2 צפייה בגלריה
הפרלמנט האירופי האיחוד האירופי פרלמנט
הפרלמנט האירופי האיחוד האירופי פרלמנט
הפרלמנט האירופי
(צילום: shutterstock)
הפרלמנט האירופי אישר הלילה את הסכם "שמיים פתוחים" בין מדינת ישראל לבין האיחוד האירופי ברוב של 437 תומכים מול 102 מתנגדים. מדובר בהסכם בינלאומי שמאשרר באופן רשמי וסופי את ההסכם הזמני שנחתם בשנת 2013. ההסכם הוביל בשנים האחרונות לירידה משמעותית במחירי הטיסות לאירופה, והגדיל באופן משמעותי את מספר התיירים המגיעים לישראל, ופתח יעדי טיסות חדשים באירופה לתייר הישראלי.
האישור הסופי של ההסכם מבטיח את המשך פתיחת ענף התעופה לתחרות מלאה בין חברות התעופה הישראליות לאירופאיות, תוך שימור מחירי הטיסות הנמוכים.
המהלך התאפשר בזכות עבודה מדינית ענפה של שגרירות ישראל לאיחוד האירופי בראשות השגריר רוני לשנו-יער וכל שגרירי ישראל במדינות אירופה, כמו גם מטה משרד החוץ בירושלים. האישרור הסופי בפרלמנט האירופאי מגיע לאחר 7 שנים שבהן הצביעו כל אחד ואחד מהפרלמנטים המדינתיים באיחוד לאשרר את ההסכם. מדובר בהישג דיפלומטי, כמו גם הישג בעל פוטנציאל כלכלי עצום למדינת ישראל.
שר החוץ גבי אשכנזי אמר הבוקר כי "אישור ההסכם הוא ביטוי חשוב של מערכת היחסים בין ישראל לבין אירופה, במיוחד בתחומי הסחר, המחקר והפיתוח והתיירות. במיוחד כעת, כאשר מדינת ישראל ניצבת בפני משבר כלכלי בעקבות נגיף הקורונה, ולקראת חידוש קשרי התעופה, מדובר בבשורה משמעותית שתבטיח את שיקום ענף התיירות והתעופה. אני רוצה להודות לשגריר ישראל לאיחוד האירופי רוני לשנו-יער ולמטה משרד החוץ על העבודה המקצועית והיסודית שהובילה להישג החשוב הערב. אני מודה לשר האוצר ישראל כ"ץ שהחל את התהליך החשוב שהגיע לסיומו היום".
2 צפייה בגלריה
בינתיים נתב"ג עדיין שומם
בינתיים נתב"ג עדיין שומם
בינתיים נתב"ג עדיין שומם
(צילום: סיון פרג'- רשות שדות התעופה)
מאחורי הקלעים היו ניסיונות של גורמי שמאל קיצוני להביא לביטול הסכם "השמיים הפתוחים" כדי להעביר מסר ברור נגד הסיפוח. בעקבות זאת היתה התגייסות של יו"ר מפלגת העבודה שר הכלכלה עמיר פרץ שביחד עם מזכ"ל המפלגה ערן חרמון וחבר הכנסת לשעבר חיליק בר פנו במכתב דחוף לראשי המפלגה הסוציאל דמוקרטי בפרלמנט האירופי שתכננו להתנגד להסכם, דבר שהיה עלול להביא לביטולו.
ראשי מפלגת העבודה הבהירו שהם מייצגים עמדה שמתנגדת לסיפוח ואם הסכם שמיים פתוחים יבוטל יהיה להם קשה להתנגד לכך. בסופו של דבר בעקבות הפנייה המפלגה הסוציאל דמוקרטית בפרלמנט האירופי החליטה בסופו של דבר לא להתנגד להסכם. במפלגת העבודה טוענים כי להתערבות שלהם הייתה תרומה מכרעת למאמצים להעביר את ההסכם בפרלמנט.