החורף בצפון הגולן קסום ומפתה. גשמי הברכה עוררו את זרימת הנחלים, והרכסים המושלגים בוהקים בזוהר מיוחד. למרגלות החרמון יש שטחי מישור ירוקים, כפרים דרוזיים מזמינים, שפע אטרקציות חורפיות ואוויר צח ורענן. טיול כזה הוא חוויה לכל המשפחה. מתלבשים היטב ויוצאים אל יער אודם שהתכסה פלומה סגולה, הר ורדה והר אביטל, שמורת הטבע בירכת רם, וערוצי נחל סער השוצפים במלוא הדרם. יש המצפינים בעיקר בשביל הסקי, הרכבל והפקקים לחרמון, אבל חורף בגולן הוא לא רק שלג, אלא גם הרבה סיורים, פעילויות, קולינריה, יקבים, בתי בד, וגם דו-קיום מחמם לב.

יהודים ונוצרים, דרוזים ומוסלמים מציעים תיירות ייחודית, צנועה ולא מתיימרת. במג'דל שאמס יש קטיף מסחרי כמעט בכל חצר. הבתים מספרים את סיפורו של המקום הגבוה הזה, ובכפרים הציוריים - בוקעתא ועין קיניא - יש כמעט יותר מסעדות מתושבים.
מפל סמוך לקיבוץ עין זיווןמפל סמוך לקיבוץ עין זיוון
מפל סמוך לקיבוץ עין זיוון
(צילום: אור שלף)
כפר הנופש בקיבוץ עין זיוון, ששופץ והתחדש, מהווה נקודת יציאה לשלל אטרקציות. השנה הוא מציע סיור חורף בימי שישי שכולל היסטוריה, תרבות, טבע וקולינריה. זה טיול משפחות בשיירת רכבים, כשהמדריך מכוון אל נקודות תצפית יפות, מבנה המפקדה הסורית העתיק, שוק יעפורי הקטן, שצבעוניות ופולקלור משמשים בו בערבוביה שמחה, ואפילו סדנת כנאפה במפעל הכנאפה והבקלאווה של אבו ג'בל. אחרי הסיור רצוי להמשיך לעוד נקודות בילוי משפחתי מומלצות באזור.
כפר הנופש עין זיווןכפר הנופש עין זיוון
כפר הנופש עין זיוון במראה חורפי
(צילום: תיירות עין זיוון)
כפר הנופש עין זיווןכפר הנופש עין זיוון
כפר הנופש עין זיוון
(צילום: תיירות עין זיוון)

