראל, התרחש האסון הגדול ביותר לעם היהודי מאז השואה, חבל הארץ הצפוני פונה והופגז, וראש הממשלה שמכר לציבור סיפורי הרתעה מנהל היום משא ומתן על שטחים ושחרור מחבלים ללבנון", נמסר מיש עתיד.
עוד נכתב בהודעת המפלגה: "גם עוד 1,000 ספינים ונאומים של חבורת חסרי עמוד השדרה שמקיפה אותו לא יסתירו את העובדה: האיש שצעק 'לא נוותר על אף שעל' מוותר על הכול – רק כדי לשרוד פוליטית ולהתחנף למדינות העולם".
דובר הליכוד לא נותר חייב ותקף: "לפיד אמר שהסכם הכניעה המביש שחתם עליו עם חיזבאללה 'משמר את ביטחון יישובי הצפון', 'משפר את הביטחון', ו'מרחיק את האפשרות של התלקחות צבאית מול חיזבאללה'. בניגוד ללפיד, המדיניות של ראש הממשלה נתניהו הורידה את חיזבאללה על הברכיים, חיסלה את נסראללה ובכירי הארגון, פגעה משמעותית ביכולת הרקטית של ארגון הטרור, והובילה לחיסול נוכחותו בסוריה.
"בניגוד ללפיד, ראש הממשלה נתניהו לא רק שלא העביר שטח ריבוני ללבנון, אלא ההפך - השאיר נוכחות ישראלית צבאית בחמש נקודות אסטרטגיות בתוך שטח לבנון כדי להגן על יישובינו. אנחנו נדאג לביטחון בזמן שלפיד ידאג לאחוז החסימה שלו", הוסיף.

וחזרה להסכם עם לבנון: בשיחות בא-נאקורה בהשתתפות נציגי צה"ל ונציגים מארצות הברית, צרפת ולבנון סוכם על הקמת שלוש קבוצות עבודה משותפות שמטרתן לייצב את האזור ושיתמקדו בנושאים הבאים: חמש הנקודות שעליהן שולטת ישראל בדרום לבנון, דיונים בנושא הקו הכחול ונקודות שנשארו במחלוקת (בסך הכול 13 נקודות), ונושא העצורים הלבנונים המוחזקים בידי ישראל.
באופן יוצא דופן ישראל החליטה בתיאום עם ארה"ב וכמחווה לנשיא לבנון החדש ג'וזף עאון לשחרר חמישה עצורים לבנונים, בהם גם איש חיזבאללה אחד. המחווה, יש לציין, לא באה בחלל ריק. הנשיא עאון נבחר על אפו וחמתו של הציר השיעי, והוא נוקט צעדים מאחורי הקלעים נגד חיזבאללה. ישראל רוצה לחזק את הציר המתון בלבנון והיא עושה כאן צעדים של ממש.
במקביל, ישראל הבהירה שאם צבא לבנון יתפרס בדרום – היא תחל לסגת מהעמדות שהיא שולטת עליהן. ישראל, נזכיר, הסכימה להיכנס לשיח על נקודות הגבול שבמחלוקת עם לבנון כבר לפני שנתיים לבקשת השליח הקודם עמוס הוכשטיין. המלחמה אומנם מנעה את מימוש ההסכמה, אבל היא נמסרה לממשל האמריקני מזמן. בהחלט מדובר בצעד שמקדם שיח בין המדינות, כולל שיח על הסדרת המחלוקות בגבול.
הסכם ישראלי-לבנוני הוא אינטרס אמריקני מובהק, ואינטרס גם של השחקן החזק באזור שמהווה שותף לטראמפ - ערב הסעודית. הסעודים רוצים לחזק את מעמדם באזור על חשבון איראן הנחלשת. טראמפ מצידו, השואף בכל מאודו להגיע להסכם עם סעודיה, הן כדי לקבל פרס נובל והן כדי למלא את כיסי משפחתו וכיסי חבריו המולטי-מיליארדרים, לא יהסס לשלם לסעודים במטבע ישראלי (כולל מול הרש"פ), וזאת מבלי שנתניהו וממשלתו יעזו להביע התנגדות כלשהי. ואם מישהו חיפש הוכחה לעוצמה של טראמפ, הוא קיבל אותה בהודעת הכניעה של האוקראינים לכל הדרישות של האמריקנים.
פורסם לראשונה: 22:32, 11.03.25