בעיירה בודה שבצפון נורבגיה, ממש מתחת לחוג הארקטי, מתרחשת אחת המהפכות הגדולות והבלתי אפשריות של הכדורגל האירופי בעשור האחרון. בודה/גלימט, מועדון שבעבר נחשב לשולי, כמעט נשכח, הפך בתוך זמן קצר לא רק לדומיננטי ביותר בליגה הנורווגית, אלא לשם שמהדהד באירופה. עם תקציב קטן, מזג אוויר קפוא ומגרש ביתי שמוקף הרים ושלג, הצליחה בודה לעשות את הבלתי אפשרי: לא רק לשרוד – אלא להוביל, לנצח ולהכתיב סגנון. היא לא מבקשת רחמים, היא באה ללמד לקח.
מאחורי הסנסציה עומדת עבודה שקטה, מדויקת ועקבית. המאמן קייטיל קנוטסן בן ה-56 בנה לאורך זמן שיטה שמבוססת על משחק התקפי נועז, תנועה מתמדת בלי כדור ופיתוח שחקנים צעירים מתוך המערכת. במקום לרדוף אחרי כוכבים, בודה/גלימט מייצרת אותם – ומוכרת אותם ברווח לקבוצות גדולות ברחבי היבשת. המועדון הפך למודל לחיקוי, לא רק בגלל התוצאות, אלא בזכות הדרך: תכנון ארוך טווח, נאמנות לערכים מקצועיים ופיתוח כישרונות צעירים. למשל: בגה סלנס, שהפך מכישרון מקומי למגן מבוקש בבלגיה, או ינס פטר האוגה, שכבש שער מרהיב מול רומא בליגה האירופית ונמכר למילאן. הסקאוטינג החכם, האימון הקפדני והאמונה בשחקנים צעירים הפכו את בודה/גלימט למכרה זהב של כישרונות, ולמודל לחיקוי בכל סקנדינביה.

1 צפייה בגלריה
שחקן בודה גלימט קספר הוג מול שחקן מכבי ת"א נמניה סטואיץ'
שחקן בודה גלימט קספר הוג מול שחקן מכבי ת"א נמניה סטואיץ'
בודה גלימט מול מכבי ת"א
(Mats Torbergsen / NTB / AFP)

הרגע שבו אירופה באמת התחילה לשים לב לבודה/גלימט הגיע באוקטובר 2021, כשאירחה את רומא של ז'וזה מוריניו בליגת הקונפרנס – והשפילה אותה בתוצאה המדהימה 1:6. מה שנראה תחילה כהפתעה חד-פעמית הפך במהרה לדפוס: גם בגומלין באולימפיקו ברומא הנורבגים סיימו בתיקו מרשים, ובהמשך עברו קבוצות כמו סלטיק ואלקמאר בדרך לרבע הגמר, שם סיפורה הסתיים נגד אותה רומא שהלכה עד הסוף, לזכייה במפעל. הקבוצה הקטנה מהצפון הוכיחה שהיא לא רק תופעה מקומית, אלא יריבה לגיטימית גם עבור מועדונים עם מסורת, תקציב ושמות גדולים ממנה. מה שהתחיל כאגדה, הפך למציאות קבועה.
מה שמייחד את בודה/גלימט הוא לא רק מה שקורה על המגרש, זה מה שמתרחש מאחורי הקלעים. ההנהלה המקומית בנתה מודל שמבוסס על שקיפות, נאמנות לערכים קהילתיים ודגש על המשכיות מקצועית. הצוותים המקצועיים נשארים לאורך זמן, מתקני האימון שודרגו באופן הדרגתי, והאקדמיה המקומית מקבלת מקום מרכזי בתהליך קבלת ההחלטות. בודה לא מבזבזת כסף שאין לה, לא מחפשת קיצורי דרך, ומאמינה בתהליך, מילה שכבר הפכה לקלישאה, אבל במקרה שלה היא פשוט עובדת.
עם זאת, ההצלחה מביאה גם אתגרים: שחקנים נמכרים, הציפיות עולות, והיכולת לשמור על יציבות לאורך זמן תעמוד למבחן בעונות הקרובות. אנו רואים את זה בכל קבוצה ש"לא אמורה להיות פה": לאחר עונה אחת מוצלחת, היכולת חוזרת פחות או יותר לקדמותה, השחקנים המוכשרים שהובילו את עונת הסינדרלה נמכרים - אבל לא בבודה/גלימט, שם מאמינים בהמשכיות, גם אם זה להשאיר את שחקניהם בכל הכוח.
בודה/גלימט הוכיחה שבכדורגל, כמו בחיים, לא תמיד הכסף או המיקום הגיאוגרפי הם שקובעים את התוצאה. בעזרת חזון ברור, נחישות בלתי מתפשרת והקפדה על עבודה מקצועית ושיטתית, הצליחה הקבוצה הקטנה מהצפון להפוך למודל הצלחה שמרענן את מפת הכדורגל האירופית. עכשיו, כשכולם עוקבים אחריה, האתגר האמיתי הגיע, להישאר רלוונטית, לשמר את הכישרונות ולהמשיך לגדול, בלי לוותר על הערכים שהובילו אותה עד הלום, כי מעבר לכל ניצחון, מה שחשוב באמת הוא הסיפור האנושי שמאחורי כל גול, כל הצלחה, וכל צעד קדימה בצפון הקפוא של נורבגיה.
גם אתם רוצים להיות פרשנים? התחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד:
*כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא.
*אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.
*נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.
* אם בכוונתכם לכתוב על משחק או אירוע מסוים שעומד להתקיים, אנא שלחו את הטקסט מספר ימים לפני כן.