ראשי ההתנחלויות ביהודה ושומרון, בהובלת השרים בצלאל סמוטריץ' ואורית סטרוק (הציונות הדתית), משרטטים בימים אלו את החזון שלהם ל-2026, כאשר המטרה העיקרית היא להביא משפחות שלמות לשטחי יהודה ושומרון על מנת שיתיישבו באזורים שהקבינט אישר. נכון להיום, מדובר בקרקעות שעומדות ריקות לחלוטין.
הצפי הוא כי בשבועות ובחודשים הקרובים נראה יותר עליות ליישובים, יותר הקמת תשתיות ובנייה בפועל. המהלך, כך מקווים ראשי המתנחלים, יוביל מעשית למיטוט רעיון המדינה הפלסטינית וייתר את שאלת הריבונות.
1 צפייה בגלריה
מעלה אדומים
מעלה אדומים
"הריבונות קיימת בשטח"
(צילום: רויטרס)
המשפחות יגיעו תחילה לחוות בפורמט של מגורים זמניים ויבנו את קהילתם אט-אט עד להקמת מבני הקבע, מוסדות החינוך ופריצת דרכים בתוך היישובים. "אם שנת 2025 הייתה שנה של מהפכה בהחלטות ובשינוי תפיסת הפעולה, שנת 2026 היא שנת השטח, נראה ממש רגליים על הקרקע", הסביר גורם בכיר בהתנחלויות.
עוד בהסכמים הקואליציוניים התחייב ראש הממשלה בנימין נתניהו לסמוטריץ' ולציונות הדתית על הקמת 70 יישובים. חלקם הגדול כבר נמצא על השטח והיה מדובר בהכשרות בדיעבד, אך חלקם חדשים לגמרי. עד כה החליטה הממשלה על הקמה והכשרה בדיעבד של 69 יישובים, כאשר יותר מ-20 מהם חדשים לגמרי.
ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" נחשפה המהפכה של המתנחלים בכל הקשור ליישובי צפון השומרון ומחיקה בפועל של חוק ההתנתקות. למעשה, לא רק שחוק ההתנתקות נמחק, אלא שמבחינת המתנחלים המצב הנוכחי אף טוב יותר משהיה ב-2005. בין היישובים החדשים שיאוכלסו נמצא שא-נור, שנחשף ב-ynet כי כבר התקבל אישור לאכלסו בחג פורים הקרוב - הצבא כבר מכין את הצירים ומעביר מפקדות לצורך כך.
גם בהר עיבל מתכוונים אנשי מועצת שומרון להציב נוכחות יהודית בקרוב, אבל לא רק בצפון השומרון. גם "עיר התמרים" בבקעת הירדן, שאמורה לקלוט אוכלוסייה חרדית, נמצאת בצנרת, לצד מספר יישובים נוספים שיעטפו את העיר הפלסטינית יריחו. בכל הקשור לגבול המזרחי - מוביל משרדה של השרה סטרוק מהפכה של ממש. לדברי בכירים בהתנחלויות, המהלך נשען על צורך ביטחוני ושינוי תפיסת הביטחון של ישראל בגבולות אחרי מתקפת 7 באוקטובר.
עולים על האדמה
הצורך הביטחוני מתורגם בשטח להגדלת ההתנחלויות. לאורך הגבול, וגם במובלעות, יוקמו מוסדות חינוך - בהן מכינות ישיבות הסדר וחוות חקלאיות, כאשר מספר חוות כבר קיימות מרחק מינימלי מהגבול. התלמידים יעברו הכשרות ויגנו עם נשקים על תושבי הגבול על-פי תרחשי ייחוס. בין היתר מתוכננת הקמת ישיבת הסדר חרדית בסמוך לכפר עוג'ה.
השינויים הללו לא התרחשו בחלל ריק והם תוצאה של שינויי חקיקה משמעותית של הממשלה והקבינט. בין היתר ביטול אישורו של שר הביטחון וראש הממשלה בכל שלב בקידום יחידות דיור ביו"ש שעליו החליט הקבינט ביוני 2023. בנוסף לאזרוח בפועל של כל החלק האזרחי במנהל, החל ממינוי סגן אזרחי דרך העברת עשרות סמכויות משפטיות ליועצים אזרחיים וכלה בהחלטות על פינויים וקידומי בנייה. כשמי שמנהל את כל האופרציה הזו היא מנהלת ההסדרה - גוף שהקים סמוטריץ' לממש את כל המהפכה.

"הריבונות קיימת בשטח"

כשמחברים הכול יחד מתגלה התמונה האסטרטגית שחונקת את הכפרים הפלסטינים ופוגעת בצורה אנושה בהקמת מדינה פלסטינית. כך היא מביאה את ישראל לריבונות דה פקטו בשטח. גורמים בהתנחלויות מסבירים כי הייתה הזדמנות פז להחיל ריבונות בספטמבר שנה שעברה, עת הניע נשיא צרפת עמנואל מקרון את המהלך להכרה במדינה פלסטינית. באותם ימים, כך מספרים גורמים בכירים בהתנחלות, הייתה ישראל כפסע מהכרזת ריבונות שנעצרה רק בגלל דבריו של טראפ שרצה את מנהיגי מדינות ערב במפרץ לצורך השלמת העסקה ברצועה עזה. "אבל הריבונות קיימת בשטח, זה עוד יגיע", קבע גורם בהתנחלות.
הקמת היישובים החדשים נעשית אחרי ניתוח מעמיק של השטח ומתוך ראייה אסטרטגית של גדיעת הרצף הטריטוריאלי הפלסטיני. הדוגמה הטובה ביותר היא צפון השומרון והמפכה שבוצע שם עם הכשרתם מחדש של חומש, שא-נור, גנים וכדים; שגודעים את הרצף הפלסטיני בערים הפלסטיניות. מודל צפון השומרון הועתק לבקעת הירדן. העיר יריחו, שמהווה בתכנית פיאד נדבך חשוב עבור הרשות הפלסטינית, מוקפת בימים אלו במספר ישובים. בין היישובים קדם, ערבה, אלנבי, ייטב, מערב עיר התמרים, בית חוגלה ונוף גלעד; יחד עם חוות חקלאיות ישראליות.
בעוד כמה חודשים, כשיאוכלסו חלק מיישובים אלו, יריחו בדד תשכון. כך גם בדרום הר חברון. הוקמה שרשרת חוות חקלאיות מהיישוב כרמל ועד עותניאל, על מנת לחצוץ בין אזור הכפרים יטא וסמוע לבין כפרים בנגב. כך גם בטבעת יישובים סביב כביש 443 ויישובי מערב בנימין. התמונה האסטרטגית שעולה מהשינויים מגלה כי שנת 2026 ע"פ ראשי ההתנחלות ביהודה ושומרון תוביל להכרעה בשטח ותפורר, לשיטתם את חלומות המדינה הפלסטינית.
מתנועת "שלום עכשיו" נמסר: "הנתונים לא משאירים מקום לספק, ככה נראה סיפוח. בניגוד לרצון העם ולאמירה ברורה של הנשיא טראמפ, הממשלה גוררת אותנו לאסון עם מחירים ביטחוניים וכלכליים אדירים. חייבים לעצור את זה".