כבר בתנ"ך הוצמד לנו הכינוי: "עַם קשה עורף". פירוש הדבר, שבאופן תמידי נתפס לנו הצוואר, מה שלא מאפשר לנו לסובב את הראש ולהסתכל אחורה. הקורונה היתה כאן, מלחמה ראשונה היתה כאן, ואנחנו מסרבים בטיפשות, באטימות וביהירות להתבונן לאחור ולהפיק לקחים. אין ספק שהמלחמה הזו מוצדקת והלוואי שלא תסתיים טרם זמנה. לשם כך נדרש חוסן לאומי, שותפות אזרחית פעילה. דומני שקברניטי המדינה לא נתנו דעתם, לא הבינו עד כמה שלומם של ילדינו ופעילות כזו או אחרת של מערכת החינוך יכולה להשפיע על החוסן ויכולת העמידה. סיפורה של מערכת החינוך איננו סיפור של משרד החינוך, זהו סיפור בעל ערך לאומי, בעיקר במלחמה מתארכת, בטח בילדים שחוו את מגפת הקורונה והמלחמה האחרונה.
לשם קבלת החלטות מושכלות אנו נדרשים לפעולות הבאות:
1. קבינט אזרחי - הגופים אינם מסונכרנים. אין מערכת אחת בה יושבים נציגי פיקוד העורף יחד עם נציגי משרד האוצר, החינוך, הכלכלה, העבודה תוך סינכרון ההחלטות באופן שיביאו בחשבון צרכי משק, עבודת הורים, מסגרות חינוכיות לילדים. את מסלולי הפיצוי יש להתאים גם לשאלת פתיחת מסגרות החינוך.
2. הגיע זמן ביזור - המציאות מורכבת. אין תשובה אחת נכונה. הגיע הזמן לאפשר לראשי הערים לנהל את מערכת החינוך בעיר שלהם. המחשבה שאפשר לטפל במלחמה דרך מטה המשרד בירושלים, שגויה. העברת סמכויות לראשי הערים תתרום להתאמת הטיפול, ליצירת מענים נגישים, להוצאה לפועל של תוכניות ישימות. ביזור מערכת החינוך באופן שבו ראשי הערים והמנהלים יעצבו את תכני וצורת הלמידה מהווה תנאי לשגשוגה של מערכת החינוך לא רק בשעת חרום. המבנה הנוכחי של משרד החינוך נוצר עם קום המדינה, כשמספר התלמידים ומספר בתי הספר היה קטן בהרבה.
3. הילדים שלנו חווים חוויות מורכבות. כיו"ר עמותת עלם, התוודעתי רק הבוקר לדו"ח של הצוות הנפלא שלנו בקריית שמונה. שחר (שם בדוי) החל לעבוד, העסק של אמא מקרטע ומישהו צריך להכניס כסף הביתה. שירה (שם בדוי) עברה לישון במקלט סמוך לביתה. אחותה נכה ואין ביכולתה לצאת ולהיכנס במהירות. כך, עברה "לגור" במקלט ציבורי. הילדים הללו, כבר פונו לשנה וחצי מבתיהם. ילדים אחרים, קמים פעמיים-שלוש בכל לילה, יש מהם הנדרשים לרדת למקלט ציבורי. גם למלחמות צודקות יש מחירים. הילדים והנערים הללו יזקקו לטיפול. אל תאמרו לא ידענו!
ש להקצות כבר עתה "סל טיפול" או "סל תמיכה" שיוקצה לכל תלמיד ותלמידה במערכת החינוך
4. ראשית, יש להקצות כבר עתה "סל טיפול" או "סל תמיכה" שיוקצה לכל תלמיד ותלמידה במערכת החינוך. ראשי הרשויות, מנהלי בתי הספר וההורים יגבשו תכנית מותאמת. התוכניות שיוכנו כבר עתה, יופעלו עם חזרת מערכת החינוך.
5. על שר החינוך ושר האוצר, להכריז כבר עכשיו על הרחבת בתי הספר של החופש הגדול לכל ילדי הגנים ותלמידי בתי הספר היסודיים ולא רק לתלמידי כיתות א-ג.
6. כבר עתה, יש לתקצב עמותות, ארגונים ותנועות נוער להרחבת הפעילות התומכת במהלך חופשת הקיץ. פעולות כאלה דורשות התארגנות, אם לא עכשיו - אימתי.
עד אז, אני מבקש לפנות להורים. אנא, שבו עוד היום עם הילדים שלכם, גבשו יחד מערכת שעות משפחתית סדורה: שעת השכמה, מטלות יומיות, יציאה יחד להליכה, טלפון יומי לסבא או סבתא. אפשר גם להתחיל ולסייע בניקיונות לפסח.
הרב שי פירון, נשיא תנועת פנימה, יו"ר עלם. לשעבר שר החינוך







