מעיין עין ביכורה שבפארק הסטף נפתח השבוע מחדש למטיילים – יותר מארבע שנים לאחר שנסגר בשל ליקויי בטיחות. פארק הסטף הוא אחד האתרים המתויירים ביותר בהרי ירושלים, ורבים מכנים אותו "הים של ירושלים" בזכות שני המעיינות הגדולים והשופעים שבתחומו – עין סטף ועין ביכורה.
סטף היה כפר ערבי בהרי ירושלים, על הצלע המזרחית של הר איתן אשר יורדת עד לנחל שורק. הכפר ננטש במלחמת העצמאות ונותר שומם עד ימינו. בשנות השמונים החלה קק"ל לשקם ולשחזר את מערכת המדרגות החקלאיות המסורתית, ובמסגרת הפרויקט נחפרו ונחשפו שני המעיינות שסיפקו מים לכפר, יחד עם התעלות שיצאו מהם ובריכות האגירה.
כדי להפיק את המיטב ממה שהטבע העניק למקום, נקטו תושבי סטף לדורותיהם שתי דרכי פעולה: ראשית, הם בנו תעלות לאורך השכבות נושאות המים של המעיינות. מאוחר יותר, במפעל בנייה ענק, כיסו את התעלות ויצרו ניקבות חשוכות. קירות האבן העצומים שבחזית הנקבות, המסתירים את הנביעות, הם חלק מאותו מפעל בנייה. ושנית, למרגלות המעיינות, הם בנו בריכות אגירה. בשעות הלילה נאספו המים בבריכות, וביום אפשר היה להפנותם לחלקות השלחין שבהן גידלו את הגידולים החקלאיים.
"שביל הכפר" המסומן בפארק בירוק חופף ברובו ל"שביל ישראל" ויורד ממרומי הר איתן (החנייה העליונה של סטף) אל נחל שורק. בדרך הוא מעניק הזדמנות להתרשם משני המעיינות שבאתר ומהמדרגות החקלאיות ויורד לחניה התחתונה. אפשר לשוב לחניה העליונה באותה הדרך, או ליצור מסלול מעגלי מעט ארוך (כ-3 קילומטרים במצטבר) אם חוזרים מעין ביכורה ב"שביל השומרות" (סימון אדום). עין סטף מרוחק מהחניה כ-500 מטרים בלבד. ניתן להיכנס אל תוך הניקבה הקצרה שבתוכה הוא נובע – מה שמחייב זחילה כפופה במים רדודים. כדי להגיע לעין ביכורה יש לשוב מעט צפונה בשביל צדדי המסומן צהוב. המשך השביל הצהוב מתחבר שוב אל השביל הירוק שדרכו ניתן לחזור לחניה העליונה, או לפנות אל השביל האדום שמוביל אל מסלול נוף על צלע ההר.
למעיין עין ביכורה היסטוריה ארוכת שנים. בדופן הבריכה התגלו חוליות חרס שיצרו חללים עגולים, והסברה היא שחוליות החרס האלה הודבקו לדפנות הבריכות בתקופה הרומית ושימשו קִנים לרבייה של דגי מאכל שגידלו התושבים.
מי עין ביכורה נאספים לבריכה גדולה, וגרם מדרגות לצד הבריכה יורד אל הניקבה שמאחוריה. הניקבה גבוהה ואפשר לצעוד בתוכה בקומה זקופה, אך חובה להצטייד בפנס משום שהיא ארוכה וחשוכה לגמרי. יש לצעוד בזהירות רבה ולהתגבר על מדרגות טבעיות וזולגות מים עד שמגיעים למערת הנביעה. המים נובעים מהקירות, וחדי עין אף יזהו כאן זקיפים ונטיפים קטנים.
הכניסה לפארק הסטף חופשית ואין צורך בתיאום מראש. ענת גולד, מנהלת מרחב מרכז בקק"ל, אמרה כי "לאחר עבודה ממושכת המעיין ההיסטורי והמקסים נפתח מחדש לציבור, וכעת שוב הוא יכול ליהנות ממנו ולבקר במקום. תודות לכל מי שידו נגעה בדבר".