שלט "פלאפל ב-9 שקלים" מקדם את פני הבאים לבני ברק ברחוב ז'בוטינסקי, הציר החוצה את העיר בין חלקה הצפוני (המסחרי-משרדי-תעשייתי), לבין חלקה הדרומי שבו מתגוררים מרבית תושביה. השלט מזמין להיכנס לדוכן וליהנות ממנת פלאפל עמוסה בנדיבות במחיר מצחיק בקנה מידה ישראלי. מערום כסאות מחכה בצד, אבל מי שינסה לקחת אחד מהם ולהתיישב לאכול ברחבה שממול ייתקל בסירוב של המוכר. "אסור לשבת פה עכשיו, רב העיר לא מרשה", הוא אומר. "ייקחו לי את הכשרות".
סיור בבני ברק, השבוע:
(צילום: עידו ארז )
ירי לעבר קיוסק ברחוב בר כוכבא בפברואר
(צילום: דוברות המשטרה)
האיסור על "בילוי" כזה בשעת ערב אינו בהכרח סוגייה הלכתית ואפילו לא נובע משיקולים של סדר מוניציפלי. זהו מאמץ של רבני העיר החרדית למנוע מבני נוער ובחורי ישיבה לשבת בחנויות ודוכני המזון המהיר בשעות הערב. הדבר מהווה לדעתם פתח לצרות. לכן נמצא פתרון: תקנה עירונית שלפיה החל מ-20:00 בערב אין לפתוח את אזורי הישיבה במקומות הללו.
להוציא את ימי חמישי המפורסמים שלה, לבני ברק אין חיי לילה. הנימוק הוא שהדבר אינו ראוי או מתאים לבני תורה, קל וחומר בעיר כה משפחתית. אבל בחודשים האחרונים מתגלים בה חיי לילה אחרים, יותר פליליים מאשר חגיגיים. רצף אירועי ונדליזם, אלימות ופשיעה חמורה הגיעו לאחרונה לשיא. רובם המוחלט של תושבי בני ברק מביטים בדאגה בצבר המקרים האלה (ראו להלן) ומשוועים לפתרון.
"זה נשמע כמו פיגוע ליד הבית", מספרת מלכה, תושבת העיר שמבקשת לא לזהותה בשמה המלא ולא להצטלם. היא מצביעה על הבניין שבו היא מתגוררת ברחוב ז'בוטינסקי ואומרת: "מכאן שמענו את החיסול. אני חושבת ששמענו אופנוע, ואז פיצוץ ואז את ניידות המשטרה שבאו. אחרי זה הבנו שמישהו נרצח".
בחודשים האחרונים מתגלים בבני ברק חיי לילה אחרים, יותר פליליים מאשר חגיגיים. רצף אירועי ונדליזם, אלימות ופשיעה חמורה הגיעו לאחרונה לשיא. רובם המוחלט של תושבי בני ברק מביטים בדאגה בצבר המקרים האלה ומשוועים לפתרון
היא מתכוונת לרצח צוריאל חג'אני, צעיר תושב שכונת פרדס כץ בעיר המוכר למשטרה, שלפני כשבועיים נורה למוות במכוניתו ברחוב הרלינג בשכונת קריית הרצוג, לא הרחק מצומת גהה. הרקע לחיסול היה ככל הנראה סכסוך בין עבריינים.
לילה בלבד לאחר מכן שוב היה חשד לניסיון רצח, ברחוב אהרונוביץ' בלב בני ברק. קבוצת צעירים דקרה נער בן 16 וצוות מד"א שהגיע למקום מצא אותו מחוסר הכרה עם פציעות חודרות בגופו. כוחות משטרה רבים הגיעו לזירה והחלו לסרוק אותה. ארבעה חשודים במעורבות בדקירה נעצרו אך כתבי אישום עדיין אין.
"זה היה מאוחר, ברבע לאחת בלילה", מספר שימי יקטר, תושב בני ברק שעבר סמוך למקום. "שמעתי סירנות וראיתי כמויות של ניידות נכנסות מרחוב ז'בוטינסקי לכיוון רחוב כהנמן. רצתי כי אני לא רגיל לראות כל כך הרבה שוטרים בבני ברק בשבת. שאלתי שם מה קרה וסיפרו לי שחמישה חבר'ה עבריינים עקבו אחרי איזה בחור, לקחו אותו למקום שקט בתחנת אוטובוס, דקרו אותו בראש ובאזור הלב והוא במצב אנוש".