עין זיוון: סיור חורף

כפר הנופש מוציא בשישי (עד סוף מרץ) סיור בן שלוש שעות שמיועד גם לקהל הרחב, אך ניתן בהנחה לאורחי המלון. מתאספים בחניון כפר הנופש בשעה עשר בבוקר למפגש היכרות עם המדריך, מאכנים טלפונים לתחנה הראשונה, קושרים דגלים ויוצאים לעמק קוניטרה.
עמק קונטרהעמק קונטרה
עמק קוניטרה
(צילום: תיירות עין זיוון)
בדרך עוצרים במצפה רונן, לצפות על גבול סוריה ולשמוע סקירה גיאוגרפית, היסטורית וביטחונית של האזור. צופים אל נקודת השמירה המרוחקת של נציגי אונדו"ף, ששומרים על השלום במשקפת, שלא יברח. מימין החרמון המושלג, משמאל אנדרטת כוח נתי, וממול הריסות העיר קוניטרה, ומעבר הגבול הפעיל היחיד בין ישראל לסוריה.
מצפה רונןמצפה רונן
מצפה רונן
(צילום: תיירות עין זיוון)
הסיור ממשיך לבניין המפקדה הסורית, או מה שנותר ממנו אחרי שהופצץ כהוגן. למרות התלאות הוא עדיין ניצב לתלפיות, בנוי באיכויות שלא היו מוכרות בשנות ה-50. הרוסים הקימו אותו כפיצוי לסורים, שכעסו על תמיכתם במבנה החלוקה, ויש לו מערכות חשמל ואוורור מתקדמות, בטון מזוין וכמויות אדירות של ברזל. הממשל הסורי חמד את המבנה הזה, שנועד לשמש כבית חולים, והפך אותו למפקדה שהכניסה אליה הייתה שמורה לבכירים בלבד. הקירות מכוסים ציורי גרפיטי, ומהחלונות הגדולים רואים בבהירות את הגבול הסורי, מרחק של כ-150 מטר. שלט גדול בכניסה מספר על הביקורים התכופים של המרגל הישראלי אלי כהן בבניין, בליווי קצינים סורים רמי דרג, ומעיד על עומק הקשרים שרקם עם הממשל עד שנתפס.
אנדרטה לזכרו של אלי כהן בעין זיווןאנדרטה לזכרו של אלי כהן בעין זיוון
אנדרטה לזכרו של אלי כהן
(צילום: תיירות עין זיוון)
התחנה הבאה היא יעפורי - שוק דרוזי קטן במבנה קטן וייחודי, ליד קבר השייח' יעפורי ועמק יעפורי היפהפה, שבני העדה מציעים בו את מרכולתם בתלבושת מסורתית. התוצרת מקומית - פירות וירקות, ריבות, אגוזים, פיתות, לאבנה, ודבש מההרים - והסגנון אוריינטלי וביתי. כרוב עטוף עלים שהבוקר נעקר מהערוגה, קישוא אורגני, חציל בלדי. באמצע השבוע המקום פועל באופן חלקי, אבל בסופי שבוע הוא ססגוני ותוסס.
שוק היעפורי במג'דל שאמסשוק היעפורי במג'דל שאמס
שוק יעפורי במג'דל שאמס
(צילום: יעל שביט תקשורת)
ממשיכים לכיוון יער אודם, השריד האחרון של יערות הגולן. חוצים אותו ומתפעלים מירקותו הרעננה, הצפופה. עוברים בין הכפרים בוקעתה ומסעדה הציוריים שכאילו קפאו בזמן. מכאן ניתן לראות בבירור את מצפה השלגים - הנקודה הכי גבוהה בארץ, 2,224 מטר מעל פני הים. אם לא קר מדי, צאו מהרכב לטיול קצר בין הסמטאות, החנויות הקטנות, והתושבים החייכנים שמוכרים מוצרי יסוד במחירים מצחיקים. התחנה הזו מלווה בהסברים מאירים על הווי החיים הדרוזי, ועל אלו שנקרעים בין זהות סורית וישראלית.
התחנה האחרונה והיפה מכולן היא מג'דל שאמס, הכפר הדרוזי הגדול שהפך למעצמה תיירותית וקולינרית. יש שם שכונות פאר מנקרות עיניים, לצד רחובות קטנים ובתים עם עציצי גרניום. זה המקום שמסמל יותר מכל את מגמות החילון והמודרנה בחברה הדרוזית. בכל פינה פתוח פאב המציע אלכוהול לצעירים דרוזים ויהודים, למורת רוחם של זקני הכפר.
סדנת כנאפה בבית משפחת אבו-ג'אבל במג'דל שאמססדנת כנאפה בבית משפחת אבו-ג'אבל במג'דל שאמס
סדנת כנאפה בבית משפחת אבו-ג'אבל במג'דל שאמס
(צילום: תיירות עין זיוון)
גולת הכותרת בסיור היא סדנת כנאפה במפעל של משפחת אבו ג'אבל. תראו שם ממתקי בקלווה מסוגים רבים, מוכרים יותר ופחות, ושפע מסחרר של חומרי גלם, בעיקר מטורקיה וסוריה. פיסטוק ושומשום, מי ורדים ומלבי, שקדים ושערות קדאיף בכל סגנון, והכי מוזר: חלקם בהכשר מהודר. שם תבהו במלאכה הזריזה, המהפנטת, של יצירת מגשי ענק ושזירת שערות הבצק בתערובת אגוזים ושקדים, ובסוף תכינו כנאפה אישית, בשיטה מסורתית, עם הגבינה הטובה והפיסטוק הטחון. צורבים על פתיליה ואוכלים אותה חמה ופציחה, עם קפה מתוק ותה חזק.
  • מתי: כל שישי (עד סוף מרץ), 13:00-10:00
  • כמה: 99 שקלים לאדם; לאורחי כפר הנופש עין זיוון - 60 שקלים; לתושבי הגליל והגולן - 80 שקלים.
  • איפה: קיבוץ עין זיוון, 04-6993610

