2 צפייה בגלריה
אסדת כריש
אסדת כריש
אסדת כריש
(צילום: AFP )
אחרי בלימת הפתע במגעים בין ישראל ללבנון בעקבות דרישות חדשות של ביירות, ממשל ביידן ממשיך להפעיל לחץ כבד על הלבנונים כדי שיוותרו על הדרישות וההערות החדשות לטיוטת ההסכם על הגבול הימי - ולקבל אותה כפי שהיא.
בוושינגטון הבינו שהסיכוי שלפיד, במצב הפוליטי הנוכחי, ייענה לדרישות החדשות הוא אפסי, ומנסים להוריד את הלבנונים מהעץ. מנהל המו"מ, המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין, ויועצו של ביידן לענייני המזרח התיכון ברט מקגורג, ניהלו לאורך סוף השבוע שורת שיחות טלפון עם בכירים לבנונים והפצירו בהם לקבל את הטיוטה המקורית.

בהנחה שהמאמצים יצלחו, בישראל עדיין חושבים שיש סיכוי להגיע להסכם לפני הבחירות, אך בלשכתו של ראש הממשלה מפנימים שכנראה לא יסיימו את כל הבירוקרטיה הנדרשת לפני הבחירות.
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה הציגה את הפרוצדורה שנותרה באופן כללי, ואמרה כי ההסכם יצטרך לעלות לאישור בפורום ממשלתי, ובהמשך להיות מוצג להערות הכנסת למשך שבועיים - מה שצפוי להגיע עד לאחר הבחירות. בהרב-מיארה, שהדגישה את סד הזמנים הלחוץ, הציגה אפשרות נוספת, והיא להביא את ההסכם להצבעה מיידית בכנסת.
בתוך כך, מחר יתחיל השלב האחרון בבדיקת האסדה, שבו מבצעים הזרמה הפוכה מ"כריש" לחוף. הבדיקה אמורה הייתה להתבצע לפני שבועיים, אך נבחחתה משיקולים לוגסיטיים של חברת אנרג'יאן הצרפתית.
אם הבדיקה תעבור בהצלחה, המשמעות היא שישראל תוכל להתחיל להפיק את הגז הטבעי כבר בסוף החודש - אך בירושלים אומרים שההפקה תתבצע בלי קשר למשא ומתן עם לבנון מאחר שמבחינת ישראל, אסדת כריש נמצאת בשטחה.
2 צפייה בגלריה
אסדת הגז כריש
אסדת הגז כריש
אם הבדיקה תעבור בהצלחה - ישראל תוכל להתחיל להפיק גז כבר בסוף החודש. אסדת כריש
(צילום: אנרגי'אן)
בכירים שמעורים במשא ומתן אמרו הערב כי "יש סיכוי טוב של 55% שנצליח להגיע להסכם. הלבנונים רוצים הסכם, אך השטן נמצא בפרטים הקטנים. הפרטים מאוד מורכבים, ולפיד לא יעשה שום דבר שיסכן את ביטחון ישראל".
לפי בכיר ישראלי, הבחירות הן לא שיקול בחתימת ההסכם. "ההסכם ייחתם אחרי כל תהליכי האישור הנדרשים, ואין דד-ליין של בחירות. השיקול הוא אם ניתן להגיע להסכם טוב לישראל ולאשר מה שצריך". בכיר נוסף אמר כי "לא נחתום על ההסכם בכל מחיר. ההסכם המקורי הוא הישג אדיר לישראל. גם בישיבת הקבינט כולם באו סקפטיים ולא ממש מפרגנים בגלל הבחירות, אבל לאחר שלמדו את פרטי ההסכם כולם, כאיש אחד, אמרו שהם חותמים עליו".
בישיבת הקבינט הייתה תמיכה רחבה בהסכם גם מצד משרד הביטחון, הרמטכ"ל, ראש המוסד ומשרד האנרגיה. התהיה היחידה שעלתה הייתה בעניין הליך האישור של ההסכם: ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט, שעוד לא החליט אם להטיל וטו על ההסכם, אמר בישיבה שנכון לקבל החלטה שכזו רק אחרי הבחירות - ורק אם ההסכם יהיה מעשי.

בנט סבור שישנן נקודות בעייתיות בהסכם, כמו העובדה שקו הגבול הימי שנקבע הוא בגדר "סטטוס קוו" ולא גבול מחייב, והחליט להמתין להתבהרות המשא ומתן כדי להבין אם ישראל תוכל להגיע להסכם ורק אז יגבש עמדה סופית.
במקביל למגעים המדינים הקדחתניים, בכירים בליכוד ממשיכים לטעון שההסכם הימי מול לבנון דומה לריצתו של אהוד ברק לשיחות טאבה לפני הבחירות. לדבריהם, לפיד "מחפש הישג מדיני שיציל אותו בבחירות", ולכן הולך להסכם עם לבנון ש"לא נותן לישראל כלום", כלשונם. בכירים ביש עתיד השיבו כי "מה שהליכוד עושה זה פשוט הפקרות גמורה. הם מהדהדים את תעמולת חיזבאללה בלי שיש להם מושג מה יש בהסכם".
הערב הודיע גנץ כי הוא הזמין את ראש האופוזיציה לתדרוך ביטחוני על ההסכם המתהווה עם לבנון, יחד עם גורמי ביטחון רלוונטיים. בלשכת נתניהו אמרו כי ראש האופוזיציה לא מתכוון להיענות להזמנה, מאחר ש"לפי החוק, הגורם המתדרך הוא ראש הממשלה ולא שר הביטחון".
ובין חילופי ההאשמות עדיין אין תשובה ברורה לכך שלפיד לא מפרסם את עיקרי ההסכם לציבור, כדי שהאזרחים ייווכחו שאכן מדובר בהישג אדיר לישראל, כפי שהוא מציג. ההסבר שנשמע בסביבת לפיד הוא שאין רצון להציג הסכם לפני שהכול סגור וחתום מול הלבנונים, אך חברי הקבינט ראו את עיקרי ההסכם ואמרו כולם, כאיש אחד, שהם חותמים עליו.