כוחות צה"ל ממשיכים בטיהור המרחב שעד הקו הצהוב, כשבפועל יש כרגע רק אוגדה אחת שמתמרנת (36) ולא עוסקת במשימות הגנה. הכוחות מאתרים אמצעי לחימה, מחסלים מעט מחבלים שעוד נותרו בשטח ובעיקר מתמודדים מול טיהור המרחב מתשתיות טרור והתבצרות בקו ההגנה נמשך כאשר בצה"ל כבר מביטים קדימה ומנסים לייצר תוכניות להמשך. לצד השלמת טיהור המרחב, בצה"ל יצטרכו לקבל החלטות האם להישאר בכל השטח או בחלקו, והאם להשאר במוצבים או לפעול בשיטה של פשיטות. העניין הוא שכל תכנית קדימה נשענת על החלטות מדיניות במו"מ שטרם התקבלו. ייתכן שהאמרקאים ידרשו נסיגה מסויימת של צה"ל מהשטח בתמורה לפירוק חיזבאללה מנשקו רק בדרום לבנון. מי יודע?
1 צפייה בגלריה
תיעוד מהשמדת המנהרות בלבנון
תיעוד מהשמדת המנהרות בלבנון
תיעוד מהשמדת המנהרות בלבנון
(צילום: דובר צה"ל)
בינתיים, העובדה היא שצה"ל חושש להגיע למצב של דשדוש למול איומי חיזבאללה המתהווים בשטח. חשיפת המתחם התת קרקעי בקנטרה מגלה כי עבודתו של צה"ל במרחב דרום לבנון ובמקומות מרוחקים לגבול חשובות מאוד. חיזבאללה בנה בקנטרה עיר מקלט לכל דבר שממנה תכנן לפשוט על יישובי הצפון. כל בניית המערך מומנה ותוכננה על ידי האיראנים, מי שמשמשים כפטרוני חיזבאללה גם בגיבוש הפסקת האש הנוכחית. "בתחילת המערכה, בהסתערות קדימה, פגשנו אויב קרוב פנים מול פנים", מסביר גורם ביטחוני בכיר, שמוסיף: "כרגע נכנס צה"ל לשלב של טיהור המרחב. אם זה אמל"ח או אמצעי תצפית, זו עבודה שנעשית בצורה שיטתית. עוברים מטר מטר ומנקים את המרחב. היקף הטרור שמוצאים הוא מטורף".
אחד האיומים המשמעותיים איתם מתמודדים הכוחות הוא איום הרחפנים. צה"ל כרגע לא מצליח למצא פתרונות לרחפנים שמשוגרים מרחוק ומקשים על יכולות ההגנה באמצעות סיב אופטי. לרחפן מחובר חומר נפץ שפורק מרקטות ויחד עם חיבור למגלשים משוגר לעבר הכוחות. "זה איום שמאתגר אותנו מאוד ומגיע מרחוק. כשמגיע לך רחפן זה אירוע משמעותי והם גבו חייל הרוג וגם פצועים", מסביר גורם ביטחוני בכיר ומוסיף: "אנחנו מתמודדים עם התופעה הזו במספר פעולות, אבל צריך להגיד שאין 'פטנט' שפותר את האיום הזה מחר בבוקר. עובדים על זה בצורה קדחתנית. מקווה שיכולות היירוט ישתפרו. כל התעשיות על הדבר הזה, וגם אמ"ן על הדבר הזה ואני מקווה שנראה מענה אליו זה צריך להיות יותר טוב." עוד הסביר הבכיר: "מלבד המיגון יש עניין מודיעיני שמרכזים עליו כוחות ומאמץ, בהובלה של אמ"ן. המטרה היא לפגוע בכל שרשרת הערך של הרחפנים. בפו"ש שלהם, במי שמפעיל ומטיס אותם". במקביל, כוחות חטיבה 226, בפיקוד אוגדה איתרו ותקפו מחסן אמצעי לחימה, עמדות נ"ט, תצפית ומבנים ששימשו את חיזבאללה לצרכים צבאיים. מחבלי הארגון השתמשו בתשתיות אלו לקידום והוצאה לפועל של מתווי טרור נגד כוחות צה"ל ואזרחי מדינת ישראל" על פי הודעת דובר צה"ל.
פירוק חיזבאללה, זה ברור, לא יקרה ביום אחד אם בכלל. גורמים מדיניים מנסים לרמוז לפירוק הארגון בשיטת השלבים
טיהור המרחב נמשך, אך בצה"ל כבר מביטים קדימה. כעת לא ברור לאן הולכים מכאן משום שהכל הוא נגזרת של מה שיקרה בבית הלבן. פירוק חיזבאללה, זה ברור, לא יקרה ביום אחד אם בכלל. גורמים מדיניים מנסים לרמוז לפירוק הארגון בשיטת השלבים. נזכיר כי צה"ל הקים את מרחב האבטחה ועשה שימוש במונח "הקו הצהוב" ברצועת עזה ושנתיים וחצי אחרי חמאס עדיין עומד על רגליו. הוא חלש מאוד ויכולתיו נפגעו באופן דרמטי, אך בחסות המלחמה בצפון והמבצע מול איראן הוא משקם את יכולותיו השלטוניות. וכמו הקו הצהוב בדרום, כך גם בצפון. חיזבאללה נלחם על קיומו ולכן יעשה הכל למנוע התנעת מהלכים לפירוקו כולל פריצת מלחמת אזרחים בלבנון. חיזבאללה מנסה בכל דרך למנוע את התבססות צה"ל במרחב דרום לבנון וטוען כי כל התושבים יחזרו לבתיהם. שר הביטחון כ"ץ רמז, אולי בכוונה אולי לא, על כך שפירוק חיזבאללה יעשה בשלבים וכרגיל איים על מזכ"ל הארגון: "נעים קאסם משחק באש והאש תשרוף את החיזבאללה ואת כל לבנון - ממש כמו בממשל אסד.א ם ממשלת לבנון תמשיך לחסות בצל ארגון הטרור חיזבאללה - תצא אש ותשרוף את ארזי הלבנון".
אלישע בן קימוןאלישע בן קימון
ומאחורי כל זה, צה"ל מחכה לדרג המדיני ומנסה לעצב את דרכו מחדש. כרגע יש עוד מה לעשות במרחב, אבל בסוף על מנת להוריד את כמות השיגורים יש לתמרן בכל השטח ולאסוף את האמל"ח, המשגרים והרקטות המפוזרים. הפחד הגדול הוא למצוא את עצמנו במצב של "רצועת הביטחון" כאשר הלוחמים קפואים ונמצאים במשימות של אחזקת השטח ולא הכרעת הארגון.