יקב בהט: סיור ופיצה

יקב בוטיק משפחתי כשר למהדרין, קפה ופיצרייה, סדנאות לילדים וסיורי יין למבוגרים חברו יחד למקום קטן וקסום, שבו ניתן ללמוד על עבודת היין, לטעום אותו, לשלוח את הילדים ליצור בקבוק אישי, ולסיים בארוחה קלה. עופר בהט, היינן, בוצר את הגפנים שלו ממש על גבול סוריה ובהרי הגליל העליון, בגובה 1,000 מטרים, על אדמת בזלת וולקנית הטובה לגידול כרמים. הוא מייצר את היין כשנתיים, ומיישן אותו בחביות עץ אלון.
מרכז המבקרים של יקב בהט בקיבוץ עין זיווןמרכז המבקרים של יקב בהט בקיבוץ עין זיוון
מרכז המבקרים של יקב בהט בקיבוץ עין זיוון
(צילום: תיירות עין זיוון)
המבקרים במקום יטעמו תשעה סוגי יינות, ליקרים ועראק, יסיירו במבנה אבן ועץ יפהפה שבהט שיפץ במו ידיו בין החביות ובחדר המזקקה, יריחו את היין, יקשיבו למשאבות הריקון, ויציצו על הנוזל המתיישן בחביות. הסיור כולל גם סדנאות יין נטולות אלכוהול לילדים, בהן מכינים תווית לבקבוק אישי, מבקבקים אותו ולוקחים למזכרת.
עופר בהט, בעל יקב בהטעופר בהט, בעל יקב בהט
עופר בהט, בעל יקב בהט
  • מתי פתוח: א-ה' 17:00-10:00; ו' 15:00-10:00
  • כמה: 35 שקלים לאדם לסיור
  • איפה: קיבוץ עין זיוון, ליד מפעל השוקולד קרינה, 050-8771770

פירות בראשית

סיור מודרך בבית האריזה העצום של "בראשית" הוא חוויה לכל המשפחה. מדובר בתאגיד הפירות הנשירים שמייצר 55 אלף טון פירות בשנה, שותפות בין ארבעה קיבוצי הגליל העליון (יפתח, מלכיה, סאסא ויראון) ושמונה מושבים וקיבוצים בגולן. זו הזדמנות להתוודע למסע שעובר התפוח מהקטיף ועד שהוא עוזב את בית האריזה במשאית האדומה, בדרכו למדף בסופר.
מרכז המבקרים של בית האריזה "בראשית" ליד קיבוץ מרום גולןמרכז המבקרים של בית האריזה "בראשית" ליד קיבוץ מרום גולן
מרכז המבקרים של בית האריזה "בראשית" ליד קיבוץ מרום גולן
(צילום: "בראשית")
תחילה צופים בסרטון המלווה את נטיעת העצים, הקטיף, המיון והאריזה. אז מסיירים בחדרי קירור ענקיים וממוחשבים, המאפשרים לפרי לשהות בתנאים נכונים. המחזה מיוחד: אלפי תפוחים אדומים, ירוקים וצהובים, צפים בשורות צבעוניות במסילות מים, וממוינים בשיטה ייחודית לפי גודל, צבע ואיכות, ללא מגע יד אדם. בחדרי הקירור מקבלים מבט מקרוב על הטכנולוגיה ומערך האריזה, ובסוף, טועמים את תוצרת הגליל והגולן. המדריך שופע הסברים מעניינים, והסיור אורכו כשעה.
  • מתי פתוח: א-ה' 16:30-08:30. סיורים בתיאום מראש
  • כמה: 26 שקלים למבוגר; 23 שקלים לילד.
  • איפה: צמוד לקיבוץ מרום גולן, 072-3359901/050-4071700

