בשיתוף MAX
כתבת: מור גורן-גבאי | צילום: ירון שרון | בימוי: אסף קוזין
רבים מאיתנו סוחבים מערכת יחסים מורכבת סביב כסף. זה נושא שלעתים מלחיץ אותנו – אבל החדשות הטובות הן שאפשר ללמד את הילדים שלנו להתנהל טוב יותר: לדעת איך לחסוך, לנהל את ההשקעות שלהם ולעשות בחירות אחראיות יותר. אין רגע מתאים אחד להתחיל בו חינוך כלכלי, ואפשר להתחיל ברגע שהילדים מתחילים לבקש דברים שעולים כסף. "החינוך הפיננסי ממשיך כל החיים", מסבירה רונית טאוליב, מאמנת ויועצת כלכלית, בעלת האפליקציה החיים בפלוס.
היועצת רונית טאוליב פגשה את בני משפחת בזק – ההורים אורן ועידית והבנות המתבגרות ליאן ואנאל, כדי להעניק להם טיפים בנושא התנהלות פיננסית עם הילדים. בין היתר היא ייעצה להם להשתמש בכרטיס נטען MyMax שלא רק משמש כאמצעי תשלום, אלא מהווה כלי שמעניק עצמאות לבנות תחת בקרה ופיקוח - ויש לה עוד כמה עצות להורים.
"אנחנו יכולים להשפיע על האופן בו הילדים חושבים על כסף"
חשוב להבין שיצירתה של מערכת יחסים מיטיבה עם כסף לא תלויה בכמות הממון והנכסים שיש או אין לנו. זה נושא רלוונטי לכולנו. "זה לא משנה מה המצב הכלכלי שלנו. לא חייבים להיות עשירים כדי ללמד חינוך פיננסי ולא צריכים תואר במנהל עסקים", מבטיחה טאוליב. "האוניברסיטה של החיים, והדוגמא שאנחנו נותנים - היא יותר חזקה. אנחנו יכולים להשפיע על האופן בו הילדים מתנהלים וחושבים על כסף".
כשאנחנו משוחחים עם הילדים על כסף, חשוב לזכור שזה בסדר גם אם טעינו בעבר כששוחחנו איתם על הנושא. "חשוב שנהיה עם חמלה כלפי עצמנו, לא לצפות להיות מושלמים. זה בסדר גם לטעות", מדגישה טאוליב. "הרבה הורים מפחדים מהתגובה של הילדים סביב כסף. לא לפחד שהילד יהיה לא מרוצה. חשוב שנעמוד מאחורי ההחלטות שלנו".
חינוך פיננסי, מסבירה טאוליב, נועד לתת לילדים כלים ומיומנויות להתמודד עם הנושא הכלכלי, החיוני כל כך לחיינו. "המשמעות של חינוך פיננסי הוא להקנות לילדים את הדרך שמתאימה ונכונה לערכים שלהם. אין פה אמת אחת. המטרה היא לתת לילדים אפשרות לקבל החלטות כלכליות בצורה נכונה. לאהוב כסף זה חשוב. מותר לדבר על כסף ולעשות כסף".
מתי נתחיל את החינוך הפיננסי?
"כבר כשהם רוצים משהו טעים בדרך חזרה מהגן, נלמד אותם שצריך לתעדף. כך נקנה להם כלים, מחשבות, תחושות ורגשות לגבי כסף. מדובר באיך הילד יזכור את הילדות בהקשר לכסף במשפחה. צריך שילדים ירגישו טוב כשהם מדברים על כסף. שהמילה לא תשמע להם ככזו שמעוררת מריבות וויכוחים. אפשר ליצור מערכת יחסים בריאה עם כסף עבור הילדים שלנו, גם אם אין לנו הרבה כסף".
איך למשל אפשר לעשות את זה?
"אם הילד רוצה משהו ואין לנו כסף, נסביר - כרגע מעדיפים לא להוציא על זה כסף כי מעדיפים שזה יהיה לדברים אחרים. למשל, לטוס לחו"ל בעתיד. כך אנחנו נותנים תחושה של בחירה ותעדוף. לא נגיד 'אין כסף' כי זה עלול לייצר חרדה. לא צריך למכור אשליה שאנחנו עשירים, אלא להגיד את האמת. חשוב שנאהב כסף, שנאהב לעשות כסף".
למה חשוב לאהוב כסף ולאהוב לעשות כסף?
"כי זה משאב חשוב לחיים. כמו מים, אוכל, כסף שזור בחיים שלנו. הוא משפיע על הבריאות, מאפשר אורח חיים בריא יותר - בדיקות, כושר, טיפולים. כסף משפיע על החינוך וההתפתחות האישית, על הזוגיות. לכסף יש מטרה טובה. כל עוד אתה עושה כסף מבלי לפגוע באחרים, תאהב את זה. להגיד 'אני מצליח ורוצה עוד כסף' - זה המסר לילדים".
האם זה מאד השתנה מהאופן שבו חינכו אותנו להבין מה המשמעות של כסף?
"לא גדלנו ככה. הצנענו את זה. לא שיתפנו. אבל, חשוב להבין שלדבר על כסף מקדם אותנו. הילדים שלי אוהבים כסף, אבל זה לא על חשבון ערכים אחרים. הם עדיין אנשים טובים".
איך את מסבירה את השינוי?
"יש המון קבוצות וואצאפ ופייסבוק שעוסקות בכסף ובהתנהלות איתו. המודעות מאד עלתה. למשל, הבת שלי בת ה-20 מדברת על ההשקעות שלה. זה לא מה שהיה פעם".
