דוברת במשרד החוץ של איחוד האמירויות מיהרה להכחיש את הידיעות שפורסמו על אודות תיווך של אבו דאבי בשיחות "לא רשמיות" בין ישראל לסוריה. אולם כעבור שעות ספורות, הפתיע הנשיא הסורי אחמד א-שארע (אל-ג'ולאני), ובמהלך ביקורו בצרפת אישר כי אכן מתקיימות "שיחות עקיפות", לפי הגדרתו, בין ישראלים לסורים "בתיווכה של מדינה שלישית" שבשמה לא נקב, והתברר כי מדובר באיחוד האמירויות.
הסורים, בנוכחות המתווכים מאבו דאבי, ביקשו באותן שיחות שישראל תעניק "זמן התארגנות" לנשיא א-שארע ודרשו בתקיפות שישראל תעצור את תקיפות מטוסי חיל האוויר בשטחם.
3 צפייה בגלריה


שלוש פגישות נערכו בין הצדדים באבו דאבי
(צילום: Abdulaziz KETAZ / AFP, יריב כץ, AP Photo/Matias Delacroix)
הכוונה - כך הסביר הנשיא הסורי בצרפת - לדון בענייני ביטחון. לדברי גורם שקיבל דיווח על השיחות, שבהן משתתפים שני אנשי אקדמיה ישראלים בעלי רקע ביטחוני ושלושה מקורבי הנשיא הסורי - עד כה נערכו כבר שלושה מפגשים, שהתקיימו במעון הפרטי של אחת מדמויות המפתח בשלטון האמירות אבו דאבי.
"שיחות גישוש בלתי מחייבות"
בניגוד למשא ומתן האמריקני-איראני, הישראלים והסורים לא ישבו בחדרים נפרדים אלא מסביב לשולחן אחד שעליו הונח כיבוד עשיר, כשכוונת המארחים היא לייצר אווירה נינוחה.
"האמירתים ניחנו בסבלנות, ויש להם ראייה לטווח הרחוק", ציין גורם ישראלי שעל אף קשריו ההדוקים באבו דאבי, מסרב לאשר האם היה אחד המשתתפים בשיחות: "יש להם גם ניסיון מוכח כמתווכים". לדברי אותו גורם מדובר ב"שיחות גישוש בלתי מחייבות", כאשר כל אחד מהצדדים מעביר "דיווח למעלה".
אנשי השיח מסוריה, מתברר, התלוננו באותן שיחות על פעילות צה"ל בתוך שטחי סוריה ועל כיבוש תשע הגבעות שישראל מסרבת לפי שעה לפנות. הם ביקשו שישראל תאפשר לנשיא הסורי "לייצב סדר פנימי חדש בתוך סוריה", והתלוננו על המצב הכלכלי הקשה.
3 צפייה בגלריה


אל-ג'ולאני לא מכנה את ישראל "הישות הציונית". הנשיא הסורי לצד מקרון
(צילום: Tom Nicholson/Getty Images)
בשיחה האחרונה הם גם ציטטו את הנשיא הסורי שחוזר ומודיע שאין לסוריה אינטרסים ליזום עימותים עם שכנותיה, וגם לא עם ישראל – הוא מבהיר במילים מפורשות. בישראל מזהים שבניגוד לקודמו, בשאר אסד, נשיא סוריה החדש מתייחס בהצהרותיו הפומביות ל"מדינת ישראל", ולא אל "הישות הציונית".
משרדי החוץ והמודיעין באבו דאבי, שמנוהלים בידי שני אחיו של שייח' מוחמד בן עבד, שליט האמירות - שייח עבדאללה (שר החוץ) ושייח טחנון (המודיעין) - הם שיזמו את המפגשים בין הישראלים לסורים. גם בעבר, מתברר, ניסו האמירתים לתווך בין הנשיא הסורי הקודם בשאר אסד, לבין ישראל. נערכו אז כמה פגישות, אולם הישראלים והסורים הבהירו למארחיהם כי "אין עוד סיבה אמיתית שתצדיק את המשך השיחות".
"סילקנו את האיראנים"
בסבב השיחות הנוכחי, שנפתח ככל הידוע בעקבות ביקורו של נשיא סוריה א-שארע באבו דאבי ב-13 באפריל האחרון, מתמקדים הצדדים בעיקר בנושאי ביטחון. בצד הסורי מקפידים להדגיש: "סילקנו את האיראנים".
הכוונה היא להמשיך את השיחות ולעבור גם לנושאים כלכליים, הצעות שלפיהן ישראל תספק ידע רפואי ותזמין סטודנטים להשתלמויות רפואיות, ועוד נושאים שמטרידים את השלטון ואת האוכלוסייה בסוריה.
במקביל למגעים החשאיים באבו דאבי, נוצרו גם מגעים ראשונים בין מומחים ישראלים לבין אנשי כלכלה, ביטחון ויועצים של הנשיא הסורי החדש ושר החוץ. המגעים התקיימו לאחרונה בשני כינוסים באירופה, ובאחד מהם חברי המשלחת הסורית חיבקו והפגינו חום כלפי הישראלים.
ששת חברי המשלחת הסורית, שקיבלו אישור רשמי בדמשק ליציאתם למפגש, הציגו תמונת מצב קשה בסוריה אך התעקשו לטעון: "תנו לנשיא החדש ולצוותו לעבוד ותגלו כי פניו לשלום עם כל השכנים, כולל ישראל". אחד מחברי המשלחת הסורית גם הדגיש שוב ושוב באוזני שליחת ynet ו"ידיעות אחרונות": "העובדה שסילקנו את האיראנים משטח סוריה ושלא נאפשר להם לחזור לא רק מדברת בפני עצמה, אלא גם שולחת מסר ברור לישראל לגבי עמדות השלטון הסורי החדש".
במפגש האחרון באבו דאבי העלה הצד הישראלי את הפגיעות בבני העדה הדרוזית בסוריה. הצד הישראלי הבהיר בתקיפות ש"לא נסבול פגיעות בבני העדה שהם אחינו בדם". בעקבות אחד מסבבי השיחות, יצא הנשיא הסורי בהצהרה ש"סוריה לא מתכוונת להוות איום על אף אחת משכנותיה, כולל ישראל".
"זאת בהחלט הצהרה חיובית", הגיבו חברי הצד הישראלי, "אבל זאת לא הצהרה מספקת".