שני בתי ספר יהודיים במונטריאול שבקנדה נפגעו בלילה שבין רביעי לחמישי (שעון מקומי) מירי. לפי המשטרה המקומית, אנשי הצוות גילו חורי קליעים בדלת הכניסה כשהגיעו לבית הספר ביום חמישי בבוקר. לא היו נפגעים, אולם בני בתי הספר נגרם נזק קל. משטרת קנדה בפתחה בחקירה בעקבות הירי לעבר ישיבה גדולה ותלמוד תורה. במקביל הושלכו בקבוקי תבערה לעבר בית ספר ובניין של הקהילה היהודית בעיר.
יאיר שלאק, מנכ"ל ונשיא הפדרציה היהודית במונטריאול, אמר: "שני בתי ספר יהודיים נורו במהלך הלילה, ועכשיו אנחנו צריכים להתמודד עם מציאות אחרת. נחצה פה קו אדום, אחרי שכבר נחצה קודם בהשלכת בקבוקי התבערה לפני כמה ימים. הקהילה היהודית בקוויבק, שקיימת פה כמעט 300 שנה, נמצאת תחת מתקפה, ואנטישמיות היא לא בעיה שהיהודים יכולים לפתור. יש הפגנות במרכז העיר, הפגנות של שנאה ביום השנה לליל הבדולח, לילה שבו יהודים נלקחו מבתיהם ועברו לינץ' לפני השואה, רצח העם הגדול בהיסטוריה.
"ההפגנות האלה הן לא הפגנות של שלום. המארגנים, ארגון סמודין, קוראים שוב ושוב נגד הקהילה היהודית ואנו קוראים לממשלה להכריז עליהם כארגון טרור. עוד ארגון שמארגן את ההפגנות האלה, תנועת הנוער הפלסטיני, מהללת רוצחים מארבעה ארגוני טרור שמוכרזים ככאלה בקנדה: חמאס, הג'יאהד האסלאמי הפלסטיני, החזית העממית לשחרור פלסטין וגדודי אל-אקצא. אני לא רוצה לחשוב מה יהיו הצעדים הבאים של שונאי היהודים. אלה זמנים קשים ליהודים בכל העולם. אנו מוצפים בפניות של ניצולי שואה, סטודנטים, הורים - אנחנו לא יכולים לפתור אנטישמיות. אנו צריכים שאלה שחיים מסביבנו יגידו מספיק זה מספיק".
טרודו: "זה לא מי שאנחנו"
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הגיב לירי ואמר לכתבים בפרבר של מונטריאול כי "על הקנדים להוקיע את האנטישמיות בצורה החריפה ביותר". לדבריו, "יש עלייה באיומים באלימות. זה לא מי שאנחנו. אנחנו מדינה שהצליחה, יותר מכל מדינה אחרת, להבין ולכבד נקודות מבט שונות".
אלה כמובן לא התקריות הראשונות שמתרחשות שם, בצל המלחמה ברצועת עזה. ביום רביעי האחרון, לפי CBS, פרץ עימות אלים באוניברסיטת קונקורדיה שבמונטריאול בין אנשים "שתומכים בשני צדדים מנוגדים של המלחמה".
שלשום נודע כי משטרת מונטריאול חוקרת ניסיון הצתה בבית הכנסת בית תקווה בדולרד-דה-אורמו, אחד הפרברים הסמוכים למונטריאול שידוע בקהילה היהודית הגדולה שמתגוררת בו. במהלך אותו לילה חפץ בוער הושלך דרך הדלת הראשית של בית הכנסת.
ארגונים יהודיים רבים בקנדה הביעו את ההלם, הזעם והדאגה שלהם בעקבות אותו ניסיון הצתה. באחת מההודעות, שפורסמה מטעם הפדרציה היהודית הקנדית - אחד הארגונים היהודיים הגדולים והפעילים ביותר במונטריאול ובקנדה - נכתב כי "אי אפשר להישאר אדישים לאנטישמיות וחייבים להוקיע אותה בכל מקום שבו היא מרימה את ראשה המכוער".
לדברי הארגון, "המקרים האלו לא שייכים לרחובות שלנו. הקהילה שלנו בקשר ישיר עם המשטרה כדי להבטיח את הביטחון של כל אחד מאיתנו".
טרודו ציין כי "אלימות, שנאה, אנטישמיות, איסלאמופוביה ומקרים כמו שראינו באוניברסיטת קונקורדיה או היריות לעבר בתי הספר היהודיים - אינם מתקבלים על הדעת". ראש ממשלת קוויבק שבה שוכנת מונטריאול אמר כי "אי אפשר לסבול" את האירועים הללו.
גם בטורונטו חלה עלייה באנטישמיות. המשטרה דיווחה כי מספר פשעי השנאה נגד יהודים ומוסלמים בשלושת השבועות שחלפו מאז 7 באוקטובר הכפיל את עצמו לעומת אותה תקופה ב-2022.
גלעד ילון השתתף בהכנת הכתבה