"זו זכות בשבילי להגיע לתפקיד הזה, לא קשור לאישה או גבר. זו אמירה, שנשים יכולות לשבת בעמדות מפתח, שלאו דווקא עשו אותן בעבר - ולהצליח בהם. זו אמירה בכללי, לצבא, לנשים אחרות - שזה לא קשור למגדר, זה קשור ליכולות שלך, מה את יודעת להביא לשולחן". כך שיתפה רס"ן ע' (27), האישה הראשונה שממלאת את תפקידה כקצינת אג"ם ביחידת העילית יהל"ם (יחידת הנדסה למשימות מיוחדות).
רס"ן ע'
רס"ן ע'
רס"ן ע'
(צילום: תומר שונם הלוי)
פעילות יהל"ם בלבנון
(צילום: דובר צה"ל)

באוגוסט 2017 התגייסה רס"ן ע' מחולון לקורס מ"כים במערך מגל. "כשהתגייסתי לצבא לא ראיתי את עצמי נשארת במערכת", היא אומרת. "הייתי מפקדת בגיל מאוד צעיר, אחרי חמישה חודשים פיקדתי על כיתת טירונים. איפשהו שם הבנתי שזה המקום שלי, שאני אוהבת את זה מאוד. אחרי שנה בצה"ל נפלה ההבנה". אחרי מגוון תפקידי פיקוד ומטה, ועם השלמת תואר ראשון - התמודדה על תפקיד שטח ושובצה כקצינת הדרכה ביהל"ם.
כוח נשי מלא
ב-8 באוקטובר 2023 ע' הייתה אמורה לסיים את תפקידה, אבל המלחמה שפרצה שינתה את התוכניות. ע' האריכה את התפקיד ביחידה, אחריו המשיכה כמד"רית מגמת לוחמים בבה"ד 1, בסיומו שובצה לתפקיד אותו ממלאת כיום - קצינת האג"ם של יחידת יהל"ם, האישה הראשונה בתפקיד. לדבריה של ע', לקידום שלה יש חלק בתמונה רחבה יותר שקשורה לשילוב נשים בתפקידי ליבה במערך הלוחם.
"זה מאוד משמעותי בצבא שיש נשים בעמדות מפתח. אלו דברים שלא היו נהוגים בעבר. שני התפקידים האחרונים שלי לא היו 'קלאסיים' בציר הקידום שלי. קצינת אג"ם יהל"ם לא הייתה לפני, לא במערך שלי ולא בצה"ל בכלל. בדרך כלל תפקיד של גברים לוחמים. גם התפקיד כמד"רית לוחמים בבה"ד 1, אני הראשונה לתפקיד בכללי. לא היה כזה תפקיד לפני, הראשונה שפתחה את המגמה והייתה אחראית על 3 הגדודים יחד".
ע' אמנם פורצת דרך באגף המבצעים, אבל מלבדה מטה היחידה מורכב ברובו מצוות נשים מוכשרות. "רוב המטה שהתחלף ביחידה הוחלף בנשים. גם תחתיי יש כוח נשי מלא - קצינת המבצעים וקצינת המבצעים המיוחדים, קצינת ההדרכה, העוזרת שלי", שיתפה בגאווה. יחד איתן באגף משרת גם קצין ביטחון המידע. "ההתאמה שלהן לתפקיד חונה נטו על התאמה", הוסיפה מעל לכל ספק.
רס"ן ע'
רס"ן ע'
"מצאתי את עצמי יושבת בדיון כשאני האישה היחידה". רס"ן ע'
(צילום: תומר שונם הלוי)
ע' זוכרת גם תפקידים שמילאה, בהם הייתה המפקדת היחידה בחדר. "עכשיו אני מוקפת בסביבה כזו, אבל היו גם תפקידים שלא. הרבה פעמים מצאתי את עצמי יושבת בדיון כשאני האישה היחידה. מבחינתי זה אף פעם לא היה עניין, תמיד התמקדתי במה אני יודעת להביא לשולחן, מה האקס פקטור שלי בתור קצינה. אף פעם לא עניינה אותי הסביבה שאני נמצאת בה, אלא איפה אני יכולה לתרום".
מתוקף פועלה, ע' הכירה היטב את התקרית שנחשפה ב-ynet, בה פעילות של צוות נשים לוחמות ביהל"ם בוטלה בגלל שסורבו להיקלט בבסיס בו משרתים לוחמי חטיבת חשמונאים החרדית. "היה שם פער תיאום. ברגע שזה קרה, ידענו לתת את המענה, לתאם את זה מחדש ולרדת יותר לפרטים כדי שהפעילות הזו תקרה. קורה שיש תקלות בתיאומים בזמן מלחמה ואנחנו יודעים לטפל בזה מהר".
"היה מבצע מטורף"
ע' הכירה גם אירוע נוסף שנחשף, בו לוחמות היחידה סורבו להיכנס לאיתור בעזה בגלל ששהו בו "ביינישים" (כינוי לבני ישיבות). "זה מורכב, אני חושבת שיש דברים שהצבא מטמיע, לוקח זמן גם לסביבה שלאו דווקא רגילה לזה, להכיל. אני חושבת שעם הזמן הדברים מסתדרים".
יחידת יהל"ם בערי המקלט של חיזבאללה
(צילום: דובר צה"ל)

היא ביקשה להתייחס ספציפית ללוחמות היחידה, שהן חלק בלתי נפרד מפועלה: "הייתי ביחידה כשהפיילוט של הלוחמות התגייס לפה. זה היה מדהים לראות אז, ובטח מדהים לראות עכשיו. יש להן מנגונונים מאוד משויפים, הן יודעות לעבוד, מקצועניות, תותחיות על, משהו מיוחד. ואני לא אומרת את זה כי הן מהיחידה שלי. לרוב לא קורים לנו דברים כאלה. כשעושים תיאום טוב וסוגרים את הדברים כמו שצריך - לא אמורות להיות תקלות מהסוג הזה".
לסיכום שנה אינטנסיבית של פעילות היחידה, ע' מצביעה על שני אירועים שזכורים לה במיוחד. הראשון, שפורסם באפריל האחרון, הוא מבצע רחב לאיתור, השמדה ונטרול מנהרות תת-קרקעיות במרחב קנטרה בדרום לבנון. במסגרת הפעילות, כוחות חטיבה 7 ולוחמי יחידת יהל"ם ביצעו פשיטות ממוקדות לעבר מנהרות תת-קרקעיות של חיזבאללה באורך כולל של כ-2 קילומטר. ע’ שיתפה: "מבחינתנו זה היה מבצע מטורף, שהיחידה עסקה בו רבות. לוחמים שלנו הכניסו חבלה לתוואי והשמידו רשת מנהרות שהיא נכס חיוני של האויב".
האירוע השני, שפורסם חודשיים לאחר מכן, הוא השמדת תוואי תת-קרקעי במרחב הכפר מג'דל זון. בהודעת דובר צה"ל נכתב כי "הממצאים מהפעילות בכפר מעלים כי הכפר היה מבוצר ורבוי בתשתיות טרור. בנוסף לתוואי התת-הקרקעי המשמעותי שהושמד במרחב כעת הושמדו שני תוואים נוספים". ע' מספרת כי מדובר ב"אירוע מאוד משמעותי. שימוש בכל סל הכלים שהיחידה יודעת להביא, ולהגיע לכאלה תוצאות של השמדה מדוייקת ואיכותית של נכסים קריטיים. זה האקס פקטור של היחידה".