תוכנית ריאליטי חדשה שעלתה החודש לאוויר בבריטניה מעוררת זעם ציבורי, ומבקריה טוענים כי מדובר בתוכנית "חסרת רגישות", "מציצנית" ואף "מבחילה". המשתתפים בתוכנית, ששמה הפרובוקטיבי הוא "תחזור למקום שבאת ממנו", נשלחו לסוריה ולסומליה ונדרשו לעבור את המסע המפרך והמסוכן שעשו אלפי פליטים שהגיעו לבריטניה וביקשו ממנה מקלט.
בתוכנית משתתפים שישה בריטים – חלקם מתנגדים חריפים ובוטים של ההגירה לבריטניה, ואחרים שתומכים בהגירה לממלכה. ההפקה חילקה אותם לשתי קבוצות: קבוצה אחת נשלחה לא-רקה שבסוריה – העיר שבעבר נחשבה למעוז של דאעש, והשנייה למוגדישו בירת סומליה.
3 צפייה בגלריה
מהגרים שנמצאו ב סירה ב ים ב תעלת למאנש בין צרפת ל בריטניה מובאים לחוף בדרום מזרח אנגליה 9 בדצמבר
מהגרים שנמצאו ב סירה ב ים ב תעלת למאנש בין צרפת ל בריטניה מובאים לחוף בדרום מזרח אנגליה 9 בדצמבר
מהגרים שנמצאו בלב ים בין צרפת לבריטניה, עם הגעתם לחופי אנגליה
(צילום: AFP )
לפני יציאתם למסע הארוך לבריטניה נפגשים המשתתפים בסדרה עם תושבים בסוריה ובסומליה, ומנסים לחיות כמקומיים. ערוץ 4 הבריטי, שמשדר את הסדרה השנויה במחלוקת, אמר כי בארבעת הפרקים המשתתפים "חווים כמה מהחלקים המסוכנים ביותר במסעותיהם של הפליטים" – למרות שרוב הזמן הם נוסעים בכלי רכב משוריינים.
"הסדרה חוקרת את הדעות המגוונות בחברה שלנו בדרך מרעננת", אמרו בהפקת הסדרה. הפרק הראשון כבר שודר, ובפרקים הבאים שתי הקבוצות צפויות לעבור "אתגרים", כולל שיט בסירות ומסע במדבריות של לוב. הסדרה אמנם מוגדרת כתוכנית ריאליטי, אך בסופה לא יוכרז על מנצח.
אחד המשתתפים בסדרה הוא דייב מרשל, שף בן 35. בפתיחת הסדרה הוא משקיף על החוף של עיר הנמל דובר ומייחל שהמהגרים שיגיעו לנמל דרך תעלת למאנש "יתפוצצו". אחריו מופיעה קלואי דובס, עיתונאית ואשת ימין בת 24. היא מביעה חשש מההגירה לבריטניה, ואומרת שאם היא לא תיפסק "בריטניה תהפוך לחור מלא באנשים שלובשים בורקות".
הדעות הנחרצות של חלק מהמשתתפים, והפורמט עצמו, עוררו ביקורת עזה בקרב הצופים, כלי התקשורת והעמותות שמסייעות לפליטים. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" בבריטניה אמר כי התוכנית "מאכזבת מאוד". מנגד, חלק מהצופים דווקא משבחים את ערוץ 4 על ההצצה הנדירה לעולמם של הפליטים ועל הבמה שהוא מעניק לנושא רגיש שעומד במרכז סדר היום הציבורי.
התוכנית מבוססת על סדרה אוסטרלית פופולרית ששודרה לפני יותר מעשור. באותה העת קראו פוליטיקאים אוסטרלים "לעצור את הסירות" של המסתננים שמגיעים למדינה. כעת משתמשים פוליטיקאים בריטים באותו הביטוי, כשהם מתייחסים להגעת מבקשי מקלט דרך תעלת למאנש.
מספר מבקשי המקלט שהגיעו אשתקד לממלכה דרך תעלת למאנש עלה אשתקד ליותר מ-36,800. השנה שעברה הייתה קטלנית במיוחד למהגרים שניסו להסתננן לבריטניה: לפחות 76 מהם מתו בזמן ניסיון ההסתננות מבריטניה לצרפת.