בהמשך למאבקן של משפחות י"א החללים במינכן לזכותן, יו"ר הוועד האולימפי יעל ארד פרסמה היום (ראשון) מכתב מטעמה למליאת הוועד האולימפי ולספורטאים האולימפיים, ובו הרחיבה על המאבק והתייחסה לטקס במינכן שאמור להתקיים בקרוב לרגל יום השנה לאסון, כאשר הודיעה שהוועד האולימפי לא ייקח בו חלק ללא השתתפות המשפחות.
“בחודשים האחרונים אנו עדים למאבק היסטורי יוצא דופן של משפחות י”א חללי מינכן לזכותן אחרי 50 שנה לקבל ממשלת גרמניה שלושה מרכיבים בסיסיים שעד כה, למרות הזמן הכל כך ארוך שעבר, לא התקבלו אף פעם: לקיחת אחריות והתנצלות על הכשלים בניהול שחרור אהובינו י”א חללי מינכן בעת חטיפתם ע"י מחבלי ספטמבר השחור, כולל התנצלות על ההתנהגות ואטימות כל השנים כלפי המשפחות, פתיחת הארכיון של תיעוד חקירת הטבח הנוראי בזמן ואחרי הטבח ופיצוי הולם לשארים – אלמנות, יתומים/ות, אחים ואחיות ע"פ סטנדרטים בין-לאומיים”.
בימים האחרונים, לאחר מסע גישור ארוך בהובלתו של הנשיא הרצוג, בשיתוף יומיומי מלא עם הוועד האולימפי בישראל, עסקנו בניסיון לגשר על הפערים העצומים שהתגלו בין ממשלת גרמניה לצוות המו"מ המייצג את משפחות הי”א - ולצערנו ניסיון הגישור הזה לא צלח כשממשלת גרמניה אינה מוכנה לעשות צדק היסטורי ולהעניק למשפחות ולשארים את הפיצוי המקובל. אתם ודאי קוראים בתקשורת הישראלית והבין-לאומית על השתלשלות הפרשה ובה בעת על גילויים חדשים רבים כתוצאה מהסכמת הגרמנים אחרי 50 שנים לפתוח את הארכיונים ולאפשר עיון מעמיק בכל השתלשלות האירועים.
במקביל, הוועד האולימפי יזם במשותף עם השר חילי טרופר לראשונה, טקס לאומי ממלכתי לציון שנת ה-50 שיתקיים בתאריך העברי של הטבח הנורא, בכ"ה באלול, בתאריך הלועזי 21 בספטמבר 2022, בהפקת מרכז ההסברה. הטקס יתקיים בהאנגר 11 בת"א בהשתתפות המשפחות המורחבות של י”א חללי מינכן, נשיא המדינה, שר הספורט, שרי הממשלה ואורחים רבים מהארץ ומהעולם - טקס מרכזי שישודר בערוצי טלוויזיה מובילים בישראל, שיעמיד במרכז את זכרם ומורשתם של אהובינו שנרצחו במינכן ב -1972. אנו רואים חשיבות גדולה בהנצחת הספורטאים, המאמנים והשופטים שנרצחו באולימפיאדת מינכן מעל כל במה ובמיוחד בגרמניה, שם אירע האסון ועם זאת עליי לשתף אתכם, שהוועד האולימפי בישראל לא ייקח חלק בטקס במינכן ב-5 בספטמבר ללא השתתפותן של משפחות הי”א שלכבודן ולכבוד יקיריהן הטקס מיועד.
נותרו עוד 22 ימים עד יום השנה בו יתקיים הטקס במינכן, ואני רוצה להאמין שיימצא האדם בממשלת גרמניה שישכיל להקשיב לקהילה הבין-לאומית הרחבה הקוראת לפתרון הפרשה ולחבר את כל הנקודות ובכך למנוע את הקרע, לעשות את הצדק ההיסטורי ולהשלים את ההסכמות עם נציגי המשפחות”, סיכמה ארד.