שבוע פרלמנטרי נוסף מסתיים בקיפאון מצד הקואליציה, שנדרשת שוב להסיר מסדר היום את הצעות החוק שלה ביום רביעי בשל החלטת הסיעות החרדיות להחרים את ההצבעות, עד שיקבלו את מבוקשן – התקדמות משמעותית בחוק שיסדיר את הפטור משירות צבאי ללומדי תורה. "כשקואליציה לא מצביעה בעד חוקים שלה עצמה, אי-אפשר לנהל אותה, אבל יש פה אמירה שלנו לראש הממשלה שיש דברים שחשובים לנו מאוד", אומר השר לשירותי דת מיכאל מלכיאלי מש"ס.
דווקא באותו שבוע רשם לו השר מלכיאלי הישג פוליטי, כאשר סיים את הליך מינוי דיינים בכינוס הוועדה למינוי דיינים שלא כונסה מזה שבע שנים ומינתה 21 רבנים לתפקידי שיפוט בבתי הדין הרבניים. גם ההליך הזה לא היה חף מחיכוכים פנימיים. "מי שיסתכל מתחילת הקדנציה יראה שיש דברים שלא אנחנו קידמנו, ולא התערבנו בהם. הצבענו בעד", הוא אומר בשיחה עם "ידיעות אחרונות". "היה זעם גדול מאוד על איתמר בן גביר שהתערב בחוק הרבנים. אמרנו לו – 'כשאתה הבאת את החוקים שלך לא נכנסנו לחפור. אתה השר הרלוונטי, אתה מביא את המדיניות שלך. כשיש דברים שהם המדיניות שלנו, אנחנו מצפים שילכו גם איתנו ככה".
אבל נושא הגיוס, בטח בתקופה הנוכחית, הוא רגיש יותר.
"נכון, אני מסכים, אבל תמיד היה איזה תירוץ – גלנט, המלחמה. אבל בסופו של דבר חשוב לנו שתוסדר המסגרת החוקית של 'תורתו אומנותו".
ויש משהו שיביא אותך לפרק קואליציה אם זה לא יתקדם?
"אם מישהו בשמאל בונה עלינו שנגיש לו את הממשלה על מגש של כסף, הוא טועה", הוא אומר נחרצות, והודף את התחזיות על הפלת הממשלה בשל משבר חוק הגיוס. לצד זאת, הוא מבהיר: "מי שהכניס אותנו לקואליציה הם גדולי התורה, הרבנים. ברגע שהם יגידו לנו אחרת – נעשה אחרת, ואנחנו מודעים למורכבות. אנחנו יודעים שיש מלחמה, אנחנו לא חיים בוואקום, אבל אם הרבנים יגידו לנו שיש מעצרים, אין חוק וזה המצב – ההחלטה לפרוש תהיה בידיים שלהם".
כדי שיהיה חוק – איזה צפרדעים תסכימו לבלוע? עם איזה סעיפים של סנקציות או מכסות תוכל להגיד שזה סביר ואתה מצביע בעד?
"בחוק הגיוס יש לנו צוות שבקיא בפרטים והם יענו לך. אבל אני אגיד בגדול – יש פה עניין שחוק צריך להיות קביל בבית משפט. מצד שני אנחנו צריכים גם חוק שמועצות הרבנים, שלנו ושל יהדות התורה, יקראו אותו ולא יזרקו אותו מיד".
ומה ההיתכנות של זה?
"האמת היא – יש לנו תחושה שהגורמים המשפטיים, שומרי הסף, עושים הכל במשרה מלאה כדי להפיל את החוק מתוך מטרה להפיל את הממשלה. אם היינו בממשלה אחרת שבראשה לא עומד נתניהו אלא מישהו מהאופוזיציה – היינו מקבלים אור ירוק משפטי הרבה יותר גדול".
בוא נשים פוליטיקה בצד, נדבר על מהות. אתם מדברים הרבה על חוק להסדרת מעמד בני הישיבות, לשם כך נבחרתם, אבל עומדים לנגד עיניכם המילואימניקים שימים על גבי ימים נעדרים מהבית? אתם רואה את הצורך בהרחבת מעגל המתגייסים?
"זה מאוד עומד לנגד עינינו".
אתם לא מדברים על זה. ברמה הציבורית אתם לא מעלים את זה לשיח.
