הדמוקרטיה הישראלית גוססת. כל בוקר אפשר שנתבשר כי הודח ראש השב"כ וכל ערב אפשר ונשמע על הדחת היועמ"שית בהרב-מיארה. כלומר אפשר שבתוך מספר שבועות ישראל תהפוך למדינה ללא שומרי סף, בה ראש הממשלה הינו שליט יחיד. גם באמריקה, מתבצעים כל יום מהלכים שמביאים עורכי עיתונים חשובים לטעון כי ארה"ב צועדת במהירות לכיוון אוטוריטרי.
1 צפייה בגלריה


ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בבית הלבן
(צילום: AP Photo/Alex Brandon)
כיום בוושינגטון, הן הקונגרס והן הסנאט נשלטים ע"י הרפובליקאים וכנ"ל בית המשפט העליון השמרני. יתרה מזאת, טראמפ מחליף במהירות את ראשי מערכת הבטחון בנאמניו המובהקים. בצד זאת עולים גם סימנים כי איננו מחויב לעיתונות חופשית במתכונתה האמריקאית המסורתית. שני התהליכים שמתרחשים בארה"ב ובישראל, קשורים ומזינים זה את זה. הדברים המובאים בהמשך נועדו להציף חמש נקודות עיקריות הצופות את פני המציאות בישראל ובעולם, בעידן הפוסט-דמוקרטי.
ממשלה חסרת בלמים תפעל במיידית, כחלק מנטייתו של נתניהו לחיזוק בריתו עם המחנה הדתי-חרדי, להעברת חוק גיוס לא שיוויוני שיצמצם עד למינימום את גיוס החרדים ויכביד עד מאד את הנטל על הציבור החילוני
ראשית ולפני הכל אנחנו צפויים ליתר כפייה דתית שאת מידתה קשה כיום להגדיר, אך ניתן להעריך, כי באמריקה תעמיק המגמה המונעת ביצוע הפלות, בצד הנטייה שלא להכיר ואולי אף להוציא אל מחוץ לחוק בעלי זהות מינית שונה, החל מלהט"בים וכלה בטראנסג'נדרים. פה בישראל ממשלה חסרת בלמים תפעל במיידית, כחלק מנטייתו של נתניהו לחיזוק בריתו עם המחנה הדתי-חרדי, להעברת חוק גיוס לא שיוויוני שיצמצם עד למינימום את גיוס החרדים ויכביד עד מאד את הנטל על הציבור החילוני. בהמשך לכך לא ניתן לפסול כי ממשלה דתית-ימנית, תוביל חוקים שישנו את הסטטוס-קוו החברתי שהיה מקובל מאז יסוד המדינה.
ההתפתחות השנייה הצפויה בעידן החדש, הינה צמצום משמעותי של חופש הדעה, באמצעות הגבלת חופש העיתונות והתקשורת. הן טראמפ והן נתניהו מודעים למשקלה העצום של התקשורת בעיצוב דעת הקהל ולהשפעתה על מידת השליטה במערכת הפוליטית. לדוגמא איילון מאסק רכש את מה שהיה פעם "טוויטר "( כיום X) המאפשר לו ולנשיאו נגישות ישירה למיליוני אנשים בארה"ב ובעולם ומנגד הבית-הלבן מצמצם גישה לעיתונאים הנתפשים כבקורתיים מדי.