אלה היו שני אירועי קצה, חלק משרשרת תקריות מטרידות. לילה לפני הרצח של חג'אני נרשמו בבני ברק שני מקרי הצתה, אחד ברחוב חזון איש והשני ברחוב הרב שך. ב-19 בפברואר בוצע ירי ברחוב בר כוכבא ושבוע קודם לכן היו שני אירועים של זריקת רימון. ב-13 בפברואר נפגעה מכונית חונה מירי ויממה קודם לכן בוצע ירי גם לעבר בית מגורים. שני מקרים נוספים, של זריקת רימון וירי על עובר אורח, אירעו בתחילת פברואר. ואלה רק המקרים המדווחים.
מה עומד מאחורי מה שנראה כמו גל אלימות ופשיעה שמכה בבני ברק? יש כאן בהחלט גם מעורבות של גורמים עברייניים מובהקים שמן הסתם אינם חרדים, אבל לא רק. גם צעירים מקומיים, נוער שוליים ונושרי ישיבות – "שבאבניקים" בעגת הרחוב – מעורבים במקרי ונדליזם, הפרעה לסדר הציבורי ואפילו אלימות קשה. צוות ynet שסייר בעיר השבוע ושמע תושבים מתלוננים על הזנחה משטרתית, חווה את זה בשרו.
זה מתחיל בוונדליזם
אלה לא אירועים שתושבי בני ברק מורגלים בהם, והעיר שפועלת לפי כללים מוכתבים הנשמרים ברשות הרבים והיחיד מתקשה להתרגל למציאות המתעצבת. "זה מאוד לא שגרתי שבבני ברק נעשים דברים כאלה", אומר יקטר. "אירועים פליליים מהסוג הזה משפיעים על התושבים. גם עליי באופן אישי. מפחיד אותי לצאת לרחוב בשעות מאוחרות. אפילו, אולי בעיקר, בלילות שבת. זה מחזיר אותי אחורה לתקופה שהייתי ילד. מי שזוכר מה היה פעם בבני ברק – זוכר. הפשיעה הייתה בשיא והיה מפחיד ללכת באזור פרדס כץ".
הוא מתייחס לשנות ה-80 וה-90, שבסופן הגיעה לשיא המלחמה בין מי שכונתה כנופיית פרדס כץ לבין כנופיית רמת עמידר מרמת גן השכנה. באותם ימים, הפעילות העבריינית נשמרה על פי רוב הרחק מאזורי המגורים החרדיים של העיר. אבל יקטר כאמור לא מתייחס לחלקים ספציפיים בעיר. "כדאי שראש העיר ואנשי המועצה יקימו מסגרות לבני הנוער הנושר", הוא אומר. "שיהיה להם מקום מפגש קבוע ואז הם לא יתעסקו בפשיעה".
בני ברק מאופיינת במשפחות צעירות רבות עם ילדים קטנים, ובשעות הערב אמורה העיר לעבור למצב של הדממה. אבל מעט אחרי שהעיר חותמת את יומה מתעוררים בני הנוער חסרי המסגרת, קבוצות קבוצות של צעירים המוצאים את עצמם מסתובבים ברחובות. במקרה הטוב הם חסרי מעש. במקרים אחרים – הם נגררים לגרימת נזק ואלימות.
במשטרה קיימו מפגשי חשיבה עם נציגי התושבים בניסיון למצוא פתרון לתופעה המתרחבת. גורמים בעירייה ניסו להרגיע וטענו שמדובר לרוב בצעירים המגיעים מחוץ לבני ברק או מ"שכונות שוליות" בעיר ואינם בני החברה החרדית. אבל התושבים יודעים את האמת. רבים מהם מתעקשים שהתופעה בהחלט צמחה מתוך בני ברק, ושורשיה אינם חדשים.
"אירועים פליליים מהסוג הזה משפיעים על התושבים. גם עליי באופן אישי. זה מחזיר אותי אחורה לתקופה שהייתי ילד. מי שזוכר מה היה פעם בבני ברק – זוכר. הפשיעה הייתה בשיא והיה מפחיד ללכת באזור פרדס כץ"
"עכשיו נזכרתם לבוא?", תוהה אחד מהם בציניות מרירה. "זה לא התחיל מאירוע ירי או זריקת רימון אלא הרבה קודם, כבר כמה שנים, בוונדליזם של בני נוער שמסתובבים ברחוב אהרונוביץ' בלילות, בעיקר בלילות שבת, ומנפצים להנאתם זגוגיות של תחנות אוטובוס. ככה זה התפשט והמעשים החמירו. כי כשהמשטרה לא עושה כלום על נזק לתחנת אוטובוס, אותם חבר'ה מרגישים שניתנה להם יד חופשית".
