גורמים בממשל האמריקני מאשימים כי ישראל היא שעומדת מאחורי הניסיון לחבל בשיחות - שהיו אמורות להיות חשאיות - בין ארה"ב וחמאס בדוחא. הבכירים, ששוחחו עם גורמים הקשורים למשפחות החטופים, טוענים כי נציגי הממשל שטסו לדוחא לא עדכנו את ישראל על השיחות הללו מבעוד מועד, לאחר שהיא הצליחה לסכל סבב קודם של שיחות שהיה אמור להיערך בשבוע שעבר.
1 צפייה בגלריה
ביג דונלד טראמפ בנימין נתניהו
ביג דונלד טראמפ בנימין נתניהו
ההאשמות וההדלפות יתפתחו לקרע? טראמפ ונתניהו
(צילום: דנה קופל)
הבכירים האמריקנים טוענים כי נציגי ממשלת ישראל - והם הזכירו את שמו של אחד מהם - לא רק שמתנגדים לעצם קיומו של ערוץ נפרד שבו ארה"ב תנהל משא ומתן ישיר עם חמאס על שחרור החטופים האמריקנים, בלי קשר ולפני שהסכם כולל לשחרור כל החטופים נחתם בין חמאס וישראל, אלא שהסיבה המהותית יותר מבחינתה של ישראל הוא החשש להתקדמות רחבה יותר בהסדרים עתידיים לגבי רצועת עזה, בלי שישראל היא הגורם המתווך את המידע לממשל. בלשכת רה"מ, נציין, טוענים כי מדובר ב"פייק ניוז מוחלט".
עם זאת, הגורמים טוענים כי משלחת אמריקנית ששהתה בדוחא בשבוע שעבר הייתה אמורה כבר אז לערוך את הפגישה הדרמטית בין נציג רשמי של ארה"ב לבין בכיר בחמאס, ייתכן שלראשונה אי פעם. אז נודע הדבר לגורמים בממשלת ישראל, שפנו לבכירים במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן והביעו התנגדות נחרצת לעצם קיום הפגישה - ובנפרד - לתכנים שהיו עתידים להידון בה.
עד אז פורש החוק האמריקני ככזה שאוסר כל מגע בין אזרח אמריקני באשר הוא לבין ארגון או אדם המוכרזים כארגון טרור או טרוריסט על-ידי הממשל. כך למשל נמנע השליח האמריקני של הממשל הקודם לענייני ישראל-לבנון, עמוס הוכשטיין, מלהיפגש ישירות עם גורמי חיזבאללה, למרות שהם היו הצד הרלוונטי בלבנון לדון איתו על הסכם הפסקת אש אפשרי. עם זאת, ככל הנראה שהחוק זוכה כעת לפרשנות שונה, או שנמצאה הדרך החוקית לדעת הבית הלבן לערוך שיחות כאלה.
אחרי שדבר השיחות פורסם אתמול באתר "אקסיוס", קרוליין לוויט, מזכירת העיתונות של טראמפ, לא הכחישה שהתנהלו שיחות ישירות עם חמאס. כשנשאלה במסיבת עיתונאים בבית הלבן מדוע הממשל מקיים מגעים עם ארגון הטרור, היא השיבה כי לשליחו של טראמפ לענייני שבויים, אדם בוהלר, "העוסק במשא ומתן הזה" יש "סמכות לדבר עם כל גורם שהוא".
טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן
(צילום: הבית הלבן)

ההחלטת צוותו של בוהלר לייצר את הנתיב הישיר נובעת לפי השיחות של האמריקנים עם המקורבים למשפחות החטופים מההבנה שהמו"מ לשחרור כללי של שאר החטופים, בין אם לקראת השלב השני של העסקה הקיימת או במסגרת הסכם חדש ושונה, למעשה תקוע, וגם כי האפשרות שהשלב הראשון יימשך ויכלול בתוכו שחרור של חטופים נוספים נראית קלושה למדי כרגע. הנציגים האמריקנים קיבלו גם עדכונים כי ישראל מכינה מבצע צבאי רחב ממדים ואגרסיבי מאוד בעזה, שבו היא יכולה לפתוח בכל רגע.
בשל הניתוח הזה של המצב, החשש כי חזרה ללחימה תסכן באופן מיידי וחריף את חייהם של בני הערובה שנותרו בחיים מאחור ותפגע משמעותית גם בסיכוי להשיב את גופותיהם של שאר החטופים, הוחלט בארה"ב לנסות ולשחרר את החטופים האמריקנים - עידן אלכסנדר, בן הערובה הישראלי-אמריקני האחרון שעדיין בחיים, וכן להשיב את גופותיהם של ארבעה ישראלים-אמריקנים נוספים שנחטפו בטבח 7 באוקטובר.
