"זה המונדיאל האחרון שלי". כך אישר אתמול הכוכב הפורטוגלי כריסטיאנו רונאלדו, שיתייצב הערב (22.00) באיצטדיון של הקאובויוז בדאלאס, שבדרך כלל מארח את משחקי הקבוצה האמריקאית בפוטבול. המשחק מול ספרד, שבו יכולה גם להישמע להיות שריקת הסיום לקריירת המונדיאל הפושרת של הפורטוגלי, יהיה קרב עם אלמנטים של מערבון קלאסי. האקדוחן הוותיק כריסטיאנו מול השולף הצעיר לאמין ימאל. השרביט יעבור לכנופיה הצעירה מספרד?
רונאלדו הוא חיית נבחרת. הוא מלך השערים של פורטוגל (146), השתתף בשישה מונדיאלים, אבל את ההצלחה האמיתית במדים הלאומיים רשם ביורו, שם נבחרתו זכתה בתואר בשנת 2016 (הוא נפצע בגמר מול צרפת ודחף את חבריו מהספסל) והוא מחזיק בתואר מלך שערי המפעל עם 14 כיבושים. אבל דווקא אחד השחקנים הגדולים אי פעם של המשחק, לא הצליח להטביע חותם בטורניר הכדורגל הגדול בעולם. נכון, ההגרלה התאכזרה לפורטוגל, אבל היא זו שסיימה שנייה בבית שלה מתחת לקולומביה ונכנסה למסלול הקשה, ואם זה ייגמר בשמינית הגמר, זו תהיה מכה קשה עבור העילוי בן ה־41.
רונאלדו
רונאלדו
הריקוד האחרון? רונאלדו
(צילום: AFP/ COLE BURSTON)

מה קורה בנוקאאוט?

בגיל 21 רשם כריסטיאנו את הופעת הבכורה שלו במונדיאלים, אי שם ב־2006, וזה היה הטורניר המוצלח ביותר של פורטוגל במפעל עם העפלה לחצי הגמר. הוא בטח לא דמיין לעצמו שמאז הוא לא יצליח לשחזר את ההישג הזה ויגיע לכל היותר עד לרבע הגמר. בזמן שלנמסיס שלו לאו מסי כבר יש תואר עולמי ביד עם נבחרת פחות נוצצת מפורטוגל, קיליאן אמבאפה שובר שיאי כיבושים וכבר הניף את הגביע והארי קיין נהנה מפריחה מדהימה בנבחרת אנגליה, רונאלדו סופר 26 משחקים במונדיאלים השונים עם 11 כיבושים ושני בישולים - מעט מדי עבור אחד הגדולים בהיסטוריה - ובעיקר הוא לא הצליח לסח וף את הנבחרת שלו לגבהים.
נכון, רונאלדו הוא הכדורגלן המבוגר אי פעם שכבש במשחק נוקאאוט (פנדל נגד קרואטיה), אבל מצד שני זה גם השער היחיד שלו בשלבים המכריעים - כמעט 2,000 דקות בגביע העולמי ואפס שערים מכריעים במאני־טיים עד לפנדל מול דומיניק ליבאקוביץ'.
הפער בין רונאלדו הווינר של ריאל מדריד, מנצ'סטר יונייטד, או זה שזכה עם פורטוגל ביורו, לבין הביצועים במונדיאלים, הוא שמיים וארץ. רונאלדו רואה את טור הכיבושים של מסי, אמבאפה, קיין וארלינד הולאנד בטורניר הנוכחי וגם אם הוא יתאמץ לשדר נונשלנטיות או יהדוף שאלות בנושא, זה בוער בתוכו פנימה.
הוא יודע שלמרות היותו הסמל הספורטיבי הגדול ביותר של פורטוגל ואחד הגדולים אי פעם, הוא חייב ללחוץ על מיכל הגז המתרוקן והלילה יש לו הזדמנות גדולה מול נבחרת נוצצת וטוענת בכירה לכתר.
לאמין ימאל
לאמין ימאל
לא הדבר הבא - ההווה. ימאל
(צילום: REUTERS/ Claudia Greco)
ממול, לאמין ימאל לא רק סומן כדבר הבא של ספרד – הוא כבר ההווה. אחרי ההצטיינות בזכייה ביורו 2024, שברובו היה בן 16 בלבד, הציפיות לקראת הטורניר הנוכחי היו עצומות. בינתיים הן לא מתממשות. הוא לא הגיע כשיר למונדיאל, ובינתיים תרם שער אחד בארבעה משחקים, גם הוא בסך הכל נגד סעודיה החלשה.
היו לו הרבה דקות טובות, אבל אפילו לא קרובות למה שהוא הרגיל את האוהדים. כשהוא זוהר, זה קורה בעיקר בברצלונה. בצפון־אמריקה זה עוד לא התפוצץ כפי שכולם קיוו בלה רוחה. דווקא זקן השבט מיקל אויארסבאל, שנחשב בעבר לברירת מחדל בחוד ההתקפה, נראה מצוין עד כה עם ארבעה שערים ובישול ומוריד חלק מהלחץ מימאל.
אבל רק חלק: אחרי הכל, מדובר במונדיאל שכל הכוכבים הגדולים הגיעו אליו בענק, מה שמייחד אותו ומעלה את הרמה והאיכות, וכרגע ימאל הוא בגזרת המאכזב מבין הסופרסטארים. הדחה של ספרד הערב תיוחס לו, הצגה פרטית שלו תשנה לגמרי את הדינמיקה של הטורניר מבחינתו.