הוא לא היחיד בבני ברק שמתאר במילותיו את "תאוריית החלונות השבורים" – הנחה קרימינולוגית שלפיה מה שמתחיל בהזנחת תיקון של חלון שבור, יוביל בהכרח בסופו של דבר להחרפה בפשיעה. "לפני כמה זמן באמצע הלילה עלה רעש נוראי מהרחוב", מספר תושב אחר. "ישבו כמה נערים והשמיעו מוזיקה רועשת ב-2:30 לפנות בוקר. אשתי צעקה להם שאנחנו מבקשים שקט, אז זרקו לנו אבן לחלון. אגב, זו לא הפעם היחידה שקיבלנו אבנים הביתה. במקרה אחר שכן שלנו שרצה לצאת מהחניה בבניין פנה לנער שחסם אותו עם הקורקינט. הוא חטף בלוק לאוטו כשהתינוק שלו בפנים".
פעם הלילות בבני ברק נראו אחרת לגמרי. איך זה הגיע למצב הזה?
"יש פה טרור פלילי. אלה בני נוער שמטילים אימה ומורא על התושבים. המשטרה לא מטפלת בהם, אז מה הפלא שבני ברק הפכה גן עדן למי שרוצה לא רק לנפץ שמשות אלא גם לזרוק רימונים?".
העירייה אומרת שאלה צעירים שמגיעים מבחוץ.
"כולם תושבי העיר. זו לא זליגה מבחוץ. אלה חרדים עם לבוש שחור-לבן. מתי שתגיע - הם ברחוב, מחפשים את הטרף הבא. זה דבר שהתחיל להירקם בשנים האחרונות ומאז איבד שליטה. זה ממש טרור. אתמול מישהו בשכונה שלנו התעורר ממכות חזקות על דלת הבית שלו. נערים פשוט פרצו לו לבניין וניסו גם להיכנס אליו הביתה".
נשבור לכם את המצלמה
במהלך הכנת הכתבה הותקף צוות ynet ברחוב צירלסון בבני ברק על ידי קבוצת צעירים שלא אהבה את העיסוק העיתונאי במתרחש. "נשבור לכם את המצלמה", איים אחד, ואחר הוסיף: "תתרחקו מפה או שתצטערו על זה". צעיר רעול פנים שעבר על אופניים חשמליים בעט בצלם כמה פעמים. חברו שרכב אחריו הוסיף בעיטה משלו. אבנים וחפצים הושלכו לעברנו כשניסינו להתרחק. אדם מבוגר ניסה ללא להצלחה לעצור את התוקפים והחולייה החלה לדלוק אחרינו לסמטה צדדית. רק אחרי כמה דקות הגיעה ניידת משטרה שחילצה אותנו מהמקום. עדות חיה למה שמספרים התושבים.
"זה דבר שהפך פה לשגרה", אומר מרדכי, תושב שגר סמוך למקום האירוע וכלל לא נראה מופתע ממה שהתרחש כאן. "אין מה להתרגש. אנשים פה כבר רגילים".
אושרי מרדכי, שגר בצד השני של רחוב ז'בוטינסקי, הוסיף: "אני שומע אנשים שחוששים לצאת מהבית בלילה, בעיקר באזור שאני גר בו, בפרדס כץ. אני משתדל לא לראות חדשות ולא לצפות בכל הסרטונים האלה שרצים בבני ברק. יש לי טלפון כשר שאי אפשר לקבל בו חומרים מהסוג הזה. ככה אני מתרחק מהעיסוק בזה. אני מתפלל יותר טוב בברכת 'שים שלום', ביניהם, ביני לבין עצמי, בין כל עם ישראל. הקב"ה מדבר אלינו, אתה מבין? לא שומעים אז הוא שם רימונים, רובים, עד שאנשים יתעוררו".

מעבר לתפילות, עולה גם דרישה שהעירייה תתערב באופן משמעותי יותר. "זו הייתה העיר הכי בטוחה בארץ וזה השתנה", אומר ראש האופוזיציה במועצת העיר, יעקב וידר. "יש ועדה ייחודית לזה בעירייה, שנקראת הוועדה למיגור אלימות. היא אמורה לתכלל האת העבודה מול המשטרה. האחראי עליה הוא ממלא מקום ראש העיר, מנחם שפירא. ביקשתי לכנס אותה אבל הם מסרבים כבר יותר משבועיים".
למה הם מסרבים?
"אני לא יודע. יש לי חשד כבד. אחרי כל אירוע כזה אני מקבל טלפונים והודעות כי אנשים חוששים. תשמע, כשיורים להם מחוץ לבית שוב ושוב ושוב, הם חוששים בצדק. צריך לתת להם תשובה. אתה יודע, תחושת ביטחון חשוב לפעמים לא פחות מהביטחון".
מה מקור פרץ האלימות הזה?
"אני לא יודע. זה לא הגיוני שהוא קורה אחרי עשרות שנים של שקט. אני רוצה תשובות, התושבים רוצים תשובות. יש ועדה ייחודית בדיוק בשביל זה. למה הם לא רוצים לכנס אותה?".
פורסם לראשונה: 06:00, 07.03.25