בעידן הרשתות החברתיות, יש אשליה כאילו לכולם יש כסף, והרבה ממנו.
"מה שהילדים רואים בטיקטוק זו לא המציאות, ולכן צריך להסביר להם שהחיים בטיקטוק זה לא החיים האמיתיים", מסבירה טאוליב. "כדי שלא יחוו אכזבה. יש גם בחירה ותעדוף. למרות שאני במצב כלכלי מצוין, לא אקנה תותים בשישים שקל, אחכה שהמחיר ירד. הבחירה הזו - הכוח לבחור - יש בזה משהו עוצמתי".
פעמים רבות, אנחנו נמנע מלנסות ולהתמקח עם מוכרים, כי בעינינו זו אולי השפלה שמעידה על מצבנו הכלכלי. "דווקא אלו שגדלו בלי כסף, לא רוצים לעשות משא ומתן", מאשרת טאוליב. "'מה, אני מסכן? אני אבקש הנחה'?. אבל מו"מ עם בעל עסק נותן לו את האפשרות לשכנע אותי לקנות, במחיר טוב יותר. לבקש הנחה לא אומר עליי משהו רע. דווקא אלו שיש להם כסף, מנהלים משא ומתן".
מה חשוב לדעתך שההורים ידעו?
"חשוב ללמד איך יורד חיוב כרטיס אשראי, מה המשמעות של קרדיט, איך לבחור תאריך חיוב. כשהם עובדים ויש להם משכורת, חשוב לפתוח איתם השקעה. למשל, הוראת קבע לחיסכון. להסביר את ההבדלים בין פיקדון לבין השקעה. אם אתה לא יודע להסביר, אתה יכול ללמד את עצמך אונליין. מה שחשוב זה עצם השיחה על כסף. היא מפוגגת את הפחד. גם אם אנחנו בקושי, זה קיים רק כרגע, בואו נתקדם מזה. לא ניצור אווירה מתוחה סביב זה כדי שלא ניצור חרדה סביב הכסף".
איפה מתקיים החינוך הזה? בבית ספר או בבית?
"צריך חינוך פיננסי בבית ספר, כדי להסביר מונחים כמו ריבית, דירוג אשראי. אבל אנחנו לא צריכים להפיל את זה על מערכת החינוך. חינוך פיננסי מתחיל בבית. חשוב לא להסתיר את המצב הכלכלי. זה עניין של פתיחות. הם לומדים להתנהל כשהם מסתכלים עלינו".
למה חשוב לשים לב ביום יום?
"כשאנחנו משלמים על משהו, אפילו חשבון חשמל, לשלם בשמחה. לא להגיד להם 'אוף, הכל יקר, חייבים לשלם'. קיבלנו שירות - חשמל - זה עולה כסף. זה חלק בסיסי בחיים, קיבלנו משהו והוא עולה כסף. בנוסף, חשוב להראות לילדים שמותר להשתמש בכסף בשביל שנהנה ממנו. ללכת למספרה, לקולנוע, לחופשה. כך הילדים לומדים שמותר להם להשקיע בעצמם. לחיות בכיף, בידיעה שזה בסדר להשקיע בעצמנו גם בתור מבוגרים".
דמי הכיס ואנחנו: מתי, כיצד וכמה לתת?
ישנן שלוש דרכים עיקריות בהן הורים נותנים לילדים דמי כיס: מזומן, כרטיס אשראי פיזי וכרטיס אשראי טלפוני – כשהילדים מתקשרים ומבקשים את מספר כרטיס האשראי של ההורה כשהם רוצים לשלם עבור מוצר או שירות כלשהו. פתרונות אלה יוצרים תלות יומיומית של הילדים בהורים שצריכים כל הזמן להוציא מזומן מהכספומט או לתת את כרטיס האשראי שלהם לילדים.
יש פתרון נוסף והוא כרטיס נטען שמאפשר עצמאות כלכלית לילדים תוך ליווי ההורים. למשל, כרטיס MyMAX בו ההורים מחליטים כמה כסף להטעין וגם לצפות בפירוט ההוצאות והילדים יכולים ללמוד איך לנהל תקציב מוגדר ולעקוב אחר ההוצאות שלהם.
האם לדעתך כדאי לתת לילדים דמי כיס?
היועצת רונית טאוליב משיבה: "חשוב לתת דמי כיס, כי אחרת הם יפנו אלינו כל הזמן - 'אמא תביאי לי'.זה שלב שמעודד אותם לחסוך ולהתנהל עם התקציב. הם לומדים לתעדף, לתכנן, לבחור. זו מיומנות שצריך ללמוד. החל מגיל 12, כשהם מסתובבים לבד ויש להם הוצאות, כדאי להחליט על תקציב דמי כיס. לגדולים ניתן יותר דמי כיס, כי הם יותר צריכים. זה לא חייב להיות שווה בשווה עם הילדים הצעירים".
איזה סכום כדאי לתת לילדים?
"תלוי איפה גרים, ומה האפשרויות לבזבוזים, וגם תלוי גיל. לדעתי מומלץ בין 200 ל - 500 שח, תלוי גיל ואחריות אישית. חשוב שתהיה בקרה על מה הכסף יצא כדי שלא יקנו משהו שאנחנו לא רוצים. בכרטיס "MyMax" למשל, שהוא אמצעי נטען לתשלום, ההורים והילדים יכולים לפקח ולעקוב אחר ההוצאות".
בשיתוף MAX
כרטיס MyMax: ללקוחות מקס בלבד | אי עמידה בפירעון האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל | בכפוף לתנאי החיתום, תנאי ההצטרפות ולאישור המלווה: מקס.
פורסם לראשונה: 15:11, 26.12.24