בשיתוף מטרנה
הצצה למפעל מטרנה
צילום: ירון שרון, עוז מועלם | כתבת ומפיקה: ניצן כהן | בימוי ועריכה: אסף קוזין
זה קרה אי שם בשנת 1981: חברת "מטרנה" הוקמה והפכה לחברה הראשונה שייצרה מזון לתינוקות בארץ ישראל. המפעל מעסיק כיום 120 אנשים, ולא עצר לרגע – גם בעיצומה של מלחמת חרבות ברזל. הייצור מוקפד, מאוד מוקפד: כל שלב בתהליך עובר פיקוח קפדני והדוק, על פי הסטנדרטים המחמירים למזון תינוקות, לצד אלה של חברת נסטלה העולמית – יצרנית מזון התינוקות הגדולה בעולם. חשוב שנדע שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק, אך כאשר הנקה אינה מתאפשרת וחלב אם אינו זמין לתינוק, תמ"ל הינה החלופה עבור תינוקות.
המוצר עובר מאות בדיקות ודגימות עד הגעתו למדף, מתוך ההבנה שבסוף – מדובר במזון לדבר היקר מכל להורים, הילדים שלהם.במסגרת פרויקט משותף עם ynet ו"ידיעות אחרונות", הגיעה המגישה קורין גדעון, אמא לשלושה, למפעל של מטרנה, מפעל כחול לבן שמייצר מזון לתינוקות. המטרה: לגלות איך מכינים את הפורמולה ולפגוש חלק מהאנשים שעומדים מאחורי השרשרת הארוכה שמייצרת אותה ומוודאת את איכותה. מצוותי הפיתוח ועובדי פס הייצור, דרך הדיאטנית הקלינית ומנהלת הבטחת האיכות ועד מנהלת שרשרת האספקה.
בנוסף לתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) ולתמ"ל בכשרות מהודרת, מייצרת מטרנה גם דייסות.ייצור הפורמולה חייב להיעשות תוך הקפדה מחמירה. "התהליך מאחורי הקלעים כולל המון בקרות לכל אורך שלבי הייצור. מבחירת חומרי הגלם והספקים ועד לתהליך הייצור אצלנו", מספרת ליאת גביש, מנהלת הבטחת איכות. "לאחר מכן גם המוצר הסופי נשלח להרבה בדיקות כדי לוודא שהוא עומד בכל הדרישות".
חביב מספר לקורין על תהליך האריזה המוקפד: "באזור אחר במפעל מייצרים את הפורמולה עצמה, והיא מגיעה לאריזה. מכניסים את האבקה לקופסאות, סוגרים אותה והיא יוצאת כשהיא אטומה לגמרי".
קורין מתרשמת מהזהירות שננקטת כשמדובר במזון לתינוקות: "באמת מדהים לראות עד כמה ההוראות האלה מחמירות". חביב מסביר: "הצרכנים שלנו הם מאוד מאוד רגישים, ואנחנו עושים כל מה שאנחנו יכולים כדי שהמוצר יהיה בטוח ואיכותי".
בין תחנות הבדיקה הרבות שעובר המוצר, יש גם צוות של דיאטניות קליניות וטכנולוגי מזון, שדואג לוודא שהצרכנים הקטנטנים מקבלים את כל הערכים התזונתיים שהם זקוקים להם לגדילתם התקינה. "הרבה אנשים לא יודעים שדיאטנית קלינית זה לא רק להכין תפריטים", מסבירה רוית דגן, מנהלת תוכן מדעי ודיאטנית קלינית במטרנה. "אנחנו לא רואים את עצמנו לעולם כמתחרים בהנקה",
היא מדגישה. "חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. אנחנו נכנסים לתמונה כשההנקה לא מתאפשרת. הדיאטניות הקליניות, יחד עם טכנולוגים של מזון וצוות הבטחת איכות, כולנו ביחד, שותפים למפעל הזה, שמוודא שבכל גרם אבקה יש את כל ההרכב התזונתי שתינוק צריך בשביל לגדול".
במטרנה מבינים הורים, בעיקר כי מי שעובדים במפעל הם הורים בעצמם. דגן מסבירה שהאחריות של מטרנה לא נגמרת רק במוצר עצמו, אלא גם ללוות את ההורים הטריים בחששות ובשאלות בנושאי תזונה לגיל הרך. "אנחנו רואים אחריות מאוד גדולה, כמובן בתהליכי הייצור והבקרה, אבל גם בליווי הלקוחות".
במסגרת הביקור שלה, מגיעה גדעון אל המחסן העצום ונפגשת עם מנהלת שרשרת האספקה, הדס שוורצמן, שמסבירה שהחשיבות של מטרנה היא גם לאומית. בימי מלחמה קשים ומורכבים, המפעל ממשיך לעבוד למרות כל המכשולים והקשיים. שוורצמן פועלת על מנת שהמלאי של מטרנה יהיה מלא, למרות הקשיים הרבים שיוצרת המלחמה – בין השאר עובדים רבים שיצאו לשירות מילואים ובעיות שנוצרות בשרשראות האספקה. "מטרנה הוא מוצר כחול-לבן", מדגישה שוורצמן. "במציאות המורכבת שלנו, עם התקופה האחרונה שעוברת עלינו, עם הקושי לייצר תחת מלחמה, חשוב לדעת שהכל יגיע בזמן ובאיכות הגבוהה הנדרשת".
עובדי המפעל, אומר המנהל יובב חביב, אוהבים מאוד את עבודתם ועושים הכל מתוך הבנה שהם אחראים על מוצר רגיש מאוד בחיי התינוק. "מפעל מטרנה הוא המפעל היחיד בארץ שמייצר מזון לתינוקות", מדגיש חביב. "כל מוצרי מטרנה, הדייסות, הכל מיוצר פה. כשאני נכנס למפעל, הלב מתמלא, כי אתה באמת עושה משהו חשוב. אנחנו מפעל שמוגדר חיוני, ואנחנו פועלים גם אם יש שמיים סגורים ובעיה בנמלים. בעיניי זו שליחות. אנחנו מאפשרים ביטחון תזונתי לילדים שלנו"
לתשומת לב, חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק.
בשיתוף מטרנה
פורסם לראשונה: 09:25, 16.01.25