לראשונה מאז קום המדינה, לבית המשפט העליון יושבע נשיא חדש – יצחק עמית – כשראשי הממשלה והקואליציה מחרימים את הטקס. את האירוע יחרימו שר המשפטים יריב לוין, שמסרב להכיר בעמית כנשיא לגיטימי; ראש הממשלה בנימין נתניהו שמעניק ללוין גיבוי במלחמת החורמה שלו במערכת המשפט; יו"ר הכנסת אמיר אוחנה; וגם חברי הקואליציה הנוספים בוועדה לבחירת שופטים: השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר מעוצמה יהודית.
3 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
לוין ציית לצו של בג"ץ - אבל מסרב להכיר בעמית כנשיא עליון לגיטימי
(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
ההחרמה חסרת התקדים, נזכיר, מגיעה על רקע הזעם בקואליציה על הצו של בג"ץ שהורה ללוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולאפשר בה הצבעה על מינוי נשיא לעליון. לוין חסם במשך יותר משנה את ההצבעה, מאז פרישתה של הנשיאה אסתר חיות באוקטובר 2023, בידיעה שבוועדה יש רוב למינוי עמית – ובג"ץ קבע כי החוק לא מעניק לו סמכות וטו כיו"ר הוועדה, וכי הוא חייב למלא את חובתו לאפשר מינוי נשיא חדש.
לוין הצהיר כי מדובר בצו לא-חוקי, אבל ציית לו והודיע שלא יכיר בעמית כנשיא לגיטימי ולא ישתף עמו פעולה בשום צורה – גם בקידום עניינים מהותיים עבור ניהול מערכת המשפט. נתניהו אמנם תירץ את החלטתו שלא להגיע לטקס בכך שהוא מצוי בניגוד עניינים בגלל המשפט שלו, אבל לכל ברור שהוא מגבה את לוין בעימות שלו מול נשיא העליון. אוחנה הסביר מצדו את החלטתו שלא להגיע בכך ש"הרשות השופטת הפקיעה מידי הכנסת את הריבונות שהופקדה בידיה על-ידי אזרחי ישראל".
הטקס שבו יישבע אמונים עמית, שעד כה כיהן כממלא מקום נשיא העליון, ייערך מחר ב-17:30 בבית הנשיא ויועבר בשידור חי. מאז ומתמיד הוא נחשב לאחד הטקסים המרכזיים שעורך נשיא המדינה, וישתתפו בו גם כל שופטי בית המשפט העליון, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ומוזמנים רבים נוספים.
3 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
גם הם לא יגיעו. נתניהו ואוחנה
(צילום: עמית שאבי)
אחר הצהריים קרא יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ לנתניהו, ללוין ולאוחנה להגיע בכל זאת לטקס כדי למנוע פילוג נוסף בעם. "יו"ר הכנסת שהוא ראש הרשות המחוקקת וראש הממשלה שהוא ראש הרשות המבצעת, חייבים להגיע ולכבד את מעמד השבעת ראש הרשות השופטת. הדבר נכון גם לשר המשפטים", מסר גנץ.
"זהו אינו טקס אישי לשופט יצחק עמית – אלא טקס בעל חשיבות לאומית. שבירת סמלים, ושלילת הלגיטימציה ממערכת המשפט – תפגע באמון המערכת השלטונית ותפלג אותנו בימים מורכבים ומטלטלים. אנא תחסכו מאיתנו את זה. אני מצפה מראש הממשלה שידרוש שיימצאו ההסדרים שמאפשרים את השתתפותו בטקס", הוסיף גנץ.
גנץ קרא גם לעמית, שעד כה דחה הצעות של לוין בכל הנוגע למינוי שופטים חדשים שעדיין חסרים בעליון, להגיע מולו לפשרה. "אני קורא לשופט עמית לחתור מיד לאחר מינויו להסכמות עם שר המשפטים בנוגע לשופטים החסרים. זו חלק מאחריותו כראש הרשות השופטת", מסר. "אני מבקש לחזור ולאחל הצלחה לשופט עמית. אני בטוח שיוביל את בית המשפט העליון ואת אזרחי ישראל בצורה נכונה ובדרך הצדק".
3 צפייה בגלריה
בני גנץ בישיבת הסיעה של המחנה הממלכתי
בני גנץ בישיבת הסיעה של המחנה הממלכתי
גנץ. קורא לפשרה
(צילום: אלכס קולומויסקי)
לוין הודיע כאמור שאינו מתכוון להכיר בנשיאותו של עמית, והמשמעות היא שעד סוף כהונתו הוא ימשיך שלא לשתף עמו פעולה בניהול בתי המשפט. פירושו של דבר שמערכת המשפט לא תוכל לקבל החלטות מנהליות המשותפות לשר ולנשיא. בכללן: בחירת שופטים, הוספת תקציבים, בחירת נשיאים של בתי משפט בערכאות נמוכות יותר, הקמת ועדות איתור, בינוי בתי משפט ותכנון המערכת לשנים הבאות.
כמו כן מתכוון השר שלא למנות את שלושת שופטים החסרים לבית המשפט העליון: כיום מכהנים בו רק 12 שופטים, מתוך 15 בהרכב מלא. בניגוד לבחירת נשיא לעליון שמצריך רוב פשוט בוועדה לבחירת שופטים, למינוי שופטים חדשים לעליון יש צורך ברוב מיוחס של 7 מתוך 9 – כך שלחברי הקואליציה בוועדה יש גוש חוסם. עד כה לא הושגה פשרה בין הצדדים בנוגע למינוי השופטים החדשים, והשר לוין קידם מצדו "דיל" כוללני שבו דרש בין היתר למנות לתפקיד כמה ממועמדיו השמרנים – בהם ד"ר אביעד בקשי, ששופטי העליון החברים בוועדה דוחים.
במקביל, וכ"פעולת תגמול" נוספת, ממשיכה ועדת החוקה של הכנסת לקדם את חקיקת "מתווה לוין-סער" לשינוי הוועדה לבחירת שופטים – מתווה שיעביר את כובד המשקל של הבחירה ממערכת המשפט אל הפוליטיקאים, ונתפס במערכת המשפט כאיום על עצמאותה. לעומת זאת, לוין טוען כי המתווה נדרש לאור "שלילת" סמכותו כנבחר ציבור. יצוין כי אם הוא החוק יאושר – הוא יחול לפי הדיווחים עד כה רק מהכנסת הבאה.
לוין וסער מציגים את המתווה שלהם לשינוי הוועדה לבחירת שופטים

במקביל, פועל לוין יחד עם יו"ר ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ שמחה רוטמן, לשנות את דרכי בחירת נציב התלונות על שופטים. הדיון על כך החל אתמול בוועדה של רוטמן. בחירת הנציב תאפשר לשר לוין להביא לבדיקה ולהכרעה את התלונות שיש נגד השופט עמית, בעיקר בנושאי נדל"ן שעל פי המתלוננים מעמידים את עמית בניגוד עניינים המגיע עד עבירות משמעתיות. עמית הכחיש את ההאשמות נגדו.