5 צפייה בגלריה
בתום מרדף משטרתי אחרי נערים שידו אבנים על מכוניות פלסטיניות נער נהרג ו חבריו נפצעו ב
בתום מרדף משטרתי אחרי נערים שידו אבנים על מכוניות פלסטיניות נער נהרג ו חבריו נפצעו ב
אהוביה סנדק ז"ל וזירת האירוע
(צילום: דוברות איחוד הצלה, באדיבות המשפחה)
ארבעת השוטרים שנגדם נסגר התיק בפרשת הנער אהוביה סנדק מוגדרים במשטרה כבר מספר ימים כמאוימים ברמה 6 - רמת האיום הגבוהה ביותר. כך נודע הערב (ה') ל-ynet. ארבעת השוטרים זוכים לאבטחה צמודה בביתם ומחוצה לו ולסיורים תכופים של ניידת משטרה סביב ביתם מחשש שינסו לפגוע בהם.
בתוך כך פורסמה היום שיחה שהתקבלה במוקד 100 של משטרת ישראל, דקות לפני התאונה הקטלנית בה נהרג סנדק. זוג יהודים שנסע על הציר באזור מעלה מכמש הבחין במספר חשודים רעולי פנים שמיידים אבנים לעבר הרכב שנסע לפניהם. בדיווח הזוג סיפר שמדובר במחבלים ערבים רעולי פנים שמיידים אבנים לעבר מכוניות שנוסעות על הכביש. בעקבות הדיווח, הוקפצו צוות של ימ"ר ש"י שעסק בפעילות אחרת באזור. הכוח ניהל מרדף אחר הרכב שתיאורו ענה לתיאור של הזוג בדיווח המשטרתי.


היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע אחר הצהריים כי החליט לסגור את תיק החקירה נגד השוטרים שהיו מעורבים במרדף המשטרתי בבנימין, שהסתיים במותו של סנדק - ובמחאה נרחבת נגד המשטרה. במרדף, שאירע בדצמבר 2020, רדפו בלשים ממשטרת מחוז ש"י אחר נערים שנחשדו בזריקת אבנים לעבר פלסטינים, והרכב הנמלט התהפך אחרי התנגשות עם רכב הבלשים. סנדק בן ה-16 נהרג במקום.