בית הבד בקצרין: שמן וחוויה עיצובית

מרכז המבקרים של בית הבד של הגולן, ליד קצרין העתיקה, הוא מקום מרהיב שמציע חוויה עיצובית גם בלי השמן. זה מבנה בזיליקה קלאסי עשוי בזלת מקומית, שנבנה בהשראת בית כנסת עתיק. החלל הקדמי, שבו נערכת ההדרכה המקדימה לסיור, עצום. במרכזו עץ זית בן 800 שנה שגזעו עבה וענפיו פרושים אל תקרת האבן היפהפייה. לצידו עצי פרי נוספים, ופיסולים בעץ לצד מפלוני מים.

בית הבד של הגולן בקצריןבית הבד של הגולן בקצרין
בית הבד של הגולן בקצרין
(צילום: זוהר רון)
הסיור נפתח בהדרכה על תולדות בית הבד, נפלאות השמן ומכונות המסיק העתיקות. עוברים לאולם לצפייה בסרטון על המשפחה שהקימה את מטעי הזית במושב רמות, שמשנעת את הפרי לקצרין ומפיקה ממנו שמנים בטעמים שונים, וכן מוצרי קוסמטיקה של המותג OLEA ESSENCE, ולומדים על העת העתיקה ועל שיטות מסיק בעבר לעומת היום. ממשיכים לחדרי מערך הייצור, צופים דרך חלונות זכוכית בעבודת המיון והאריזה ובתהליך ייצור שמן הזית למאכל, ומסיימים במעבדות שבהן הופכים את חומר הגלם למוצרי טיפוח, בעיקר במלאכת יד, כדי להעסיק כמה שיותר עובדים מהאזור. מסיימים בטעימות שמן הזית בחנות המפעל ושטיפת ידיים בסבון זיתים גרגירי. משך הסיור כ־45 דקות, בתיאום מראש בלבד.
  • מתי פתוח: א'-ה' 18:00-09:00; ו' 15:00-09:00
  • כמה: 15 שקלים לאדם לסיור; חינם לקבוצות מעל 15 איש
  • איפה: דרך השמן 2, אזור תעשייה קצרין, 04-6850023

מטרלו: קפה ומאפה

מטרלו, "מערוך" באיטלקית, נפתחה לפני פחות משנה, אבל ביום שבו הייתי שם - אמצע שבוע רגיל ותמים - כמעט ולא נותר שולחן פנוי. צלם הקולינריה עדי פרץ, בן הקיבוץ, חזר עם משפחתו והקים, על חורבות מפעל שנסגר, בית קפה ומאפייה שיתרגמו את אהבתו לאוכל. זה מקום קטן אך מוקפד, עם מנות מעוצבות בנגיעה אישית, לחמים, מאפים וקפה משובח.
מטרלומטרלו
קרואסונים ב"מטרלו"
(צילום: עדי פרץ)
התפריט משתנה בהתאם לחומרי הגלם העונתיים ולהיצע של חקלאי עין זיוון, וכולל כריכים מושקעים, קרואסונים פריכים והרבה יחס אישי. מחירים לדוגמה: קרואסון קממבר צלויה עם שום קונפי, ריבת בצל וגרגיר נחלים עולה 38 שקלים ועל ברוסקטה פטריות תשלמו שם 38 שקלים.
  • מתי פתוח: ג'-שבת 15:00-09:00
  • איפה: קיבוץ עין זיוון, 054-2468019