"קודם כל, בבית הכנסת כשפותחים את ארון הקודש, כל פעם מתפללים לשלום החיילים. אנחנו מתייחסים ביראת כבוד גם למלחמה וגם לחיילים, בוודאי בש"ס. אבל הרחבת מעגל הגיוס זה נושא מקצועי שהלך למחוזות פוליטיים. אותם גורמים פוליטיים, שמדברים בשם המקצוענות – כשנהיה איתם הם ידברו אחרת. אנחנו נמצאים בשיח האמיתי בחדרי חדרים וזה לא קל לגשר על הפערים".
יש אצלכם שיח איך לגייס את מי שלא לומדים, נניח?
"בחדרים שמדברים על חוק הגיוס, מדברים על הכל".
אנחנו שומעים את הרבנים. הם אומרים שגם מי שלא לומד, אסור לו להתגייס. יש על מה להידבר בכלל?
"לעולם אני לא אבקר רב. שתבין, יש לנו משפחות שמצביעות לש"ס ואיבדו בנים במלחמה, אנשים שאנחנו מכירים טוב; מצד שני עולם התורה יקר לנו".
כמה בחירות זו אפשרות מצידך?
"אנחנו באמצע מלחמה. אני לא יכול לחשוב איך עושים מערכת בחירות כשהחיילים נלחמים ויש לנו אנשים חיים שמעונים בעזה, כשכשאנחנו יושבים פה והם קשורים במנהרה. זה נורא ואיום. זה מה שהכי חשוב והכי מעניין. אנחנו צריכים להיכנס לקרבות וקרע בעם כשזה המצב? אנחנו תומכים בראש הממשלה כמו שתמכנו בכל העסקאות. אנחנו נמשיך לתמוך".
בראשית השבוע מונו 21 דיינים לבתי הדין הרבניים. שיטת הבחירה הנהוגה מזה שנים ארוכות היא חלוקת הממונים לפי מפלגות. אמנם אתה לא המצאת את השיטה, אבל מרגיש לך נוח שנבחרים אנשים לערכאה שיפוטית לפי מפתח מפלגתי?
"בוא נסתכל מי התמנה, לא לפי כותרות. דווקא השיטה הזאת מלמדת כמה הוגנות ויושר יש לפי בבחירה של הדיינים. במינוי שופטים בבתי משפט אזרחיים – מי שבריון ויש לו רוב בוועדה, ממנה. לא בודקים כמה ימנים, כמה מזרחיים, כמה דתיים, אצלנו גם כשהיינו באופוזיציה וגם בקואליציה – אנחנו ממנים באופן שווה".
קשה לומר שלא מונו מקורבים. תשעה מתוך 21 הם קרובי משפחה של דיינים מכהנים או בכירים במפלגות.
"תוציא את זה מהראש. גם יו"ר ש"ס עסוק כל כולו בקבינט, בהחזרת החטופים ובחוק הגיוס. לא היה לו עסק בכלל במינוי דיינים. נבחרו הרבה דיינים מהפריפריה, בלי נגיעה למערכת המשפט, שהם בעצמם לא האמינו שייבחרו".
גם בקרב רבני הערים שהולכים להתמנות - ברמלה מתמודד בן דוד של שר מש"ס, בבאר שבע אחיין של אריה דרעי. המפלגה תומכת בשניהם. קשה לנתק את ההקשר.
"קודם כל בוא נראה מי ייבחר. המועמד ברמלה הוא בן ונכד של רבני העיר לשעבר. גם בבאר שבע הוא בן של רב העיר הקודם. יש פסיקה הלכתית בנושא שראוי למנות בן ממשיך לתפקיד רבני. כמובן שהוא צריך להיות גם ראוי. הייתי ברמלה כמה פעמים וראיתי את המועמד שם, יש לו אהדה שם מאנשים לא דתיים בכלל".
יש סיפור מיתולוגי על הרב עובדיה יוסף, שהוא היה ילד שעבד במכולת, ורבנים שראו איזה מוכשר הוא בלימוד נלחמו כדי להביא אותו לישיבה ולהצמיח ממנו תלמיד חכם. היום יש 'ילד מהמכולת' שיגיע להיות רב עיר?
"מינינו גם רבנים בקריית ארבע ובית אל שלא גדלו בבתי רבנים. אני מבקש ממך שנקיים דיון נוסף עוד כמה חודשים, אחרי שייבחרו רבני עיר, ואתה ואני ואנחנו נראה ביחד כמה 'ילדים מהמכולת' נבחרו לתפקיד".
פורסם לראשונה: 00:00, 23.05.25