תפעילו אותי

הדרבי האיברי מול ספרד הוא בדיוק הבמה הגדולה שרונאלדו הכי אוהב. אחרי שראה כיצד מחליפו מול קרואטיה, גונסאלו ראמוס, כובש את שער הניצחון בדקות הסיום, הוא יעלה למשחק הערב עם מוטיבציה מוגברת להזכיר שהוא עדיין זוכר איך עושים את זה. בטח מול הנבחרת מהמדינה בה הפך לכוכב עולמי עם שלוש זכיות בליגת האלופות במדי ריאל מדריד. עכשיו יתייצב מולו כוכבי הדור הנוכחי של מועדוני הפאר בספרד, ולכריסטיאנו חשוב מאוד להתעלות מולם.
עשרה מפגשים היו לרונאלדו בדרבי האיברי, בהם כבש ארבעה שערים, שלושה מהם בהתעלות האדירה במונדיאל 2018 ברוסיה (3:3 בלתי נשכח בשלב הבתים) ועוד שער בליגת האומות. הפעם הוא תלוי בחברים שלו שינסו להפעיל אותו ולא ממש מפרגנים או עובדים בשבילו כמו במקרה של מסי בארגנטינה.
אלופי הצ'מפיונס הטריים, ויטיניה וז'ואאו נבש, שפירקו כל קבוצה עם פריז סן־ז'רמן, עדיין לא הופיעו, ברנרדו סילבה לא נספר, ברונו פרננדש, מלך הבישולים בפרמייר־ליג, לא מצליח להפעיל את חומר הגלם האדיר בפורטוגל.
בנוסף, רפאל לאאו מספק רק הבלחות, פדרו נטו בישל במשחק הראשון ונעלם, ז'ואאו קאנסלו רחוק מיכולתו בברצלונה ונונו מנדש סובל מחוסר יציבות. משמע: מי שאמורים היו לקחת את המושכות ולהפעיל את המגה־סטאר בן ה־41 לא ממש מספקים את הסחורה.
המאמן רוברטו מרטינס לא הצליח להוציא מהסגל הפורטוגלי אפילו חצי מהפוטנציאל, וכרגע הנבחרת שלו נראית תקועה. האם מאגר הכישרונות המרהיב של פורטוגל יצליח להתפוצץ דווקא הערב מול ספרד האיכותית? השריף רונאלדו בונה על הפי אנד בטקסס. לאמין דה קיד מתכנן משהו אחר.
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מוסף הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר

ההחלטה ההזויה של פיפ"א

האומץ של מאמן נבחרת בלגיה, רודי גרסיה, במשחק 32 האחרונות נגד סנגל, עשוי להכתיב את מה שיקרה הלילה (3.00, סיאטל) בשמינית הגמר מול המארחת ארה"ב. בפיגור 2:0, וכשהנבחרת שלו לא מתפקדת, גרסיה מאס בקווין דה בריינה החלש ובז'רמי דוקו, מי שאמור להיות השחקן המוביל ופשוט לא הגיע לטורניר, והחליף אותם כבר בדקה ה־56. המחליפים של בלגיה, ובמיוחד דייגו מוריירה בן ה־21 שקיבל דקות בכורה במונדיאל, התחילו להילחם, כשהוותיקים רומלו לוקאקו, יורי טילמאנס ותומא מונייה סידרו מהפך שהתחיל בדקה ה־86 והסתיים בקצה ההארכה. לא מן הנמנע שדה בריינה כלל לא יפתח הפעם.
הרבה מהשינוי החיובי שחל בנבחרת ארה"ב נובע ממציאת חלוץ אמיתי ואיכותי בדמות פולארין באלוגון – אבל האדום שספג מול בוסניה היה אמור להשאיר אותו בחוץ. רק מה? פיפ"א פתרה את הבעיה עם החלטה הזויה: להשעות את ההרחקה של באלוגון בלי לתת הסבר טוב, והוא כן ישחק מול בלגיה. בפיפ"א הסבירו שהם משתמשים בסעיף מהתקנון שמאפשר ענישה על תנאי לשנה, אבל כל הטוויסט הזה מריח רע כמו ניסיון לסייע למארחת – בטח אחרי שהנשיא דונלד טראמפ חגג את ההחלטה בציוץ בו כתב ש"הצדק נעשה".