בישראל נתניהו משקיע משאבים רבים בהפעלת מערכת אינפורמציה, שיש המכנים אותה "מכונת הרעל". יש לקחת בחשבון שבהמשך תפעל ממשלה ישראל לסגירת ערוצים ורשתות שאינן נשלטים על ידה. קרי בעידן הפוסט-דמוקרטי אנו צפויים למציאות בה כלי תקשורת רבים פועלים מטעם השלטון ובשרות אינטרסיו ואפשר שגם מתקיימת הגבלות על יכולתם של אמצעי תקשורת חופשיים להתבטא בנושאים שנויים במחלוקת.
התפתחות שלישית צפויה הינה צמצום הכפיפות של הדרג הפוליטי למערכת החוק ולהוראותיו. בארה"ב מגמה זו צפויה להעמיק כל עוד הקונגרס והסנאט נשלטים ע"י המפלגה הרפובליקנית וכל עוד בראשות האף.בי.איי עומדים נאמניו של הנשיא. בישראל צפויה הממשלה לפעול באמצעות הכנסת על מנת להמשיך במה שהיא מכנה ה"המהפכה המשפטית", שמטרתה צמצום כפיפותה של הממשלה לרשויות החוק ולהוראותיו. הנקודה המרכזית אותה ראוי להבליט בהקשר זה היא שאלת קיומן של בחירות ע"פי חוק. גם אצל טראמפ וגם אצל נתניהו גלום הפוטנציאל לשינוי אפשרויות הבחירה, עד כדי ביטולן ואו שינוי מתכונתם. סבירותה של אפשרות זו תגבר ככל שתעמיק שליטתם של השלטונות בארה"ב ובישראל במערכות החוק שם וכאן.
סוגיה רביעית שראוי לדון בה הינה נטייתם של משטרים אוטוקרטיים למחיקת מתנגדים פוטנציאליים וכן לחבירה למשטרים בעלי אופי דומה. טראמפ כבר התבטא כי הוא חש בנוח עם הדיקטטור פוטין ובימים האחרונים אף נקט צד ברור לכיוון מוסקווה, בסכסוך בין רוסיה לאוקראינה. טראמפ אף מינה לראש מערכת המודיעין האמריקאית את טולסי גאבארד, לה מייחסים קשרים קרובים לרוסיה. בד בבד תוקף טראמפ את שכניו הקנדיים, בעוד מאסק עוסק בבקורת פעילה על ממשלת הלייבור בבריטניה. אצלנו לעומת זאת שר החוץ סער מאשר כי הנחה את משרדו לקיים קשרים עם גורמי ימין קיצוני באירופה. אם מחברים את הנקודות לקו ניתן להעריך כי ממשל טראמפ, כמו גם נתניהו נוטים לחבור למשטרים אוטוקרטיים ולבקר משטרים דמוקרטיים. מה יקרה לאירופה ולישראל באם תפורק נאט"ו? מה יקרה לגרעין האיראני כפועל יוצא של ההתקרבות אפשרית בין וושינגטון למוסקווה, בת בריתה של טהראן ?. אלו הן רק מעט מו השאלות שטמונות בנטיתם של טראמפ-מאסק, לשינוי הסדר העולמי, אותו הכרנו עד לא מכבר.
נקודה אחרונה אליה יש לשם לב הינה הנטיה של משטרים אוטוקרטיים להעדיף אינטרסים ואידאולוגיות על פני שיקולים ומדיניות פרגמטיים ופוטנציאל האלימות הגלום בכך. טראמפ את מאסק מחויבים לבלימת ההגירה הלטינית והמוסלמית לארה"ב. בפעולה מעשית לגירוש ולכליאה של המוני מהגרים, גלום פוטנציאל משמעותי לאלימות כלפי בודדים וכלפי ציבורים שלמים כאחד. כאן אצלנו איו צורך להרחיק ראות, העדפתם של נתניהו, סמוטריץ' ובן-גביר להמשיך בלחימה בעזה בכל מחיר, על אף המחיר בחיי אדם הכרוך בכך, הינה הביטוי המובהק למגמה זו.

בשורה התחתונה, שתי מדינות שהובילו במשך עשורים רבים את ערכי הדמוקרטיה העולמית ואף הגנו עליהם הלכה למעשה, תוך תשלומים בדם ובדמים, נמצאות על סיפו של שינוי שיש בו הפוטנציאל להשפיע משמעותית על דפוס חיינו כולנו, תוך אפשרות לצמצום מידת החופש והחרות האישיים והפוליטיים של כל אחת ואחד.
חיים תומר הוא בכיר לשעבר במוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים, כיהן כראש אגף המודיעין וראש אגף תבל.