5 צפייה בגלריה
ניתוח של המרדף המשטרתי אחר הרכב שבו היה אהוביה סנדק ז"ל
ניתוח של המרדף המשטרתי אחר הרכב שבו היה אהוביה סנדק ז"ל
ניתוח של המרדף המשטרתי אחר הרכב שבו היה אהוביה סנדק ז"ל
(צילום: משרד המשפטים )
5 צפייה בגלריה
ניתוח של המרדף המשטרתי אחר הרכב שבו היה אהוביה סנדק ז"ל
ניתוח של המרדף המשטרתי אחר הרכב שבו היה אהוביה סנדק ז"ל
(צילום: משרד המשפטים )
נגד השוטרים נטען כי הם ניגחו במכוון את המכונית שנמלטה, אולם כעת הודיע היועמ"ש כי לא ניתן לקבוע זאת. לדבריו, הוא החליט לסגור את התיק בהמלצת פרקליט המדינה עמית איסמן וכן בהמלצת מח"ש, וקבע כי לא ניתן לייחס אחריות פלילית למי מהשוטרים המעורבים באירוע. הפרשה עוררה כאמור מחאה נרחבת נגד המשטרה וגם נגד התנהלות החקירה במח"ש, בטענה כי החקירה זוהמה. במחאות הללו אירעו לא מעט עימותים בין המפגינים לשוטרים, בעיקר באזור ירושלים.
"אין ביסוס בחומר הראיות לטענה כי השוטרים ביקשו לפגוע במכוון ("לנגח") את הרכב הנמלט", נמסר מטעם מנדלבליט, בהודעה שפורסמה זמן קצר לפני תום כהונתו. "לא ניתן לקבוע איזה מהרכבים סטה וגרם להתנגשות במהלך העקיפה". ההודעה נמסרה טרם פרסומה לבאי-כוחה של משפחת סנדק וכן לבאי-כוחם של השוטרים החשודים. עוד נמסר כי היועמ"ש ביקש ממפכ"ל המשטרה לקיים תהליך הפקת לקחים סדור בארגון, שבמסגרתו גם ייבחן הצורך בשיפור או הבהרה של ההוראות המבצעיות הרלוונטיות נוכח הסכנה המובנית הטמונה במרדפים רכובים".
5 צפייה בגלריה
הרכב המרוסק
הרכב המרוסק
הרכב המרוסק
5 צפייה בגלריה
הפגנת השנה למותו של אהוביה סנדק ברחבת גשר המיתרים בירושלים
הפגנת השנה למותו של אהוביה סנדק ברחבת גשר המיתרים בירושלים
הפגנת השנה למותו של סנדק ברחבת גשר המיתרים בירושלים
(צילום:ידידיה אפשטיין, יואב דודקביץ')
מטעמו של מנדלבליט נמסר כי החלטתו התמקדה בשאלה משפטית אחת, והיא אם התשתית הראייתית שנאספה בחקירה הפלילית מלמדת על אחריות פלילית של מי מהשוטרים המעורבים במותו של סנדק. "מחקירת המקרה עלה חשד כי סנדק ז"ל וארבעה צעירים נוספים יידו אבנים בשעת צהריים באזור היישוב מעלה מכמש ופגעו ברכב פלסטיני, תוך סיכון חיי הנוסעים בו", כתב היועמ"ש. "לאחר מכן הם נמלטו ברכבם כשהם רעולי פנים. שוטרים שהיו בקרבת מקום הקימו מעין מחסום מאולתר באמצעות העמדת רכבם לרוחב הכביש, אך הרכב הנמלט, ירד לשול הכביש בנתיב הנגדי ונמלט.
"בשלב זה התפתח מרדף, תוך שרכבי המשטרה הפעילו אור כחול מהבהב וסירנה, ואף כרזו לרכב הנמלט מספר פעמים, אך לשווא. מחומר החקירה עולה, כי לכל הפחות בשלבים המתקדמים של המרדף הם היו מודעים לכך שהרכבים הדולקים אחריהם הם רכבי משטרה, וכי הם מצויים בעיצומו של ניסיון הימלטות. בשלבים הראשונים של המרדף, כשהכביש היה מפותל ושדה הראייה היה מוגבל, נמנעו השוטרים מלהשלים עקיפה של הרכב הנמלט, נוכח תנאי הדרך, וכן נוכח העובדה שהרכב הנמלט זיגזג מספר פעמים, על מנת למנוע כל ניסיון עקיפה מצד השוטרים".


עוד נמסר בהודעת היועמ"ש: "כאשר הכביש הפך ישר, התרחב ושדה הראייה נפתח - ניסה הרכב המשטרתי לעקוף את הרכב הנמלט, בין היתר, במטרה לעוצרו. או אז, אירעה התנגשות בין הפינה הימנית-קדמית של הרכב המשטרתי, לבין הפינה השמאלית אחורית של הרכב הנמלט. בעקבות ההתנגשות סטה הרכב הנמלט אל השול השמאלי, והתהפך לתעלה בצד הדרך. כתוצאה מכך, סנדק ז"ל, שככל הנראה לא היה חגור, נפלט החוצה מהרכב", הסביר.
במשפחת סנדק מחו על סגירת התיק נגד השוטרים. "מדובר בליקוי מאורות מוסרי, חקירתי ומשפטי ממעלה ראשונה", נמסר מטעם המשפחה. "שוטרי ימ"ר ש"י הרגו את הבן שלנו, בידו ראיות, זיהמו את הזירה, מסרו גרסאות שקריות לגבי האירוע, גרסאות שסותרות את הראיות ואת העדויות. לצערנו, מתברר שגם מח"ש וגם פרקליט המדינה והיועמ"ש כשלו ונמנעו מבירור האמת".
גם חברי כנסת מימין ומשמאל תקפו את ההחלטה. "זהו יום שחור לדמוקרטיה בישראל", אמר חבר הכנסת בן גביר מהציונות הדתית. "היועץ המשפטי לממשלה משאיר כמה ימים לפני לכתו הביתה, רישיון לשוטרים להרוג נערי גבעות ותוקע סכין בלב הוריו של אהוביה ז"ל שדורשים חקירה אמיתית. היושר, האמת והחתירה לצדק נעדרים מהמערכת שמחפה באופן נפשע על הנסיון להוציא את האמת לאור והדבר פוגע באימון הציבור במערכת". גם חבר הכנסת מוסי רז ממרצ כינה את ההחלטה "טיוח והחלטה שערורייתית". מטעמו של רז נמסר כי "נער נהרג מפגיעת מכונית משטרה ברכבו ואיש לא נותן על כך את הדין".