ממשלת ישראל סירבה באופן עקבי לסייע למאמצים שהיו מבוססים על מרכיב האזרחות הלא-ישראלי שיש לחלק מהחטופים. יש בכך רגישות חברתית ופוליטית לא קטנה, שכן הדבר עלול לעורר זעם בקרב משפחות אחרות. זאת הסיבה שבארה"ב החליטו כי הדרך הנכונה להצליח במאמץ הזה - שנראה כי חלון הזמנים שלו הולך ונסגר - היא בקיום שיחות ישירות, דחופות וחשאיות עם החמאס.
המשלחת ששהתה בדוחא בשבוע שעבר ביקשה לארגן את הפגישה עם ראשי צוות המו"מ של חמאס, אך אז פנתה ישראל למועצה לביטחון לאומי. ראשי המועצה, תחת לחץ ישראלי, הנחו את הצוות בדוחא שלא לערוך את הפגישה בינתיים. זאת הסיבה שבגללה גורמים אמריקנים בכירים לא עדכנו את ישראל על הפגישה הפעם, וביקשו לשמור זאת בחשאיות מחשש ששוב תתערב ממשלת ישראל כדי לחבל בשיחות. אומנם, דוברת הבית הלבן מסרה כי ישראל הייתה מעודכנת לגבי השיחות, ומלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לקונית כי ישראל "הביעה בפני ארה"ב את עמדתה בנוגע לשיחות ישירות עם חמאס".
עם זאת, מתברר כי מאחורי הקלעים התרחשה דרמה משמעותית הרבה יותר: ה"ניו יורק טיימס" פרסם הלילה כי ישראל לא קיבלה מידע על השיחות ישירות מארה"ב, אלא גילתה עליהן דרך "ערוצים אחרים". האלוף ניצן אלון, ראש מערך השו"ן בצה"ל וחבר בצוות המו"מ, התקשר לנציגים האמריקנים בדוחא, שהופתעו כי הוא יודע על המתרחש. בארה"ב הבינו את משמעות השיחה כמכוונת להבהיר לאמריקנים שלא הצליחו להעלים את המהלכים שלהם מידיעתה של ישראל, הקשובה למתרחש בנושאים הללו בערוצים שונים, וגם כסוג של נזיפה על הפעולה שלא תואמה עימה.
אלון, לפי הטיימס, גם עדכן את ראש הממשלה בנימין נתניהו אודות השיחות. הדבר קרה זמן קצר לפני שהפגישה הראשונה התרחשה. פחות מיממה לאחר מכן פורסם דבר השיחות, שהיה ידוע למעט מאוד גורמים, גם בממשל וגם כאמור בישראל. הגורמים האמריקנים טוענים כי הייתה זו ישראל שהדליפה את הדברים כדי לחבל בשיחות, אולי עקב חשש של גורמים ישראלים שהאמינו כי מרגע שאלו ייחשפו, הנשיא טראמפ והבית הלבן לא ייתנו להם גיבוי בשל רגישות המגע עם ארגון טרור. בנוסף, אל מול הפרסומים שהופיעו בתקשורת הישראלית בעקבות החשיפה הזו, כאילו המשא ומתן בדוחא לא הוביל לדבר ונכשל כפי שבישראל חזו מלכתחילה, הגורמים האמריקנים טענו כי בשיחות הושגה דווקא התקדמות משמעותית מאוד, זאת למרות פערים קשים בניתוח המצב שבין הצדדים.
ההאשמות וההדלפות יכולות להתעצם לקרע משמעותי יותר בין הממשל וממשלת ישראל אם בקטאר יושגו הסכמות, שכן אלו חייבות להיות גם, ואולי בעיקר, סביב סוגיית מספר וזהות המחבלים הפלסטינים שישוחררו תמורת החטופים האמריקנים. "במילים אחרות", מסביר גורם ישראלי הבקיא בנושאי שו"ן והמשא ומתן, "ארה"ב מנהלת כרגע מו"מ לעסקה עם חמאס על שחרור חטופים, כשישראל היא זו שבסופו של דבר תצטרך לשלם לפחות חלק מהתמורה.
לא בטוח שממשלת נתניהו תצא מעורה כדי להסכים לשחרור של אסירי עולם פלסטינים, רוצחים עם דם על הידיים, במסגרת עסקת צד שמשחררת חטופים לפני אחרים בגלל שיש להם דרכון אמריקני - פירות של מסלול חשאי שהוסתר מישראל, שמתנגדת אליו ושעלול - או עשוי - תלוי באיזה צד אתה, עוד להוביל את ארה"ב לנסות ולרקום עסקה כוללת באמצעותו".
השליח המרכזי השני לאזור, סטיב וויטקוף, עומד להגיע בשבוע הבא, כך דיווחו גורמים בישראל, לשבוע ימים רצוף שבו ישהה בעיקר בדוחא, במטרה לקדם את המו"מ על שחרור החטופים האמריקנים, וגם בתקווה לעסקה רחבה ומקיפה למרות שזו, לפחות כרגע, לא מצטיירת כבעלת סיכויים גבוהים.